Fernando Aínsa
Aínsa, Fernando

Fernando Aínsa

Aínsa je autorem románů, povídek i sbírky poezie. Podstatnou část jeho díla tvoří esejistická tvorba. Ústředním tématem Aínsových esejů je téma utopie a kulturní identity Iberoameriky.

Fernando Aínsa se narodil v roce 1937 v Palma de Mallorca, žil v Uruguayi, odkud odešel v roce 1972. Do roku 1999 pracoval jako literární ředitel nakladatelství UNESCO. Dnes žije ve Španělsku, nedaleko aragonské Zaragozy, odkud pocházejí jeho předkové. Publikuje španělsky i francouzsky. Je autorem románů, povídek i sbírky poezie. Podstatnou část jeho díla tvoří esejistická tvorba.

Ústředním tématem Aínsových esejů je téma utopie a kulturní identity Iberoameriky, tedy dvě témata, která v případě Iberoameriky nelze jedno od druhého oddělit. Obojí ozřejmuje na příkladech hispanoamerické literatury. Jeho nejvýznamnějším dílem je téměř šestisetstránkové pojednání s příznačným názvem Kulturní identita Iberoameriky v její próze (Identidad cultural de Iberoamérica en su narrativa, Gredos 1986).

Dílo F. Aínsy bylo přeloženo do třiceti jazyků. Česky vyšla kniha Vzkříšení utopie v překladu Petra Pšeničky (Host, 2007).

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse