Vnitřní drama slepce, který se stal se propojujícím článkem a morální autoritou i pro lidí zdravé a vidící – vypráví s empatií Pavel Kosatík v dalším čtivém životopisu.

Navzdory tolik zdůrazňované vzájemné blízkosti dokáže patrně jen málokterý Čech vyjmenovat více než několik málo slovenských politiků, kteří od rozpadu společného státu spoluurčovali vývoj Slovenska, natož se blíže vyznat v zákoutích slovenské politiky. Známý publicista podává srozumitelný přehled, který českým čtenářům umožní leccos pochopit, veselé čtení to ale vskutku není.

Na jedné straně fenomenální osobnost sama o sobě, na druhé skvadra přátel, které zná převážná většina výhradně z médií. Jak je možné, že v tandemu Voskovec-Werich bylo tolik protikladů, co Karla Gotta přesvědčilo jít do Semaforu a proč se Miloš Forman nesžil s Hollywoodem – nebulvárně, ale přitom zevrubně, jako součást vlastního příběhu, vypráví Jiří Planner.

Proslulá česká dokumentaristka, citlivě a houževnatě mapující proměny doby i lidí v ní, si vyzkoušela, jaké to je, stát se objektem. Kromě vzpomínek a převážně konsenzuální debaty se v knize vyskytne i nařčení, že občas vytvořila sociální porno, nebo názor, že některé její filmy raději vůbec neměly vzniknout.

Scenárista Pavel Kosatík uzavřel sérii komiksových rekonstrukcí důležitých okamžiků českých dějin, v českých poměrech mimořádnou. Jeden z nejpůsobivějších dílů zachycuje rok 1948.

Kniha vypráví životní příběh ženy, která se v mnoha ohledech zapsala do československé historie. Autor si všímá stěžejních okamžiků jejího života od dětství přes sportovní úspěchy, život po roce 1968, osobní vztahy, vítězství, pády až po návrat do veřejného dění.

Poté, co Pavel Kosatík vloni v Mladé Frontě vydal knihu Čeští demokraté. 50 nejvýznamnějších osobností veřejného života, přichází letos totéž nakladatelství s titulem Česká inteligence. Od Jaroslava Golla po Magora, který tvoří k předešlé jakýsi pandán. Cílem prý bylo „přiblížit významné Čechy, kteří získali společenský vliv, ačkoli nedisponovali politickou mocí."

Většina národů nějaké ty sny má, a možná že čím je národ mladší, tím jich má více – to jsou slova, která napsal historik Zbyněk Zeman do předmluvy ke knize Pavla Kosatíka České snění.

Jak se píše v anotaci, jde o příběh českého protestantského myslitele a charitativního a sociálního pracovníka Přemysla Pittra, který většinu života prožil ve sporu s určujícími dějinnými proudy minulého věku.