Seznamka s kocourkem
Malý, Radek: Kocourkův den

Seznamka s kocourkem

Útlá kniha děti obeznamuje s všedním dnem kočky domácí a jejích malých páníčků. Sledujeme kocourkův den od rána do večera a aktivně jej porovnáváme s tím naším. Co snídáme? Jak rošťačíme? Jaké jsou naše první úspěchy? Odpovědi na otázky z kocourkova denního programu najdeme v textu a v ilustracích, tázání směřované na malého čtenáře si musí zodpovědět každý sám.

Oceňovaného básníka, překladatele z němčiny a autora knih pro děti Radka Malého (nar. 1977) není třeba sáhodlouze představovat. V žánru dětské literatury obohatil český trh o celou řadu knih s vtipnými rýmovačkami, lyrickou poezií, hravými příběhy, ale také naučnými pohádkami. Jeho poslední kniha Kocourkův den (2022) spadá do věkové kategorie 3+ a přináší popis všedního dne malého dítěte a jeho kocourka, které můžeme pozorovat u všech základních denních aktivit. Jako ilustrátorku vybralo nakladatelství Albatros japonskou výtvarnici Iku Dekune (nar. 1961) žijící od roku 2002 v Praze, jejíž něžné kresby skvěle podtrhují jak vřelé přátelství mezi oběma hrdiny, tak i pohodu vyzařující z jejich dne. Dekune miluje zvířata a je hrdou majitelkou kočky Sabinky, kterou považuje za svou nejlepší kamarádku. Výtvarné stránky Kocourkova dne se tak zhostila jedna z nejpovolanějších. 

S kocourkem a jeho páníčkem strávíme celý den od ranního probuzení až po noční usínání a během četby je malý čtenář několikrát vyzván k různým aktivitám. Musí kocourkovi vymyslet jméno, protáhnout se jako kočka nebo se naučit správně pečovat o kocourka i o sebe. Iku Dekune nakreslila hlavního hrdinu předškolního věku tak, že není jasné, jestli je to holčička nebo kluk, takže se s ním dá snadno identifikovat. Denní činnosti jsou na každé dvoustraně rozděleny tematicky, např. „Myjeme se“, „Hrajeme si“ či „Průšvih“, a vždy obsahují krátký (nerýmovaný) popisek toho, jak daná aktivita probíhá v režii kocourka a jak pod taktovkou človíčka. Zjišťujeme tak, v čem se životy koček domácích a člověka odlišují i co máme společného. Text nabízí rovněž faktické informace o kočičím světě – kočky jsou především šelmy, a proto je musíme krmit masíčkem z kapsičky, ale také po nich musíme uklízet jejich kočičí záchod. 

I když celkový počet koček v českých domácnostech stále trochu pokulhává za psy, dle průzkumu z roku 2021 vlastní kočičího mazlíčka více než milion rodin. Volba příběhu o kocourkovi tak má velkou šanci padnout na úrodnou půdu a udělat radost čtenářům, kteří v něm naleznou své vlastní zkušenosti. V závěru knihy najdeme ilustrace dvanácti různobarevných koček, jež se schovávají na některých (bohužel ne na všech) stránkách třeba za oknem nebo v trávě, a naším úkolem je všechny najít. Interaktivní úkoly jsou vždy příjemnou změnou, tentokrát je však doprovází i má obava, zda se mi podařilo schovávající se kočky správně identifikovat. Publikace možná není vhodná k četbě před spaním, jelikož se zakládá na spolupráci se čtenářem, který musí neustále reagovat na otázky a být ve střehu. Ukazuje dětem i rodičům, že i obyčejný den je plný krásných dobrodružství a radosti z přátelství s jiným živým tvorem, jež nám každodenní péči vrací láskyplným vrněním.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Albatros, Praha, 2022, 32 s

Zařazení článku:

dětská

Jazyk:

Hodnocení knihy:

70%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse