Flákač a manga
O’Malley, Bryan Lee: Scott Pilgrim

Flákač a manga

Scott Pilgrim je komiks, který tak trochu připomíná edici Fresh nakladatelství Labyrint. Mladý autor napíše dílo s autobiografickými prvky, kde se snaží lehkou formou reflektovat svoje ne moc úspěšné životní počínání.

Scott Pilgrim je komiks, který tak trochu připomíná edici Fresh nakladatelství Labyrint. Mladý autor napíše dílo s autobiografickými prvky, kde se snaží lehkou formou reflektovat svoje ne moc úspěšné životní počínání. Bryan Lee O’Malley by se do Freshe hodil. Vynikal by v nadhledu i nadsázce. Navíc celý příběh nakreslil jako komiks. A to je dneska „in“.

Ač je O’Malley Kanaďan žijící v Torontu, je jeho jasným vzorem japonská manga, která ostatně dobývá celou Ameriku a její vliv je vidět i na superhrdinských komiksech posledních let. Scott Pilgrim je ale poněkud jiný případ. Velkooké figury zde ztělesňují z větší části hrdiny, kterým je něco přes dvacet, ale jejich „frikulínský“ způsob života a O’Malleyova kresba jim dodává vzhled teenagerů ze střední – ostatně i ti zde mají místo. Společný s příběhy mangy je také formát komiksu. Jako správná manga má i tento komiks povícero dílů, v nichž se odehrává celá Scottova sága (konkrétně jich je zatím šest).

Titulnímu hrdinovi Scottovi je třiadvacet a „má zrovna pauzu mezi zaměstnáními“. Žije a spí v jedné posteli se svým homosexuálním solventním spolubydlícím, který ho z neznámého důvodu toleruje. V zásadě je Scott flákač, který hraje na kytaru v pochybné kapele a zrovna sbalil středoškolačku čínského původu jménem Kudlanka Čau. Právě to byl čin, podle kterého většina jeho známých usoudila, že se Scott definitivně zbláznil. Když navíc přijde s tím, že se mu zdají sny o neznámé dívce – která rozhodně není Kudlanka –, začnou se o něj jeho přátelé bát.

Nakonec se ukáže, že dívka ze snů je skutečná a právě se přistěhovala do města. Scott se rozhodne seznámit se s ní za každou cenu. Až sem se jedná o běžnou severoamerickou komedii pro mladé s kořeny v nejrůznějších popkulturních seriálech, která se vyznačuje zábavně vystavěnými dialogy, plnými sebeironie. Právě ta dodává příběhu čtivost – Scott je tak nesnesitelný, že ho většina čtenářů bude nakonec mít ráda.

Posledním pojítkem s japonským komiksem je nástup fantastického prvku spojeného neodmyslitelně s násilím. Ramona – ona nová dívka ve městě, ke které Scott chová něžné city –, je nejspíše prokletá. Pokud s ní Scott bude chtít chodit, musí se utkat se sedmi bývalými ďábelskými Ramoninými kluky. Zápletka je poněkud šílená a je nutné opakovat si, že se O’Malley jen drží kánonu mangy, který vzal a narouboval na příběh ze současné Ameriky. Pokud přistoupíme na jeho hru a budeme si všímat všech jemných i očividných náznaků (jako jsou povzdech studiového obecenstva při prvním polibku s Ramonou či muzikálový souboj s prvním bývalým ďábelským klukem), budeme se dobře bavit, a to možná ještě o něco více než u filmové verze komiksu, která právě přišla do českých kin.

První díl s podtitulem Vypečený život flákače je vlastně jakýmsi prologem k tomu, co se bude dít v dalších dílech. První ďábelský kluk je přece jen prvním ze sedmi a dá se předpokládat, že obtížnost bude s dalšími díly (stejně jako s levely v počítačových hrách) stoupat. Přesto už první díl potěší každého, kdo má rád svižný humor s odkazy na popkulturní veličiny současnosti. Za vše hovoří skutečnost, že Scott Pilgrim v počtu prodaných výtisků porazil za oceánem nejen sedm ďábelských kluků, ale také všechny amorfní upíry z kreslené verze ságy Stmívání. A možná, že právě tohle vítězství je to největší, které Scott ve své kariéře vybojuje.

V komiksu, kterého se v české mutaci ujal BB/art, se tak dočkáváme mainstreamové zábavy pro mladší čtenáře, která vzešla z nejrůznějších kulturních subžánrů. Na rozdíl od zastydlého Stmívání ale jeho obsah neurazí ani zcela dospělého čtenáře. Nechá jej nahlédnout do světa dnešních čerstvých „ceníků“ a pobaví lehkým konverzačním i situačním vtipem, jemuž se vyrovná málokterý komiks z poslední doby.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Přel. Jitka Jeníková, BB/art, Praha, 2010, 168 s.

Zařazení článku:

komiks

Jazyk:

Země:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse