Tolik hrdinů jsme si snad ani nezasloužili
Busiek, Kurt: Avengers

Tolik hrdinů jsme si snad ani nezasloužili

Avengers. Nejmocnější superhrdinský tým světa. Časem se tu vystřídal prakticky každý superhrdina včetně Spider-Mana, celé Fantastic Four a desítek dalších. A obyčejný Čech o tom neměl ani ponětí, natož aby tušil, proti jakým hrozbám museli obstát. Teď to může napravit

Avengers. Nejmocnější superhrdinský tým světa. Tedy alespoň světa nakladatelství Marvel. Desítky postav, o kterých Češi nikdy neslyšeli, jen pár z nich znají. Měli by znát, protože do kin se pomalu ale jistě chystá stejnojmenný velkofilm, v němž budou vystupovat společně Iron Man, Thor, Captain America a Hulk, kteří už vlastní filmy mají. Ale to jsou pouze zakladatelé Avengers, týmu, ve kterém se časem vystřídal prakticky každý superhrdina včetně Spider-Mana, celé Fantastic Four a desítek dalších. A obyčejný Čech o tom neměl ani ponětí, natož aby tušil, proti jakým hrozbám museli Avengeři (oč snadnější by bylo říkat po česku Mstitelé) obstát.

To všechno se ale radikálně mění s příchodem omnibusu Avengers, jehož tvůrcem je Kurt Busiek. Dnes už sice nepatří ke scenáristické špičce, ale v 90. letech tomu tak bylo. Právě proto se mohl předvést na Avengers (ostatně předvedl se prakticky na každém superhrdinovi Marvelu i DC) a vést je strastiplnými cestami plnými nebezpečí, ze kterých by běžný člověk zešílel hrůzou a hned potom zemřel na následky mnohačetných zranění.

Už v prvním příběhu, který nám Busiek předkládá, se do dění zapojí prakticky všichni Avengers, co jich kdy bylo. A že je to slušná grupa. Desítky maskovaných superlidí se musí spojit, aby se postavili tajemnému zlu. Padouchem je tentokrát žena, ovšem ne ledajaká. Jde o starou známou z anglosaské mytologie, Morganu La Fay (to je ta, co zatápěla už králi Artušovi), která nečistými silami uvrhne svět do středověku, jemuž vládne jako svrchovaná královna. Avengerům vymyje magií mozek a udělá z nich svoje otroky.

Ano, z předchozího odstavce je zjevné, že scenárista Avengers to nikdy nemá lehké. Vymyslet zápletku, která by nedrhla nejen v kontextu jednotlivých hrdinských příběhů (co by jeden dal za návštěvu porady nakladatelství Marvel, kde musí být obří tabule ukazující, kde se právě teď nachází který hrdina, aby se někde nedejbože neobjevil ve stejný okamžik dvakrát – alespoň ne v jedné dimenzi) a k tomu byla stravitelná komplexně, je prakticky nemožné.

Avengers v tomto komiksu stojí proti svým kolegům z jiné dimenze, kteří jsou v zásadě také ti hodní, ale někdo je telepaticky ovládl, poté se musí vypořádat s mimozemským útokem, zaútočí na ně superbohatý potrhlý záporák, a nakonec, když mají výročí založení, se kdosi jménem Grim Reaper nestydí vyvolat jejich padlé členy, aby jim zkazili oslavu. Zkrátka Avengers to nemají lehké a jejich čtení vyžaduje jakýsi náctiletý svatý zápal, který vás donutí dohledávat vztahy a souvislosti, kterých jsou stovky (právě takový vyžadoval v 90. letech i česky vydávaný Spider-Man vydavatelství Semic).

Kromě vnějších potíží si musejí Avengers řešit ještě potíže uvnitř týmu. Jednotliví členové o sobě dost pochybují, nevěří si, mají noční můry, jedna členka se dá dokonce na pití a musí být z týmu vyloučena (o deset let později už by mohlo jít i o drogy, ale 90. léta byla stále ještě příliš nezávadná)… To je předzvěst nové komiksové doby, kdy šílenec i hrdina budou jedna rodina, kdy už žádný příběh nebude tak vesele barevný a stránky budou spíše temné. Přesto se v Busiekových příbězích jeden z hrdinů nákaze lidství zatím odolává. Je to věčný držák Captain America.

Ten na českou komiksovou scénu přináší malý, ale o to zábavnější paradox. Zatímco filmy jednotlivých hrdinů připravovaly svět na film Avengers, je to stejnojmenný komiks, který je vlastně prologem k českému vydání omnibusů Captaina Ameriky. V Avengers se mohou čeští čtenáři seznámit s tím, jaký byl Cap hrdina, než se jej chopil Ed Brubaker. Busiek mu prakticky nevěnuje pozornost, Cap vede celý tým, ale o jeho pocitech ani pohnutkách se nic nepíše. Ono vlastně ani není co. Postava působí naprosto dvojrozměrně, až roboticky, pouze koná, jak nejlépe může, je sterilně nezávadná. A přitom, zatímco Avengers hýří barvami, už se pomalu, ale jistě schyluje k jeho proměně v syrový realistický komiks, který se silně podobá špionážnímu thrilleru.

Avengers v podobě, která je nám představena, jsou zaměřeni spíše na čtenáře, kterým ještě není víc než devatenáct. Nesou hrdě americké hodnoty a jsou až hystericky politicky korektní. Jsou to Avengers doby, která už skončila. Po Tajných válkách (vrchol superhrdinského mainstreamového komiksu 80. let) jsou Avengers dalším cenným pohledem na historii americké komiksové tvorby. Pokud si říkáte komiksový fanda a Avengers nemáte načtené, je tahle bichle povinnost.
 

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Přel. Jaroslava Kočová, BB/art, Praha, 2011, 408 s.

Zařazení článku:

komiks

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

50%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse