Králík-samuraj ve vesmíru
Sakai, Stan: Vesmírný Usagi

Králík-samuraj ve vesmíru

Speciál ze série o králičím samurajovi se odehrává v budoucnosti, připomínající svět Lucasových Hvězdných válek. Válčí se tu jak nejmodernějšími technologiemi, tak chladnou ocelí, vyspělé počítačové systémy se setkávají s magickými schopnostmi, roboti s dinosaury nebo přerostlým hmyzem, planety technologicky vyspělé s těmi, kde se loví oštěpy.

Obálka nejnovějšího sešitu příběhů králičího samuraje vyhlíží na první pohled dosti bizarně, ale vlastně jde o splněný sen desetiletého kluka: hlavní hrdina má v jedné ruce samurajský meč a v druhé laserovou pistoli, jíž míří na dva veleještěry. O sérii amerického kreslíře (a scenáristy) japonského původu Stana Sakaie to prozrazuje ve výstižné zkratce docela dost: v době, kdy se jednoduché dobrodružné příběhy pro kluky všelijak problematizují, ozvláštňují a podvracejí, neváhá přijít s ryzími napínavými historkami, plnými soubojů s meči, pistolemi i laserovými děly na kosmických lodích, se zákeřnými zrádci i prozíravými moudrými muži, kteří obětují své životy, aby něco nebo někoho zachránili, a také s láskou, která u hlavního hrdiny však nikdy nedojde naplnění. Protože co je pro desetiletého kluka nudnější než bývalý hrdina, který se vzorně stará o rodinu...

Jen největším legendám evropského komiksu se v českém prostředí podařilo to, co sérii Usagi Yojimbo, která se sešitem Vesmírný Usagi dočkává již celkem 22. pokračování. Stan Sakai v předchozích dílech ve schématu jednoduchých akčních šermovaček zdařile proplétal japonské reálie 17. století s tamní mytologií a vše kořenil odkazy na současnou popkulturu. Na rozdíl od mnoha jiných samurajských příběhů se navíc vyvaroval patosu: už samotná postava antropomorfizovaného králíka jako neohroženého rónina působí trochu legračně, byť čtenář brzy shledá, že Usagi umí být smrtelně nebezpečný; samozřejmě jen pro zločince nebo ty, kteří s ním boj sami vyprovokují. A humor přidává i jinde, ať již v pasážích příběhů jinak vážných, či v povídkách, které mají rovnou charakter anekdot.

Postupně buduje svět plný loupeživých tlup, soupeřících šlechtických klanů, šermířských škol i osamělých potulných mistrů meče a také nadpřirozených příšer. Čtenář si jej pomalu skládá z epizodických dobrodružství, v nichž se opakovaně objevují stabilní kladní i záporní vedlejší hrdinové, dlouhodobé spory, intriky a války a občas také prvky cíleně přibližující tehdejší každodenní život. Kdyby se jednalo o film, psalo by se o něm, že je takzvaně rodinný: tedy že jsou v něm ukryty momenty, které pobaví i dospělé, a naopak děti jim třeba ještě neporozumějí. U knih (a komiksů) sice nebývá zapotřebí zaujmout také rodičovský doprovod, nicméně oslovení jak prepubertálních kluků, tak čtenářů i o generace starších svědčí o úrovni série.

Vesmírný Usagi z ní samozřejmě značně vybočuje, sešit je ostatně z číslování přímo vydělen. Hlavní hrdina se sice jmenuje a chová v podstatě stejně, ale žije ve světě vzdálené budoucnosti, který se ze všeho nejvíc podobá světu Lucasových Hvězdných válek. Neboli válčí se tu jak nejmodernějšími technologiemi, tak chladnou ocelí, vyspělé počítačové systémy se občas setkávají s magickými (či psionickými, chcete-li) schopnostmi, roboti s dinosaury nebo přerostlým hmyzem, planety technologicky vyspělé s těmi, kde se loví oštěpy. Znalci Hvězdných válek tu jistě najdou mnoho přímých citací, znalci série o Usagim se zase mohou bavit tím, jak vynalézavě přesadil Sakai její hrdiny do sci-fi prostředí.

Sakai si v předmluvě pochvaluje, jak svobodně mohl se svými hrdiny zacházet, nesvazován reáliemi feudálního Japonska jako v řadových dílech série, také se svěřuje z trochu infantilní záliby v kreslení dinosaurů, které zde mohl dát volný průchod. A zároveň přibližuje, jak tři delší a dva kratší příběhy, které byly do svazku zařazeny, vznikaly a s jakými (nakonec nenaplněnými) ambicemi. Přečíst tu předmluvu je zejména pro starší čtenáře dost důležité, protože pak budou lépe připraveni na to, že Vesmírný Usagi je přece jen o něco triviálnější, schematičtější a infantilnější než to, na co bývají zvyklí u povídek z prostředí japonského šógunátu. Ale většina dospělých čtenářů si jej přesto přečte a nechá se strhnout napínavým dějem plným rychlých zvratů a monstrózních oblud. Jakkoli se přitom budou občas cítit trochu provinile.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Přel. Ľudovít Plata, Crew, Praha, 2014, 296 s.

Zařazení článku:

komiks

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

60%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse