Království tvé
Waid, Mark: Království tvé 1

Království tvé

Přišlo Království tvé. Komiks, který v roce 1996 způsobil rozruch, o kterém se dozvěděli i Češi, kterým v té době začal vycházet komiksový magazín Crew. V té době v něm psali, že toto svým provedením převratné dílo (každá stránka a každý obraz jsou zmenšená malířská plátna) u nás nemůže vyjít ani za deset let, protože zahrnuje celý spletitý svět univerza nakladatelství DC a u nás není dostatek čtenářů, kteří by to docenili.

Přišlo Království tvé. Komiks, který v roce 1996 způsobil rozruch, o kterém se dozvěděli i Češi, kterým v té době začal vycházet komiksový magazín Crew. V té době v něm psali, že toto svým provedením převratné dílo (každá stránka a každý obraz jsou zmenšená malířská plátna) u nás nemůže vyjít ani za deset let, protože zahrnuje celý spletitý svět univerza nakladatelství DC a u nás není dostatek čtenářů, kteří by to docenili. Najdou se po jedné dekádě komikové výchovy?

Samotný příběh je pro Středoevropana docela podivný. Otec McCay dostává věštecké vize o Armagedonu, který mají způsobit metalidé. Příběh se odehrává v ne až tak vzdálené budoucnosti a popisuje svět, ve kterém se superhrdinové prostě a jednoduše přemnožili. Hlavními hrdiny (doslovně i obrazně) jsou tu sice staří známí jako Superman, Batman, ale i mezi těmi hlavními jsou postavy, o kterých ví český čtenář jen z doslechu.

Jména jako Green Lantern, Wonder Woman, Flash a další však komiksoví fanoušci znají, i když u nás komiksy s těmito hrdiny nikdy nevycházely. Dost zajímavý pro fanoušky byl i fakt, že jejich hrdinové jsou notně prošedivělí a celkově se do nové doby moc nehodí. Samotný Superman je na počátku příběhu k nalezení stranou od všeho dění, kam byl vyštván „hrdiny nové doby“.

Komiks Království tvé si bere na svá bedra hned několik úkolů. Ten první je zodpovědět otázku, co se stane s hrdiny, až zestárnou. Po Strážcích Alana Moora a Návratu temného rytíře Franka Millera se na tuto otázku snaží odpovědět i léta devadesátá. Konkrétně scenárista Mark Waid a malíř Alex Ross.

Je nutné přiznat si, že poměrně kvalitní scénář je dost zastíněn grafickým provedením, které nikdy předtím ani nikdy potom nemělo obdobu. Právě mravenčí práce Alexe Rosse dodává komiksu další hodnotu, kterou se stává jedinečným. Jeho dokonale realisticky vykreslení metalidé jako by přímo vystupovali ze stránek. Království tvé má neobyčejně podmanivou atmosféru.

Příběh se přitom neodvíjí nezajímavě, nově postaví Supermana do role vládce světa, a ten se se svou rolí musí vyrovnat. Proti již tradičním padouchům komiksového světa, jako je Lex Luthor a další, kteří již také notně prošedivěli, staví novou generaci dětí superhrdinů i superpadouchů. Ti všichni se mají podílet na Ragnaroku, jenž má rozhodnout o osudu celé planety.

Vše je postaveno na pilíři americké komiksové kultury, kterou zámořští kreslíři a scenáristé budují od 30. let minulého století. I proto se nám může zdát poněkud bizarní, nepochopitelná, ale nezbývá než smeknout klobouk úctou nad tím, že do sebe všechno tak hladce zapadá. Pochopitelně že příběh JE ryze americký, ale superhrdinové jsou také americká božstva.

Je to celý pantheon, novodobý mýtus, který sice stojí na základech židovsko-křesťanské kultury, ale i zde je osmdesát let dost dlouhá doba, aby mělo nové náboženství dost hluboké kořeny a mermomocí se snažilo o usouvztažnění s mýty a náboženstvími již zavedenými.

A to je druhý plán komiksu Království tvé. Citace z Janova evangelia, které doprovázejí úvodní pasáže každé kapitoly komiksu, jsou důkazem naléhavé potřeby posunout komiks, zvláště ten superhrdinský, někam dál, než se kdy nalézal, někam, kde jej budou lidé akceptovat.

Pravda je ovšem taková, že Království tvé mohlo uspět v Americe, zatímco u nás bude budit tak trochu úsměv lidí ze společenstva, které nemá zapotřebí vytvářet si vlastní umělou mytologii. Přesto by bylo chybné odsoudit právě tento komiks jen tak, mávnutím ruky. Jedná se o dílo vytvořené vírou milionů věřících, kteří si týden co týden na stánku kupovali svoji část evangelia. Je to stejné jako s kterýmkoli náboženstvím, které je nám cizí – patří se respektovat jej a snažit se dozvědět se o něm co nejvíce, i když je na první pohled jasné, že kultury jsou natolik odlišné, že nikdy nemůže dojít k plnému porozumění.

Na závěr už jen dodejme, že komiks Kingdom Come získal pět Eisnerových a Harveyho cen, včetně ceny za nejlepší minisérii a nejlepšího výtvarníka.

 

 

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Mark Waid, Alex Ross: Království tvé. Překlad Viktor Janiš, BB art, Praha, 2006, 232 s.

Zařazení článku:

komiks

Jazyk:

Země:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse