Nejlepší knihy roku 2016
Nejlepší knihy roku 2016

Nejlepší knihy roku 2016

Náruživým i váhavým čtenářům připomínáme knihy, na které by se nemělo zapomenout, až se budeme ohlížet za uplynulým rokem. A hlavně by neměly zůstat stranou při vánočních nákupech.

výběr časopisu iLiteratura.cz

Nezapomeňte na knihy!
Náruživým i váhavým čtenářům připomínáme knihy, na které by se nemělo zapomenout, až se budeme ohlížet za uplynulým rokem. A hlavně by neměly zůstat stranou při vánočních nákupech.

Časopis iLiteratura.cz sleduje knižní trh po celý rok a z pestré nabídky, která se na pultech knihkupectví příliš rychle obměňuje, pravidelně sestavuje soupis vybraných tipů na čtení. Náš přehled nemůže zahrnout všechny dobré a krásné knihy, které letos vyšly, měl by posloužit spíš jako první vodítko pro zapomnětlivé, nabídkou knih zaskočené anebo nerozhodné čtenáře. A také pro ty, kteří chtějí knihou někoho obdarovat a zrovna nevědí co zvolit.

Vypíchnout z bohaté knižní produkce jen stručný výčet titulů je pro nás vždycky bolestivé, proto se jako obvykle držíme několika zásad: nevracíme se ke knihám s vročením 2015 ani k těm, které jsme na webovém portálu iLiteratura.cz pochválili v průběhu letošního roku označením za Knihu měsíce nebo v přehledu Čtení na léto. Věnujeme se především knihám, jimž se nevěnovaly nejviditelnější marketingové kampaně. Chceme být objektivní, proto jsme z přehledu vyloučili tituly, na kterých se podílel někdo z redakce či hlavních přispěvatelů časopisu iLiteratura.cz, jako například kniha Praha noir, kterou uspořádal Pavel Mandys a obsahuje povídky více než desítky českých autorů. Podobně jsme také do soupisu doporučení nemohli nominovat publikaci Jana Lukavce, Bytosti na pomezí. Texty o literární fantastice (vydalo nakladatelství Pulchra) nebo román Doly de Jongové Pole je tento svět (přeložila Magda de Bruin Hüblová, vydal Pistorius & Olšanská).

Aby seznam našich tipů mohl sloužit jako návod k vyplnění prázdného místa pod stromečkem, snažili jsme se nezapomenout na různé věkové kategorie čtenářů, probrali jsme se knižní nabídkou se zaměřením na rozličné žánry a zohledňovali jsme také tematiku vybíraných knih. Je jasné, že se do našeho výběru nevešly desítky dalších výjimečných titulů.

Zařazení knih v rámci jednotlivých kategorií určuje pro přehlednost pouze abecední pořádek. Tento výběr zajímavých knih jsme vydali také v podobě brožurky, kterou distribujeme do knihkupectví, kaváren, knihoven a na další, někdy nečekaná místa.

 

zahraniční beletrie

TygriGuillermo Cabrera Infante: Tři truchliví tygři
Přel. Anežka Charvátová, Fra, 544 s.
Kubánský román naprosto originálně, učeně a zároveň lidově, s gejzírem slovních hříček, jazykolamů a vtípků představuje (nejen) noční život v Havaně 50. let. Jedinečná příležitost seznámit se s dalším dílem tzv. latinskoamerického boomu.
Příprava na jarní cestu do zoo

KnihaMichel Faber: Kniha zvláštních nových věcí
Přel. Viktor Janiš, Kniha Zlín, 450 s.
On odjel na křesťanskou misi na planetu Oáza, ona zůstala na Zemi, kde se všechno hroutí. Mírně halucinační, soucitné, jemně rozvíjené podobenství o lásce a ztrátě kosmických rozměrů a zřejmě autorův poslední román pro dospělé.
Pro vyznavače vztahu na dálku

Čtvrtá zeďSorj Chalandon: Čtvrtá zeď
Přel. Danuše Navrátilová, Argo, 256 s.
Ozvěna masakru v palestinských táborech Sabra a Šatíla. Francouzský režisér se snaží vzdorovat válce tím, že v rozbombardovaném bejrútském kině uvede divadelní hru s herci různého vyznání a zastupujícími všechny znepřátelené strany. Silná kniha, jež pomáhá pochopit, co se děje za hranicemi našeho malého světa.
Pro ty, kdo nedávali při dějepisu pozor

Manžela jsem nezabilaLiou Čen-jün: Manžela jsem nezabila
Přel. Zuzana Li, Odeon – Euromedia Group, 336 s.
Jen ti nejsilnější jsou ochotni obětovat celý život marnému boji za spravedlnost. Příběh venkovské ženy, která se rozhodne domoci svých práv třeba u těch nejmocnějších v Pekingu, by nevznikl, kdyby nebylo čínské politiky jediného dítěte.
Pro feministky a jiné aktivistky

DívkaHelen Oyeyemi: Dívka jménem Boy
Přel. Ladislav Nagy, Argo, 263 s.
Oyeyemi brilantně spojuje zdánlivě nespojitelné. Magicko-realistickou variaci pohádky o Sněhurce a sociální problémy Ameriky 50. a 60. let. Co se asi stane, když se Sněhurce narodí černá sestra?
Pro sečtělé macechy

Zelený stanLjudmila Ulická: Zelený stan
Přel. Alena Machoninová, Paseka, 484 s.
Román se odehrává v Sovětském svazu v 60. a 70. letech 20. století a autorka si v něm všímá osudů obyčejných lidí na pozadí velkých dějin. Mozaikovité a precizně konstruované vyprávění lze číst jako poctu člověku, který se navzdory nesvobodné době snaží žít, jak nejlépe umí, a také jako hold přátelství, literatuře a hudbě.
Pro poctivé a vzdorovité

 

česká literatura

VoliéryZuzana Brabcová: Voliéry
Druhé město, 128 s.
Drásavá, autobiograficky laděná a řemeslně vytříbená výpověď o osamělosti a strachu ze smrti. Rytmizovanost textu a jazyk bohatý na metafory přibližují tento kaleidoskop nahodilých deníkových zápisů, postřehů a krátkých vyprávění básni v próze.
Pro všechny smrtelníky

Dešťová hůlJiří Hájíček: Dešťová hůl
Host, 280 s.
Román uzavírá autorovu volnou vesnickou trilogii. Hájíček opět poutavě a s kronikářskou přesností zachycuje prostředí jihočeské vesnice. Znovu spoléhá na téměř detektivní zápletku, oproti předešlým románům ale výrazně posiluje existenciální linii příběhu.
Pro jihočeské patrioty

VšechnoMichal Přibáň: Všechno je jenom dvakrát
Host, 472 s.
Románový debut literárního historika, příspěvek do stále neukončené debaty o tzv. normalizaci. Hlavní hrdina se snaží odkrýt pravdu o událostech, jejichž svědkem byl jako dítě na horské boudě v Krkonoších – a jeho cesta do minulosti nakonec není jen pomyslná.
Četba do fronty na vlek

DeníkyDeníky Ondřeje Sekory 1944–1945
Plus, 144 s.
Deníky kreslíře, ilustrátora a publicisty Ondřeje Sekory z nacistického koncentračního tábora představují zcela nový pohled na autora populárního Ferdy Mravence. Jde o originální svědectví o životě v pracovním táboře a zároveň o doklad nezlomné Sekorovy vůle po životě.
Pro pracanty všeho druhu

 

česká literatura / poezie

Vít Janota: Víkend v jakémsi Švýcarsku
Dauphin, 86 s.
Janota je básník zlomových chvil, v nichž člověk nahlédne svůj život jako marný, ale zároveň opojně krásný. Prosté, civilní básně odkrývají mystérium obyčejných věcí, které básníka obklopují ve známém prostředí i na cestách (nejen po Švýcarsku).
Pro civilisty

Jakub Řehák: Dny plné usínání
Fra, 72 s. Básně v třetí sbírce nositele ceny Litera za poezii jsou zasazeny do kulis současné Prahy a zaznamenávají každodenní skutečnost. Autor kombinuje bohatou imaginaci a asociativnost s konkrétním a neobyčejně precizním vnímáním. Jeho básně jsou širokodeché, a přesto koncentrované a hutné. Pro pražské chodce

 

knihy pro děti

HravoukaTereza Vostradovská: Hravouka
Běžíliška, 52 s.
Ušatá hnědá myška čeká návštěvu tetiček z Prahy a chce se na ni pořádně připravit. Prozkoumá život kolem nory, v lese, u rybníka i na zahradě a vyrobí si vlastní obrázkovou encyklopedii. Poutavě podaný výklad školní prvouky, se kterým se díky věrohodným a přitom hravým ilustracím dá začít už v batolecím věku. Co je medovice, rdest a šmel? A králíček že je pták?
Pro frekventanty lesních školek

BajkyTerry Jones: Bajky z divokých vajec
Přel. Petr Matoušek, Knižní klub, 120 s.
Šestnáct bajek se zvířecími protagonisty v absurdních situacích. A jako humoristické jednohubky jsou servírovány drobné medailonky fiktivní fauny, potvrzující bezbřehost fantazie komika ze slavné skupiny Monty Python.
Je libo suchý britský humor?

PesFrantišek Kalenda: Pes, kocour a sirotek
Meander / Vyšehrad, 168 s.
Napínavý příběh ze středověku o cestě dvanáctiletého sirotka Martina za pravdou o smrti rodičů vypráví pes se lvími předky. Do líčení se vkrádá kocour s drápky připravenými k boji. A má proč, jelikož výpravu pronásledují dva bratři, kolem kterých se vznáší puch ze záhrobí.
Pro děti milovníků detektivek

 

relax / fantasy

Brian Staveley: Císařovy čepele
Přel. Hana Vlčínská, Fantom Print, 448 s.
Tři potomci zavražděného císaře musejí přežít pokus o krvavý převrat, za nímž se skrývá něco mnohem zlověstnějšího. Typická heroická fantasy, která sice nehýří originálními nápady, ale přináší skvěle charakterizované a sympatické postavy.
Pro sirotky

relax / historický román

Jelena Čižovová: Čas žen
Přel. Adéla Koutná, Host, 239 s. Příběh z Leningradu poválečné doby, kdy na sebe naráží naivita a snaha zabezpečit si živobytí s postupně se šířící nouzí a totalitou, to vše očima tří generací žen. Absurdita sovětského zřízení vyjde najevo za dramatických okolností, kdy proti sobě stojí vážná nemoc jedné z postav, režim osobující si právo rozhodovat o jednotlivci i o jeho blízkých a vzdorovitá láska.
Pro ty, kterým Souostroví Gulag připadalo moc dlouhé

relax / humor

John Cleese: No nic...
Přel. Alžběta Šáchová, Argo, 416 s.
Autobiografické vzpomínky na to, jak kdysi změkčilý nesebevědomý mladík musel přežít hysterickou matku, šikanu vrstevníků i problémy se ženami. Nic z toho ovšem vypravěče, dnes světově populárního komika, nedokáže vyvést z míry, jakýkoliv problém a komplex ihned přetaví v humornou historku.
Příručka pro zoufalce – jak vítězit humorem

relax / krimi

Podstata zlaLuca D'Andrea: Podstata zla
Přel. Iva Rašínová, Práh, 376 s.
Dramatické prostředí italských Alp jako kulisa thrilleru o amatérském vyšetřování jedné dávné brutální trojnásobné vraždy. Podstatnější než hledání stop a důkazů je ustavičný strach o osud hlavního hrdiny a jeho rodiny v čím dál zlověstnějším cizím prostředí.
Pro horskou službu

relax / romance

CarolPatricia Highsmith: Carol
Přel. Ludmila Jánská, Leda, 296 s.
Působivá lesbická romance i thriller plný zvratů z pera slavné autorky noirových detektivek. Konverzačně úsporné a na obrazy bohaté drama z dusné atmosféry 50. let, kdy většina homosexuálů žila v utajení uvnitř normálních rodin.
Pro muže, kterým to ještě nedochází

relax / scifi

PrefektAlastair Reynolds: Prefekt
Přel. JanJana Oščádalovi, Triton, 600 s.
Moderní akční space opera, kořeněná strojovými existencemi, které bojují o právo na život, či morálním dilematem, zda obětovat menšinu pro dobro většiny. Skvělé tempo, přísná logika a kriminální zápletka na pozadí meziplanetárních politických intrik. A fascinující směs nápadů a obrazů rozhazovaných autorem až marnotratně.
Pro kosmické detektivy i generály

 

komiks

BibendumNicolas De Crécy: Nebeský bibendum
Přel. Richard Podaný, Meander, 200 s.
Potrhlí vědci, ďábel v zástěře, inteligentní zvířata i nadpřirozené obludy a mezi tím vším tuleň, který se velkoměstem belhá o berlích. Surreálný, hravý i děsivý příběh s prvky PygmalionuFausta je vykreslen expresivní linkou a výraznými barvami a na každé straně hýří nespoutanou fantazií.
Pro pomalé a nechápavé

ObrázkyJiří Černý, Lukáš Fibrich: Obrázky z moderních československých dějin
Knižní klub, 136 s.
Názorně, přístupně, v souvislostech, přehledně a nečekaně podrobně o československých dějinách 2. poloviny 20. století. Zločinnost komunistického režimu z knihy snadno pochopí i záškolák. Jeho rodičům a prarodičům může otevřít oči.
Zábavnější náhrada učebnice dějepisu

Oskar EdBranko Jelinek: Oskar Ed. Můj největší sen
Přel. Vojtěch MašekKarolina Voňková, Lipnik, 344 s.
Monumentální dílo slovenského kreslíře řeší neharmonické vztahy v rodině, zjitřeně prožívané klukem na prahu puberty. Jeho fantazie se během dlouhé nudné cesty autem rozpíná do dramatických, obludných i groteskních vizí, mistrně vyvedených detailní i rozmáchlou černobílou kresbou.
Na únavnou cestu autem

 

non fiction / historie

JedinecAron Jakovlevič Gurevič: Jedinec a společnost středověkého západu
Přel. Jitka Komendová, Argo, 350 s.
Výprava za záhadami sebeprožívaní lidí ve středověku. Autor citlivě ukazuje, že i naši dávní předci si byli vědomi vlastní jedinečnosti, kterou ovšem dávali najevo jinak než my.
Jen pro ty, kdo se nebojí intimních vnitřních světů dávno zesnulých

non fiction / kultura

V restauraciChristoph Ribbat: V restauraci aneb Příběhy z břicha moderny
Přel. Daniela Petříčková, Prostor, 284 s.
Restaurační provoz vidí autor jako vzrušující místo, ve kterém se v koncentrované podobě vyskytuje vše, co zajímá badatele o kultuře a co charakterizuje současnost. V knize se prolínají krátké epizody z gastronomického prostředí, které autor skládá do jakési chronologické montáže.
Pro hloubavé gurmány

non fiction / literární věda

Karel Piorecký: Česká literatura a nová média
Academia, Praha, 2016, 300 s.
Piorecký mapuje terén, který je u nás zatím jen málo zkoumán, a snaží se jej přehledně popsat a utřídit. Možná jste ani netušili, kolik odlišných a nijak banálních projektů dnes díky (a na) internetu vzniká.
Pro začínající spisovatele

non fiction / náboženství

MuslimovéMiloš Mendel: Muslimové a jejich svět. O víře, zvyklostech a smýšlení vyznavačů islámu
Dingir, 320 s.
Pestrý průřez islámem v teorii i v praxi. Nabízí přitom mnoho překvapivých detailů, které možná neznají ani ti, kdo o islámu cosi tuší. Natož pak ti, kteří před ním bez jakýchkoli znalostí přehnaně straší.
Pro potenciální konvertity

non fiction / přírodní vědy

Příběh lidského tělaDaniel Lieberman: Příběh lidského těla: evoluce, zdraví a nemoci
Přel. Jaromír Vicari, Jan Melvil Publishing, 495 s. Kniha o lidském těle začíná ve vzdálené prehistorii, ale končí u aktuálních hrozeb, jimž čelí západní civilizace. A přidává některá velmi konkrétní doporučení, jak jim čelit na poli životosprávy.
Pro chronické požírače bramborových lupínků

non fiction / sport

SpartakiádyPetr Roubal: Československé spartakiády
Academia, 408 s.
Teoretické úvahy o karnevalové kultuře se prolínají s informacemi o tom, nakolik se díky těmto oslavovaným socialistickým veleakcím zvyšovala celorepubliková porodnost. A jak některé malé děti společné vystoupení ignorovaly a hrály si s pískem.
Pro umírněné nostalgiky

 

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse

Redakce,

Z linku není zcela jasné, kterou knihu máte na mysli. Pokud to má být thriller Projekt Stvořitel od Grega Ilese, tak tu jsme nerecenzovali. Ale v rubrice Relax naleznete recenze na mnoho jiných thrillerů ze všech světových jazyků, v pravidelných přehledech Čtení na léto a Nejlepší knihy roku doporučení redakce na nejlepší knihy v daných obdobích ve všech oblastech a žánrech.

Jaroslava,

Dobrý den, a neznáte prosím tuto knihu nahoře? www.arecenze.cz/nejlepsi-knihy/ Chtěla bych ji koupit vnučce k narozeninám ale nevím jestli bude vhodná. Děkuji Pešlová