Začátek na mnoho způsobů
McGregor, Jon: So Many Ways to Begin

Začátek na mnoho způsobů

Po úspěšném literárním debutu If Nobody Speaks of Remarkable Things (2002) přichází anglický autor Jon McGregor (1976) v letošním roce se svým druhým románem So Many Things to Begin.

Po úspěšném literárním debutu If Nobody Speaks of Remarkable Things (Když nikdo nemluví o pozoruhodných věcech, Bloomsbury, 2002) přichází anglický autor Jon McGregor (1976) v letošním roce se svým druhým románem So Many Things to Begin (Začátek na mnoho způsobů). V mnoha ohledech mají oba romány, nikoliv náhodou oba zařazené na longlist prestižní Booker Prize, shodné rysy - vliv fotografie a filmu, velký důraz na detail a zájem o obyčejné životy. Přestože styl druhého románu Jona McGregora je méně lyrický a elegantní než v případě jeho prvotiny, působí naopak ucelenějším dojmem - postavy získávají na hloubce, pasáže připomínající filmové záběry jsou propracovanější, text je méně obtěžkán množstvím metafor a aliterací.

Prolog románu nás zavádí do Anglie v období války, kdy irská dívka Marie přichází sloužit do Londýna, zalíbí se majiteli domu, otěhotní, nechává malého chlapce k adopci a vrací se zpět do Irska s tajemstvím na celý život. Postava Marie se již v románu neobjeví, její příběh se však záhadně vznáší nad osudem hlavního hrdiny románu Davida Cartera, jenž se teprve jako dospělý muž nedopatřením dozvídá o tajemství vlastního života, které jím velmi otřese a o jehož odhalení se pokouší až do svého pokročilého věku.

Hlavní linii příběhu tvoří život Davida Cartera a jeho manželky Eleanor. David Carter, sebevzdělaný kurátor, začne již v mladém věku sbírat různé předměty, z nichž si postupně vytváří soukromé muzeum. Román je vystavěn na vzpomínkách, které tyto předměty evokují. Každý předmět, jenž dává název vždy jednotlivé kapitole, nás po kinematografickém vzoru přenáší do různých období života Davida a Eleanor, kde se nám před očima odehrává krátký film, v němž daný předmět hraje více či méně důležitou roli. Období se střídají, děj však zůstává prostý – David vyrůstá v Coventry, stává se kurátorem, ožení se s Eleanorou, jež pod odcizení se vlastní rodině ve Skotsku a neúspěchu studovat vysněnou geologii upadá do těžké, chronické deprese. Vztah Davida a Eleanory je líčen od nesmělých počátků až po současnost, kdy se David vydává v doprovodu Eleanor na cestu do Irska v touze po odhalení svého životního tajemství.

Druhý román Jona McGregora vypráví o nejistých začátcích, křehkých volbách a nevyzpytatelném osudu. Především však vypráví, stejně jako autorova prvotina, o obyčejných lidech, jejichž život skrývá i přes zdánlivou nezajímavost a jednotvárnost vnitřní kouzlo a tajemnost. Jon McGregor nám dává nahlédnout do poezie všedního života s citem, poctivostí a především s talentem neobyčejného pozorovatele, jenž je schopen na povrchu objevit i ty nejhlubší lidské pocity.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Bloomsbury, 2006.

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse