Booker Prize získal DBC Pierre
DBC Pierre: Vernon God Little

Booker Prize získal DBC Pierre

Prestižní Booker Prize za rok 2003 získal mexicko-australský literární debutant, skandální postava současné britské literatury, DBC Pierre za román Vernon God Little.

Prestižní Booker Prize za rok 2003 získal mexicko-australský literární debutant DBC Pierre za román Vernon God Little. Nakladatelství Canongate, jež knihu vydalo, se podařilo zopakovat loňský triumf, kdy knihu získal román Pi a jeho život Kanaďana Yanna Martela a Canongate se stalo vůbec prvním nezávislým nakladatelským domem, jemuž se prestižní ocenění podařilo získat.

DBC Pierre byl jedním ze třech debutantů, kteří pronikli do nominované šestice – těmi dalšími byly Clare Morrallová, jež uspěla u nakladatele až s rukopisem pátého románu, a Monica Ali, v lednu zařazená na kriticky ceněný seznam „nejlepším mladých britských prozaiků“, jejíž román Brick Lane si získal značnou chválu kritiků. Právě Monica Ali byla díky obrovskému kritickému ohlasu považována za favoritku, avšak hodně se mluvilo i pozdějším vítězi – v anketě čtenářů listu Guardian právě román DBC Pierra několik dní před vyhlášením jasně vedl.

Už samotná nominace neznámého autora měla pikantní příchuť. DBC Pierre byl literárnímu světu natolik neznámý, že sami organizátoři uvedli na oficiální internetové stránce jeho jméno špatně. Jeho enigmatický životní osud vyjadřují vlastně už iniciály pseudonymu – DBC znamená totiž „„dirty but clean“, čímž jako by autor chtěl naznačit, že někdejší hříchy jsou už minulostí. A těch „hříchů“ asi nebylo málo, za některé z nich – jak podotkl britský tisk – by se nemusel stydět ani lord Byron. DBC Pierre dnes žije na naprosté samotě v Irsku, kde se mimo jiné ukrýval i před věřiteli. V Americe údajně podvedl přítele, sedmdesátiletého malíře, jemuž prý doslova prodal dům nad hlavou, a pak zmizel z penězi, ve střední Americe zase nadělal statisíce dolarů dluhů, když vylákal peníze na natočení dokumentu o hledání pokladu bájného Montezumy, ovšem většina finančních prostředků, které takto a jinak podvodně vylákal, šla na financování jeho závislostí: DBC Pierre trpěl silnou závislostí na tvrdých drogách a hazardních hrách.

Když jeho temnou minulost po zveřejnění nominací odkryl deník Guardian, DBC Pierre rezignovaně konstatoval: „Nejsem vůbec hrdý na to, co jsem udělal, je mi líto všech těch žen, které jsem ztratil, a těch dobrých lidí, jež mi věřili a já je tak zklamal. Posledních patnáct let jsem žil v neustálém strachu, že se má minulost provalí. Žít s tím vědomím bylo asi jako každé ráno se probouzet se zjištěním, že máte v posteli naděláno. Vlastně se mi tak ulehčilo, že to konečně prasklo.

Dvaačtyřicetiletý DBC Pierre, vlastním jménem Peter Warren Finlay, je synem zámožného australského vědce, terý se i s rodinou přestěhoval do Mexika. Po smrti otce, když autorovi bylo 19 let, náhlém znárodnění mexických bank, v nichž rodina měla své finanční prostředky, a vážné dopravní nehodě se DBC Pierre dle svých slov dostal na scestí. Nyní, po obrovském úspěchu svého literárního debutu, chce některé z napáchaných škod napravit a tvrdí, že z vydělaných peněz chce postupně splácet staré dluhy. Těch peněz možná nebude tak málo, jelikož Booker Prize již tradičně zdvihne několikanásobně prodejnost titulu a navíc už dříve zakoupil na knihu práva Hollywood.

Vernon God Little je charakterizována jako „rabelaisovská“ komedie situovaná do malého městečka v Texasu. Hlavní hrdina je obviněn z účasti na masové vraždě, kdy při zběsilém střílení do davu na jedné střední škole zahynulo 16 studentů – výchozí bod je zjevně inspirován nedávnými událostmi. Kritika na knize ocenila hlavně „ďábelský smysl pro humor“ a neobyčejně rafinovanou strategii vypravěče, který čtenáře zrazuje v každém okamžiku. Ocenění si získalo i brilantní zachycení texaského dialektu a ironické zachycení amerických stereotypů.

DBC Pierre: Vernon God Little. Faber & Faber, 277 s.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Aktualita

Spisovatel:

Kniha:

Přel. David Petrů. Euromedia Group k.s. - Odeon, Praha, 2005, 288 s.

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse