Nadja Küchenmeisterová
Küchenmeister, Nadja

Nadja Küchenmeisterová

Básnický debut Berlíňanky Nadji Küchenmeisterové vychválila německá literární kritika jako verše jemné a přitom troufalé, přesné a současně zasněné, jež si suverénně pohrávají s tradičními básnickými formami a autorka se v nich dává poznat jako přesný pozorovatel světa kolem nás.

Nadja Küchenmeisterová (nar. 1981 v Berlíně), německá básnířka a literární kritička, vystudovala germanistiku a sociologii, je absolventkou Německého literárního institutu v Lipsku. Věnuje se práci pro rozhlas (jako recenzentka i autorka rozhlasových her) a pedagogické činnosti na univerzitách a v akademických institucích.

Knižně debutovala na prahu třicítky, velmi vřele přijatou sbírkou básní Alle Lichter (2010, Všechna světla), po níž následoval se čtyřletým odstupem soubor nazvaný Unter dem Wacholder (2014, Pod jalovcem). V září 2018 se účastnila autorského čtení v Praze v rámci festivalu Literatura v parku, kde prozradila, že třetí sbírku básní připravuje k vydání na jaře příštího roku.

Promyšleně komponované sbírky básní Nadji Küchenmeisterové překvapují narativností, jež je v současné německy psané poezii spíše výjimečná. Její melodické, formálně vybroušené básně se hlásí k velkým literárním vzorům (nejčastěji odkazuje na Danta, Rilkeho, Eliota, Benna, Baudelaira, Stefana Georga, W. G. Sebalda), krouží kolem existenciálních témat, jako je samota a pomíjivost, konečnost. Poezie Nadji Küchenmeisterové evokuje tajemství, často jsou to verše smutné, ale ne melancholické, spíše útěšné, jejich konstantou je hledání světla a naděje, u první sbírky už to naznačuje i její titul. Básnířka ve svých textech často tematizujete i vlastní dětství prožité v NDR.

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse