Gábor Németh
Németh, Gábor

Gábor Németh

Gábor Németh (pseudonym György Gabriely) je současný maďarský prozaik.

Gábor Németh

(pseudonym György Gabriely) je současný maďarský prozaik. Narodil se v Budapešti roku 1956, studoval hungaristiku a historii a později i žurnalistiku. Od roku 1986 pracoval jako redaktor v různých časopisech a novinách (84-es Kijárat, JAK-füzetek, Magyar Napló, Orpheusz), od roku 1994 působí jako autor rozhlasových her v literární rubrice Maďarského rozhlasu (Magyar Rádió) a od roku 1999 je redaktorem Octogonu.

Vydal několik povídkových sbírek, které jeho jménu vtiskly pečeť „mistra krátkých próz“: v roce 1990 Angyal és bábu, v roce 1994 Eleven hal a v roce 1998 A huron tó. Nevyhýbá se však ani románové formě, v roce od něho vyšel román1992 A Semmi könyvéből a v roce 2001 román v dopisech Kész regény.

Nejvíce se proslavil fragmentárním autobiografickým románem „Zsidó vagy?“ („Jsi žid?“), jejž v roce 2004 vydalo nakladatelství Kalligram. Prismatem pohledu dospívajícího chlapce je zde zachyceno dětství a dospívání židů, narozených v padesátých letech, kteří až na prahu dospělosti zjistili, že jsou židé, přesto však již od kolébky pociťovali vlastní „jinakost“. Román se pokouší zodpovědět periodicky kladenou otázku „Jsi žid?“, která se vztahuje na protagonisty i čtenáře, nelze ji však jednoznačně zodpovědět a možná na ni ani neexistuje odpověď. Příběh je zároveň jakousi kronikou bolesti a utrpení, jež jsou zde vykresleny s velkou mírou autentičnosti a konkrétnosti. Vypravěč-hlavní protagonista se snaží pochopit nejjemnější nuance krutosti a násilí, kterým čelí nejen on, ale lidská bytost jako taková.

Némethovo literární dílo zahrnuje kromě povídek a románů i eseje a kritiku. Získal několik prestižních literárních cen, mj. cenu Zsigmonda Móricze (1988), Józsefa Attily (2004) a Sándora Máraiho (2005).

 

Kromě spisovatelské dráhy se věnuje i filmu, v roce 1998 napsal scénář k filmu Presszó (režíroval Tamás Sas) a v roce 2000 k filmu Balra a nap nyugszik (režíroval András Fésõs).

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse