Amin Maalouf
Maalouf, Amin

Amin Maalouf

V roce 1993 získal Maalouf, autor pocházející z Libanonu, francouzskou Goncourtovu cenu za román Le Rocher de Tanios.

Amin Maalouf (1949) se narodil v Bejrútu. Chodil zde do francouzské jezuitské školy, vystudoval sociologii na Filozofické fakultě, začal pracovat jako novinář pro libanonský deník Al-Nahar. Z Libanonu odešel až v roce 1976, po čtrnácti měsících občanské války byla každodenní cesta do práce příliš riskantní a přespávání v hotelu příliš nepohodlné. Přestěhoval se s manželkou a třemi dětmi do Francie. Pracoval zde nejdříve jako šéfredaktor týdeníku Jeune Afrique, tato práce mu umožnila procestovat více než šedesát převážnì asijských a afrických zemí.

V roce 1983 vydal Amin Maalouf úspěšnou knihu Les Croisades vues par les Arabes (Křížové výpravy z pohledu Arabů). Vzdal se práce v redakci časopisu a začal se věnovat výhradně vlastnímu psaní (Léon africain, 1986; Samarcande, 1988; Les Jardins de lumière, 1991; Le Premier siècle après Béatrice, 1992).

V roce 1993 získal Goncourtovu cenu za román Le Rocher de Tanios a přesídlil na svůj vysněný ostrov Yeu v Atlantiku. Jeho dům stojí v méně obydlené části ostrova, Maalouf říká, že když mu pod oknem projedou za den tři cyklisté, jde se podívat ven, co se děje.

Na tomto místě napsal svá další díla: Les Echelles du Levant (1996), Les Identités Meurtrières (1998) a také román Le Périple de Baldassare (2000), česky Baltazarovo putování (Vyšehrad, 2003).

Amin Maalouf je také autorem operního libreta L’amour de loin, složil je na objednávku pro hudební festival v Salcburku.

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse