Komiksová historie světa
Gonick, Larry: Komiksová historie světa

Komiksová historie světa

Historie světa je napsána velmi inteligentně a očekává od čtenáře jistý všeobecný rozhled. Neváhá přiblížit vědecké teorie, spekulace historiků a vtipné narážky na dnešní svět.

Autor této úsměvné publikace o sobě tvrdí, že nemá žádný životopis. Říká o sobě jen to, že studoval matematiku na Harvardu, žil v Arizoně, Massachusetts, Indii a Kalifornii a teď nedělá prakticky nic jiného, než že celé dny kreslí komiksy. A není se ani čemu divit, protože Gonick nakreslil celou historii světa. S kreslením tohoto mamutího opusu začal v roce 1990. Nakladatelství BB/art vydalo prvních sedm dílů, sebraných do jedné knihy. Celé Gonickovo dílo bude mít v českém vydání celkem šest svazků.

Můžeme říci, že Gonick má o historii dobrý přehled. Je dokonce tak dobrý, že si z ní může dělat legraci. Na každé stránce nalezneme přehršel gagů, které oplývají břitkostí a inteligencí. Zároveň se jedná o velmi dobře zpracovanou encyklopedii, která bohatě obsáhne učebnice pro střední školy, ba ještě je množstvím informací překoná.

Komiksová cesta výuky je typická pro USA. U nás nemá tradici, i když právě s historickým komiksem máme zkušenost i my. Dějiny české země přece také vyšly v komiksu a také jako grotesky. Je to totiž zřejmě nejlepší cesta, jak k dějepisu přitáhnout mladší čtenáře. Nezáživná data v učebnicích proložená fotografiemi vykopávek nejsou zrovna přitažlivá. Gonick toto dokonale překonal, ale přitom nenapsal dějiny jen pro mladé.

Historie světa je napsána velmi inteligentně a očekává od čtenáře jistý všeobecný rozhled. Neváhá přiblížit vědecké teorie, spekulace historiků a vtipné narážky na dnešní svět, proto je velmi obtížné určit, komu je tedy publikace směřována. Může posloužit pouze jako zábava, jako příjemné opakování i jako učebnice. Těžko soudit, na kterém z těchto polí nakonec zvítězí. K tomu, aby informace zazněly co nejúderněji, používá metodu přidání nějakého v podstatě nedůležitého detailu, který je sám o sobě zábavný, nebo jej ozdobí slovní hříčkou či jiným humorným prvkem. V důsledku si čtenář dokonale vzpomíná na zábavný motivek, ale s ním má neoddělitelně spojenu i informaci hlavní.

Za zmínku rozhodně stojí Gonickův pragmatismus, se kterým přistupuje k mytickým a legendárním kapitolám historie, kdy neváhá velmi realisticky osvětlit, jak a proč to asi bylo doopravdy. Ocenit musíme i jeho vypravěčský a kreslířský talent. K tomu, že kniha působí tak mile, výrazně přispívá i autorova příjemně působící karikovaná kresba, která však rozhodně nikoho neurazí. Vypravěč dává historické události do souvislostí, což většina našich učebnic stále ještě neumí. Díky jeho odkazům se dají lehce pochopit vztahy mezi jednotlivými kulturami starověku, vztahy mezi historií, vědou a uměním a jsou velmi uchopitelné pro čtenáře. V tom je Komiksová historie jedinečným počinem, jež svým čtenářům může posloužit jako konečné ujasnění v otázkách dějepisu.

Ke koncepci prvního svazku: zmíněných sedm dílů nás provede historií našeho vesmíru a Země od velkého třesku až po Alexandra Makedonského. Pro ukázku uveďme jen názvy kapitol: Vznik a vývoj všeho, Klacky a kameny, Mezopotámie, Část Starého zákona, Myšlení a bronz, „Co jsou zač ti Athéňané?“, Vše o Athénách.

Překladu se chopil Tomáš Jeník, redakci textu obstaral Richard Podaný. Bohužel je nutné konstatovat, že práce s textem není stoprocentní, jak jsme u BB/artu zvyklí: občas nalezneme neúplnou bublinu, občas chybí několik písmen. Ale to rozhodně neodradí od čtení, protože slovní hříčky, kterými se kniha jenom hemží, jsou přeloženy velmi dobře a v devadesáti devíti procentech dávají smysl.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Z anglického originálu The Cartoon History of the Universe I. přeložil Tomáš Jeník, vydalo nakladatelství BB/art, Praha, 2003, 350 s.

Zařazení článku:

komiks

Jazyk:

Země:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse