Zvířátka a robůtci versus zlí elfové
Kibuishi, Kazu: Amulet 2

Zvířátka a robůtci versus zlí elfové

Série Američana japonského původu představuje syntézu japonského a euroamerického přístupu ke komiksovému médiu. Zápletka je další variací příběhu překvapených mladých hrdinů, kteří v sobě objeví magické schopnosti a dostanou za úkol zachránit svět.

Česká komiksová nakladatelství dlouhá léta spoléhala převážně na takzvané mladé dospělé a komiksy pro menší děti vydávala jen v případě, že měly v zádech filmovou nebo televizní podporu. Narušily to až francouzské série Titeuf či Pupíky v nakladatelství Mladá fronta, pak se k nim přidala série Hilda, která (nejen) pro nakladatelství Paseka objevila, že fanynkami komiksu mohou být i dívky. Americká série Amulet má také za hlavní hrdinku dívku, za ryze dívčí komiks ji však považovat nelze. Jedná se spíše o další variaci obehraného schématu hrdinské fantasy o nic netušících mladých hrdinech, kteří v sobě jednoho dne objeví netušené schopnosti a také předurčenost k záchraně nějakého světa. Vzorem tohoto schématu je samozřejmě Tolkienův Pán prstenů, Amulet se však blíží spíše Letopisům Narnie C. S. Lewise, zejména úvodnímu dílu Lev, čarodějnice a skříň. Také zde totiž proniknou (zde jen dvě) děti do paralelního fantaskního světa, kde je jim přisouzena role spasitelů. A také zde jim průvodce dělají inteligentní zvířata, jejichž svět Alledia je sužován nadvládou tyranských elfů. Což je první změna proti zažitému stereotypu, protože pod vlivem Tolkiena bývají elfové ve fantasy obvykle zobrazováni jako ušlechtilé, málem andělské bytosti. Druhou novinkou, která už ale ve světech meče a magie dávno nikoho nepřekvapí, je zapojení techniky: kromě zvířat, která se ostatně objeví až ve druhém dílu, totiž obě děti na pouti neznámým světem provázejí inteligentní a přátelští robůtci, sestrojení jejich dědečkem.

Amulet nezačíná zrovna optimisticky: v prologu při havárii umírá otec rodiny a oba hlavní hrdinové, odhadem třináctiletá Emily Hayesová a její zhruba o dva roky mladší bratr Navin, se s matkou kvůli nedostatku financí stěhují do opuštěného domu na venkově, který patřil jejich dědečkovi. Hned první noc se v něm ale objeví strašidla, jedno z nich matku spolkne (ale nerozžvýká, jen uvězní) a děti jej pronásledují skrze sklepní chodbu až do paralelního světa Alledie. Zde se nakrátko setkají s umírajícím dědečkem, který jim vysvětlí, že v Aledii mají významné poslání a že amulet, který Emily našla v domě, jí propůjčuje mocnou magickou sílu. Ale je také – podobně jako Frodův prsten z Tolkienovy ságy – nebezpečný, zejména pro ty, kteří nemají dostatečně silnou vůli a podlehnou jeho mámení.

Děti pomalu prozkoumávají neznámou civilizaci, přičemž potkávají její další obyvatele, zejména liščího šermíře Leona Rudovouse, a dozvídají se podrobnosti z její historie i současnosti, kdy zemi vládne tyranský elfí král. Klidnější dialogové pasáže se střídají s dynamickými akčními scénami a druhý díl vrcholí velkolepou bitkou dvou monster na více než třiceti stranách, přičemž ty přímo navazují na bitku předchozí (čítající 18 stran). Takhle extenzivní boj je typický pro japonské komiksy, z nichž Kibuishi částečně vychází, ačkoli kresbou i celkovým pojetím zůstává zřetelně v euroamerické tradici. Jeho kresba je přístupná dětem, ale neurazí ani starší čtenáře, hororové obludy se tu potkávají s roztomilými postavičkami, za což bývá Amulet přirovnáván k jiné slavné fantasy sérii, Kůstkovi od Jeffa Smithe. Amulet zdaleka není tak invenční a možná by mu prospělo i více humoru, ale čtenáře příslušného věku (tedy školní děti) strhne spolehlivě na svou stranu.

I proto, že nakladatelství Paseka vydalo rovnou dva díly z celkem osmi dosud vytvořených. Je to chytrý tah, protože zatímco první díl končí v podstatě otevřeně, ten druhý už má happyendový závěr, který dětské čtenáře uspokojí. Kibuishi celou sérii koncipoval jako trilogii trilogií, a tedy na celkem devět dílů. Zatím poslední, osmý, vyšel v USA letos v září a série se tam již blíží do finále. U nás začíná s desetiletým zpožděním, které ale není nikterak znát. Nicméně teprve další díly ukážou, zda Kibuishiho pohledné, chytlavé dílo překoná prvotní odvozenost a nabídne originálnější a spletitější příběh než prozatím.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Kazu Kibuishi: Amulet 2. Prokletí kamene. Přel. Michal Prokop, Paseka, Praha a Litomyšl, 2018, 224 s.

Zařazení článku:

komiks

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

60%

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse