Lidská skvrna
Roth, Philip

Lidská skvrna

Philip Roth je autorem skandálního románu Portnoyův komplex.

Do českých kin právě přichází filmová verze jednoho z posledních románů významného amerického spisovatele Philipa Rotha Lidská skvrna (The Human Stain, USA 2003; režie Robert Benton; v hlavních rolích Anthony Hopkins, Nicole Kidmanová, Gary Sinise a Ed Harris), proto bychom si mohli autora stručně připomenout a upozornit zejména na jeho výrazné úspěchy v posledních letech i na to, že čeští nakladatelé na Rotha bohužel poněkud zapomínají, ačkoliv je to spisovatel u nás dobře známý a řada jeho titulů v češtině již dříve vyšla.

Philip Roth (1933) vstoupil do literatury v roce 1959 velmi výrazným úspěchem: za soubor jedné novely a pěti povídek s názvem Goodbye, Columbus and Five Short Stories (titulní novelu známe i z českého překladu) získal Národní knižní cenu. Následoval obsáhlý román Ať se děje, co se děje (1962) a v roce 1969 pak skandálně proslulý bestseller Portnoyův komplex, otevřeně se zabývající mj. sexem. Roth je židovského původu a to se samozřejmě projevuje i v jeho rozsáhlém díle. Během své spisovatelské dráhy se stal jedním z nejúspěšnějších a nejvýznamnějších amerických spisovatelů a vlastně jakýmsi „svědomím Ameriky“. Ve svých románech se zabývá stinnými stránkami života v USA a odvrácenou stranou amerického snu o úspěchu. Dosud vydal 21 románů či novel a několik dalších knih. Jádrem jeho tvorby je cyklus románů s hlavní postavou spisovatele Nathana Zuckermana, který se však objevuje i v jiných románech, mj. právě i v Lidské skvrně. V češtině vyšly z tohoto cyklu Elév, Hodina anatomie a Pražské orgie. Do cyklu dále patří román Odpoutaný Zuckerman. V roce 1985 vyšel celý cyklus v jednom svazku pod názvem Spoutaný Zuckerman: Trilogie a epilog.

V devadesátých letech pak Roth slavil mimořádné úspěchy svými posledními šesti romány, a to jak u čtenářů, tak i u kritiky. Autor výrazně dozrál a dosáhl několika vrcholů v sérii románů, za něž postupně získal všechny čtyři nejdůležitější americké literární ceny, tři z nich dvakrát nebo podruhé (viz seznam díla). Je tedy s podivem, že poslední romány unikají zájmu českých vydavatelů poté, co zkrachovalo nakladatelství Hynek, které mělo v plánu věnovat se Rothovi podrobněji a které vydalo romány OdkazOperace Shylock, jež autorovy úspěchy v devadesátých letech započaly.

O úspěchu mj. svědčí i blesková filmová verze Lidské skvrny (román je z roku 2000). Roth se v něm zabývá temnou minulostí hlavních postav, která je skvrnou na duši i v paměti, i aktuálními problémy v USA: skandálem kolem prezidenta Clintona a stážistky Lewinské či tzv. politickou korektností. Hlavní postava románu i filmu, profesor literatury Coleman Silk, odchází z postu děkana poté, co je nařčen z rasismu, protože nevhodně dvojznačně označil jediným slovem dva černošské studenty, kteří nechodili na jeho přednášky a které ani nikdy neviděl. Jeho život se poté znovu změní, když se seznámí s mladou ženou, která má podobně jako on problematickou minulost.

Bibliografie (připojeny jsou i české překlady a nejvýznamnější literární ocenění):
Goodbye, Columbus and Five Short Stories (1959; č. Sbohem, město C., 1966) - National Book Award
Letting Go (1962; č. Ať se děje, co se děje, 1968)
When She Was Good (1967)
Portnoy’s Complaint (1969; č. Portnoyův komplex, 1992)
Our Gang (1971)
The Breast (1972)
The Great American Novel (1973)
My Life As a Man (1974)
The Professor of Desire (1977)
The Ghost Writer (1979; č. Elév, 1985)
A Philip Roth Reader (1980)
Zuckerman Unbound (1981)
The Anatomy Lesson (1983; č. Hodina anatomie, 1991)
The Prague Orgy (1985; č. Pražské orgie, 1988)
Zuckerman Bound: A Trilogy and Epilogue (1985)
The Counterlife (1986) - National Book Critics Circle Award
The Facts: A Novelist’s Autobiography (1988)
Deception (1990; č. Milostné rozmluvy, 1993)
Patrimony: A True Story (1991; č. Odkaz, 1995) - National Book Critics Circle Award
Operation Shylock: A Confession (1993; č. Operace Shylock, 1997) - PEN/Faulkner Award
Sabbath’s Theater (1995) - National Book Award
American Pastoral (1997) - Pulitzer Prize
I Married a Communist (1998)
The Human Stain (2000) - PEN/Faulkner Award
The Dying Animal (2001)

Portrét

Spisovatel:

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse