Brane Mozetič
Mozetič, Brane

Brane Mozetič

Banality (Banalije, 2003) jsou v pořadí desátá sbírka Braneho Mozetiče. Tato kniha je obvykle označována jako básnická sbírka homoerotické poezie – a skutečně má v Mozetičově poezii téma lásky a erotiky významné místo, milostné dění je však zasazeno do „banálních situací“, které fungují jako svébytný katalyzátor a předkládaná banálnost života i věčné hledání lásky a porozumění tak získávají hlubší význam.

Slovinský spisovatel Brane Mozetič se narodil roku 1958 v Lublani a je autorem dvanácti básnických sbírek, knihy povídek a dvou románů. Je jednou z osobností, které se významně zasazují o uvádění slovinské literatury za hranice Slovinska, v neposlední řadě vede Centrum pro slovinskou literaturu a velkou měrou se spolupodílí na prezentaci slovinské literatury v zahraničí, například na knižních veletrzích a jiných kulturních událostech. Ve Slovinsku je Brane Mozetič vnímán jako výrazná osobnost i proto, že neskrývá svou homosexuální orientaci, naopak ji hojně uvádí do svých děl jako jejich nedílnou součást.

Knihy Braneho Mozetiče byly přeloženy do mnoha jazyků, například do angličtiny, španělštiny, italštiny a francouzštiny. Český čtenář měl zatím možnost seznámit se jak s ukázkami jeho básní, které vyšly časopisecky (např. Babylon, 2004), tak i s prozaickou tvorbou Braneho Mozetiče – román Andělé (Angeli, 1996) byl vydán v roce 2009.

Banality (Banalije, 2003) jsou v pořadí desátá sbírka Braneho Mozetiče. Tato kniha je obvykle označována jako básnická sbírka homoerotické poezie – a skutečně má v Mozetičově poezii téma lásky a erotiky významné místo, milostné dění je však zasazeno do „banálních situací“, které fungují jako svébytný katalyzátor, a předkládaná banálnost života i věčné hledání lásky a porozumění tak získávají hlubší význam. Básně, které zobrazují horečnaté těkání mezi povrchností a hloubkou, prázdnou smyslností a citem, směřují k základním otázkám smyslu lidské existence, s důrazem na bolest, která je s lidským bytím spjata.

Za Banality obdržel Brane Mozetič v roce 2003 slovinskou prestižní cenu – Jenkova nagrada.


 

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse