Tajná válka
Bendis, Brian: Tajná válka

Tajná válka

V roce 2006, kdy vyšla Tajná válka Briana Michaela Bendise a kreslíře Gabriele Dell´Otto, byl na tajnou válku daleko lepším cílem než cizí planeta spíše teroristický stát. Bendis je jedním z mála lidí, kteří by dokázali odvyprávět příběh tohoto typu tak, aby z něj nebyla propagandistická slátanina. V jeho rukou se superhrdinové vyjadřují jako lidé z masa a kostí a nejen maskovaní panáci.

Od prvních Tajných válek superhrdinů Marvelu uběhlo už bezmála pětadvacet let. Od té druhé pouze dva. Tenkrát se na Zemi objevila podivná kosmická bytost, která sebrala superhrdiny i superpadouchy a vzala je, aby si to vyříkali, na cizí planetu.

Od roku 1984 se ale změnil nejen svět, ale také komiksy. A v roce 2006, kdy vyšla Tajná válka Briana Michaela Bendise a kreslíře Gabriele Dell´Otto, byl na tajnou válku daleko lepším cílem než cizí planeta spíše teroristický stát. Amerika musí být zachráněna za každou cenu.

Je pravda, že Bendis je jedním z mála lidí, kteří by dokázali odvyprávět příběh tohoto typu tak, aby z něj nebyla propagandistická slátanina. Tento autor je za oceánem ceněn pro svoje umění dialogu. V jeho rukou se superhrdinové vyjadřují jako lidé z masa a kostí a nejen maskovaní panáci. To, co říkají, se dá brát docela vážně.

Projekt Tajná válka nevznikl pod značkou Ultimates , ale jako samostatná minisérie, tak se poměrně drží původního plánu marvelovského světa. O co jde? Nick Fury (velitel nejmocnější vládní superorganizace S.H.I.L.D.) se dozví, že stát Latvera, který dostává bohaté stabilizační injekce od vlády USA, podporuje vybavením slušnou řádku amerických superpadouchů. Prezident Spojených států o tom nechce ani slyšet.

Vzhledem k tomu, že je Nick Fury známý svojí paličatostí a umíněností (stejně jako nepříliš zdvořilými mravy), rozhodne se jednat na vlastní pěst a sežene nesourodý tým hrdinů, kteří mu mají pomoci srovnat sídlo vlády v Latveře se zemí. Pochopitelně takový tým musí být složený z těch nejlepších. Jenže vzhledem k tomu, že i svět Marvelu dospěl, nejsou si hrdinové oproti roku 1984 příliš podobní. Vypadají zhruba stejně, ale jejich ega jsou daleko, ale daleko realističtější. To znamená, že v týmu je jeden namyšlený parchant vedle druhého a navíc je v partě i Spider-Man.

Dalšími hráči v nestandardně postaveném týmu jsou Luke Cage (superhrdina k pronajmutí), kapitán Amerika (staromódní vlastenci přijdou vhod), Wolverine (vzteklého rosomáka použijte když je nejhůře) a Daredevil (že by zůstal slepý vůči podivným praktikám Nicka Furyho)?

Tahle smečka, Bendis u pera a italský kreslíř Dell´Otto (jehož je to první pořádný komiks, dříve se soustředil na obálky) jsou zárukou dokonalé mainstreamové komiksové mlátičky, která potěší nejen -náctileté čtenáře, ale i všechny ty, kteří se nikdy nedočkali původních Tajných válek v češtině.

Pochopitelně nic nejde nikdy tak, jak má, a tak celý příběh začíná přesně rok po výsadku. Nikdo z účastníků si nic nepamatuje a netuší, co se děje. A že se toho děje zatraceně hodně! Zkrátka a dobře Tajná válka je příjemné a velmi dobře výtvarně zpracované superhrdinské čtení. Není to přelomové, ale na to si budeme muset zvyknout. Přelomové věci došly. Tedy už u nás vyšly. Na další budeme čekat stejně jako v Americe.

Výhodou knihy je rozhodně i rejstřík superhrdinů a superpadouchů, téměř encyklopedie, ve které Nick Fury popisuje, kdo je kdo, co umí, proč to umí, s kým se nemá rád apod. Právě takového průvodce zejména mladší čtenáři, kteří s Marvelem nevyrostli jako malí Američané, ocení.

Nakladatelství Crew na kvadrát se podařilo přemluvit na překlad Štěpána Kopřivu, takže převod Bendisových bublin je také ošetřen dostatečně. Luxusní provedení navíc zcela jistě potěší všechny komiksové sběratele.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Brian M. Bendis, Gabriele Dell´Otto: Tajná válka (Secret War). Překlad Štěpán Kopřiva, Crew, 2008, 246 s.

Zařazení článku:

komiks

Jazyk:

Země:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse