Okouzlení nad zázrakem zvaným voda
Wilkens, Andreas: Voda v pohybu – úžas v nás

Okouzlení nad zázrakem zvaným voda

Proudící voda vytváří nejrůznější jevy, které se odehrávají na hladině i pod ní a které nenápadně, ale o to usilovněji formují okolní prostředí. Jsou zdánlivě všední, všeobecně známé, setkáváme se s nimi v běžném životě a většinou na nich neshledáváme nic mimořádného. Výpravná a bohatě ilustrovaná kniha, která je společným počinem pracovníků Ústavu pro výzkum proudění pod vedením Andrease Wilkense, ukazuje nevšední krásu a úchvatnou symetrii, která je s pohybem vody spojena.

Publikace se zabývá výhradně fyzikálními vlastnostmi vody, a to z hlediska zákonitostí jejího pohybu. V tomto ohledu je zcela věrná svému názvu, a kdo by očekával, že se dozví více o vodě v souvislosti se změnami teplot či chemických podmínek, bude zklamán. Stejně tak v ní nehledejme pojednání o schopnosti vody nést informace a emoce, jak je zřejmé z pokusů doktora Masaru Emota. Přestože se zabývá tématem velmi úzkým a mohlo by se zdát, že pro laika nudným a nezáživným, činí tak s nevídanou detailností a tvořivostí. Tím se stává lákavou i pro ty, kteří fyzice příliš neholdují. Mimořádně povedené fotografie jednotlivých druhů vírů, vln, proudění a kapek v pohybu jsou doslova uměleckými artefakty a díky nim knížka snadno zláká čtenáře k opětovnému listování.

Cesta k poutavému experimentování
Pojďme ale k hlavnímu záměru knihy. Popisuje a vysvětluje principy pohybu vody a ukazuje je na pozorováních a pokusech, které lze, díky podrobným návodům, napodobit ideálně s co nejjednoduššími prostředky. Většinu jich proto mohou provádět pedagogové při hodinách fyziky, rodiče s dětmi nebo amatérští fyzikové, kterým je toto téma blízké.

Jak se vlastně chovají kapaliny? Možná se zdá tato otázka triviální, ovšem při pohledu na složité a dokonale pravidelné obrazce proudící vody, třeba když obtéká překážku a proudění se v mžiku přeorganizuje, vírové stezky se změní a gradují, není odpověď vždy úplně snadná. Jak autoři přiznávají, některé jevy nejsou ani dnes zcela objasněny.

Jak je ovlivněno proudění vody, když je koryto v některém místě užší? Proč se u mostního pilíře tvoří víry a co způsobuje jejich tvar? Jak se promění vodní kapka, když dopadne na hladinu nebo suchou plochu? Jaké se vlivem rozličných působení mohou ve vodě tvořit víry, ti skvělí mistři piruet? Pohyb v tekutině je velmi nestabilní a i malé vlivy mohou mít velké následky. Pokud se do pokusů pustíte, chce to velkou pečlivost a disciplínu. Tato knížka vám bude dobrým průvodcem – postupy a jejich náročnost na přípravu jsou podrobně popsány, schematické obrázky, unikátní fotografie a komentáře je názorně přibližují a s pomocí příkladů ve volné přírodě vysvětlují.

Strohá učebnice? Zdaleka ne!
Na první pohled by se mohlo zdát, že dílo Andrease Wilkense a jeho spolupracovníků není ničím jiným než skvěle sestaveným manuálem, jak se dá experimentovat s vodou. Kniha je ale napsaná s láskou a hlubokou pokorou k výjimečnému a do jisté míry tajuplnému charakteru tohoto živlu. Najdeme v ní poetická vyznání, která obdivují vodu jako element neustálé proměnlivosti a pohybu. Je tu oceněna její schopnost občerstvovat a inspirovat tělo i duši, naplňovat životem a obnovovat vše živé, stejně tak její živelnost a kreativita, se kterou modeluje krajinu, kopce a křivolaká údolí s říčními meandry. K pokusům je přizván i další působící prvek, vzduch, v souhře s vodou spolu vytvářejí podivuhodné obrazce a tvary. Vlnění na moři i obloha a světlo prodírající se skrz mraky jsou jejich fascinujícím dílem. Jednotlivé kapitoly doprovázejí citáty slavných, které propůjčují praktické příručce hlubší význam a publikaci činí zajímavou pro široké spektrum čtenářů.

Pozornost je věnována i čistotě vody a faktu, že je domovem mnoha organismů. Z pokusů je zřejmé, že i malé znečištění může významně zasáhnout do jejího přirozeného koloběhu a má dalekosáhlé následky pro přírodu. Autoři zmiňují i skutečnost, že je čistá voda stále vzácnější a stává se luxusním zbožím i předmětem válek.

Workshopy – způsob, jak prožít vodu
Úsilí vědeckého týmu nezůstalo jen v akademické rovině. Workshopy a sociální experimenty na téma voda jsou pořádány na mnoha místech světa (od Evropy a Jižní Afriky až po USA a Indii) a jsou otevřené laické veřejnosti. Pomáhají lidem pochopit fyzikální zákonitosti pohybu vody, a jak praxe ukázala, mají velký přesah i ve společenské a ekologické rovině. Příkladem může být společné projektování říčního koryta, které se uskutečnilo v Herfordu pod vedením Herberta Dreiseitla. Bylo součástí veřejné diskuse o změnách v územním plánování a díky společné dílně a uvědomění si základních principů, které se k vodnímu prvku vážou, podařilo se nakonec zmírnit místní politické rozbroje a najít funkční řešení.

Voda umí být záhadná. Díváme-li se na ni, vidíme spíše zrcadlící se okolí. Pohled dovnitř i odraz věcí vnějších se vzájemně prostupují, proto působí voda tak čarokrásně a tajemně. Je jednotou, která se projevuje v různorodosti. Je téměř neomezeně otevřená vůči vlivům z vnějšku, přesto však je to ve výsledku ona sama, která vlivy pohltí, transformuje a vytvoří něco nového. A pro nás je velkou inspirací, abychom se stali v myšlení a představách stejně tak pohybliví, otevření a schopni proměny. V publikaci Voda v pohybu se snoubí exaktní i zábavné pokusničení spolu s filozofickými zamyšleními nad proměnlivostí tohoto nádherného živlu, bez něhož by nebylo na Zemi života.

 

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Andreas Wilkens, Herbert Dreiseitl, Jennifer Greene, Michael Jacobi, Christian Liess, Wolfram Schwenk: Voda v pohybu – úžas v nás. Pozorování a pokusy. Přel. Yveta Kožíšková, Kazda, Brno, 2018 (2. vydání), 250 s.

Zařazení článku:

přírodní vědy

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

70%

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse