Natalia Sanmartín Fenollera
Sanmartín Fenollera, Natalia

Natalia Sanmartín Fenollera

Španělská novinářka a dnes i spisovatelka Natalia Sanmartín Fenollera dosáhla úspěchu hned po vydání své prvotiny: román Procitnutí slečny Primové se dnes čte už v sedmdesáti zemích světa, chystá se filmová adaptace s mezinárodním hvězdným obsazením. Návod autorka našla u Jane Austenové.

Španělská spisovatelka Natalia Sanmartín Fenollera se narodila v Pontevedře v Galicii v roce 1970. Vystudovala práva, žurnalistiku a ekonomii. V současné době pracuje jako vedoucí názorových rubrik Profesionální život a Pět smyslů ve španělském deníku Cinco Días. Nejvíce se však ve své kariéře věnovala ekonomické žurnalistice.

Její knižní prvotina, Procitnutí slečny Primové (El despertar de la señorita Prim, 2013, česky 2014) se setkala s velmi pozitivním ohlasem čtenářů. Kniha tak byla záhy přeložena do angličtiny, italštiny, němčiny, francouzštiny a také češtiny, v současnosti se prodává v sedmdesáti zemích světa. Španělská produkční společnost Mod zároveň připravuje filmovou adaptaci tohoto románu s mezinárodním hvězdným obsazením. Natalia Sanmartín Fenollera se na adaptaci podílí tvorbou scénáře.

Procitnutí slečny Primové je dojemný, inteligentní román, který se v Evropě stal bestsellerem. Jedná se o příběh malého městečka, kde se zastavil čas, neboť jeho obyvatelé uznávají a oslavují tradiční hodnoty. Obyvatelé touží po návratu k jednoduchosti, unikají před moderní dobou a nejnovějšími technologiemi, brání se novotám a módním trendům. Jejich životy se měří nikoli podle technických, ale čistě lidských měřítek, tradice a kultura jsou vnímány jako poklad. Román je čtivý, dialogy jsou svižné, jedním z motivů knihy je záchrana malých, nepodstatných věcí a momentů v lidském životě, které běžně opomíjíme, přičemž nám důležité věci, jako například čas, unikají mezi prsty. Jak autorka sama přiznává, velkou inspirací pro její prvotinu bylo klasické dílo Pýcha a předsudek Jane Austenové. Psaní knihy vnímala jako vlastní únik před realitou zaplněnou smartphony, tablety či mobilními aplikacemi.

Videoupoutávka na knihu (ve španělštině):

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse