Příběh fenomenální továrny zvané úl
Tautz, Jürgen: Zázračný svět včel

Příběh fenomenální továrny zvané úl

Zodpovědné včelaření je piplačka. Superorganismus zvaný včelstvo je sám o sobě tak dokonalý a samoudržitelný, že do něj může člověk vstupovat jen velmi opatrně a doslova po špičkách, aby jej nepoškodil a zachoval v plném zdraví. To včely mají včelaře, nikoliv naopak, a dobrý hospodář si tento fakt s láskou a pokorou uvědomuje. Kniha Zázračný svět včel nahlíží do života v úlu právě z perspektivy včel, lidský vstup je tu zmíněn až na druhém místě.

Kniha je společným dílem dvou autorů. Jürgen Tautz se celý život věnoval výzkumu včel, patří v tomto oboru mezi nejrespektovanější odborníky. Diedrich Steen je teolog a vydavatel, nicméně také už několik desítek let nadšený a znalý včelař. V knize se tak podařilo propojit praktické zkušenosti s mnohými více či méně potvrzenými vědeckými teoriemi a ukázat věcně a srozumitelně neuvěřitelnou složitost života včelstva, a to na všech úrovních – od individuálního vývoje dělnic, trubců a královny, přes organizaci chodu včelstva během roku a v závislosti na potřebách úlu až po vztah s konkurenčními včelstvy v sousedství.

Jen výrobna medu?
V podtitulu knihy se objevuje označení „továrna na med“. S tímto připodobněním si autoři v knize několikrát pohrávají. Jak se mi příčilo na samém počátku, nakonec jsem uznala, že jeho použití není zcela nemístné. Rozhodně totiž nechce prohloubit dnešní často rozšířený postoj, který my lidé k včelám máme: že jsou to domácí zvířata, která vyrábějí med a další produkty, a je přehnané ohlížet se na kvalitu jejich zdraví a života. Ale úl je vskutku jakousi centrálně řízenou továrnou, kde vše musí šlapat jako hodinky, a v případě, že dojde k poruše, chcete-li dysbalanci, existují tu samouzdravné mechanismy nastolující urychlenou nápravu. Jsou tu desetitisíce dělnic, každá s přesným úkolem, jenž se dokonce během jejich života flexibilně mění. Navíc vše probíhá v absolutní tmě, řízeno jen feromony a záchvěvy, které včely dokáží přesně detekovat.

A publikace jde právě pod povrch těchto procesů, popisuje do detailu, jak probíhají a čím jsou určovány. Je dostatečně odborná, zároveň ale psaná lehkým stylem, využívajícím vtipné a třeba i někdy dosti košilaté příměry, které čtenáři velmi dobře pomohou fakta pochopit a udržet v paměti. Poučenější veřejnosti jsou pak přínosem odborné úseky, popisující výsledky vědeckých výzkumů.

Každodenní dobrodružný život v úle
Rozprostírá se tu před námi až fantazijní svět, ve kterém poznáváme včely nejen jako pilné stavební dělnice, sběračky nektaru, starostlivé chůvy, bojovnice na život a na smrt, vyčerpané topičky a čerpadlářky, ale někdy i jako lenošky, které se rády vyhnou práci, špionky, realitní makléřky, a dokonce zlodějky, jež tipují, jak silné je včelstvo odvedle.

Je to barvité a zábavné vyprávění o tlustých holkách, které se v zimě muchlují, aby v hroznu udržely teplo, o líných trubcích, typických chlapech, kteří se poflakují po úlu, mlsají med a myslí jen na jedno. O domácím telefonu, který zprostředkovává chvění mezi buňkami úlu a na kterém je občas porucha. O včelím tanci, o němž zatím spíš jen tušíme, co všechno vyjadřuje, a je tak stále pro odborníky oříškem k rozlousknutí. Je to doslova napínavý román o zákeřném sestrovražedném boji mezi potenciálními královnami. O výměně šéfové, která neplní své povinnosti. O lákavé snaze včelí továrny zakládat dceřiné firmy a včelaři, který zkazí každou legraci a jako apoštol morálky musí neustále včely zaměstnávat, aby se nechovaly, jak jim velí pud.

V údivu nad neuvěřitelnými včelími schopnostmi
Ale včely se nechovají výhradně pudově, jsou to velmi inteligentní tvorové. Svědčí o tom řada experimentů. Včelí zrak je skvěle zařízen, dokáže registrovat prudký pohyb, rozezná ultrafialové světlo i v jakém směru je polarizované. Fascinující je například skutečnost, že včely umějí rozeznat odlišné malířské styly! Mají vysoce vyvinutou schopnost učit se a ovládají také vzájemnou kooperaci s rostlinami, aby byla pro obě strany výhodná.

A co všechno dokáží vyhodnotit včely prospektorky, když je pro včelstvo potřeba najít nové místo k bydlení! Musí být přiměřeně velké, suché, umístěné několik metrů nad zemí, s vhodným letovým otvorem, odvráceným od směru, ze kterého většinou vane vítr. Průzkumnice nejenže to zvládne posoudit, navíc umí předat ucelenou informaci ostatním v úle, aby je přesvědčila k nastěhování.

Svět včel je bez přehánění hodný obdivu, a to do posledního detailu. Ve všech ohledech dokonalé buňky jejich plástů zaujaly vědce 18. století natolik, že z jejich přesných a neměnných rozměrů chtěli odvodit nový měrný systém. Nakonec byla zvolena metrická soustava vycházející ze zemského kvadrantu, ovšem včelí buňky by opravdu dokázaly tomuto účelu posloužit. Komůrky také udivují dokonale stejnou tloušťkou stěn – jak jí včely docilují, můžeme se zatím jen domnívat. Jinde ve světě hmyzu takovou geometrickou přesnost nenajdeme.

Nikoliv pán tvorstva, ale slon v porcelánu
Do života včel vstoupil člověk. Na jedné straně byl jimi doslova pohlcen, na druhé pak sám jejich život změnil od základu a mnohdy ho také svým hamižným a neuváženým jednáním velmi zkomplikoval. Tak zavlekl do úlů evropské včely medonosné varoázu, zamořil krajinu pesticidy a průmyslovými zónami, téměř zlikvidoval louky, kde rostly medonosné rostliny. Jak dalece se dají včely vykořisťovat, ukazuje příklad opylovacího včelaření, které je běžné na severoamerickém kontinentu. Je zcela nabíledni, že tamní včelstva nejsou v dobré kondici, když je ničí jednodruhová strava, neustálé změny klimatu, necitlivé komerční dělení, jak jsou postupně vláčeny k opylování zemědělských plodin mezi státy Floridou, Kalifornií, Washingtonem, Maine a Pensylvánií…

Autoři se zamýšlejí nad etickou stránkou včelaření a ukazují první trendy v Německu, které se snaží napravit škody napáchané na zdraví včelstev. Je potřeba vrátit se ke kvalitě, vnímat požehnání a spirituální rozměr, které člověk díky práci se včelami prožívá. Včelaření oslovuje všechny lidské smysly, a dokonce samotný kontakt se včelami působí léčivě. Kniha nás znovu učí dívat se na svět dětskýma očima a obdivovat zázraky, jež jsou s životem včel spojené. Stejně jako je ocení stoletý včelař, který své poslání stále zvládá s pomocí svých synů a třeba terénního invalidního vozíku. Který podobně jako zkušený vinař rozlišuje podle chuti a vůně jednotlivé ročníky medu a pro něhož je zdraví jeho včel prvořadé. Poměrně malá knížka o výjimečném světě včel stojí za přečtení, a jak slibuje její předsádka, potom se už nikdy nebudete dívat na svět kolem sebe jako dosud.

 

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatelé:

Kniha:

Jürgen Tautz, Diedrich Steen: Zázračný svět včel. Továrna na med aneb Život v úle. Přel. Tomáš Dimter, Mladá fronta, 2018, 264 s., obrazová příloha

Zařazení článku:

přírodní vědy

Jazyk:

Hodnocení knihy:

80%

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse