Pulitzerova cena 2019
Pulitzerova cena (2019)

Pulitzerova cena 2019

Román Richarda Powerse The Overstory zaznamenal první velký úspěch loni na podzim, kdy se objevil v užších nominacích na Man Bookerovu cenu. Vítězství v převážně novinářském klání, jakým je Pulitzerova cena, lze vysvětlit mimo jiné aktivistickým rozměrem díla.

Richard Powers (1957), který zpočátku studoval fyziku, se ve většině svých předchozích románů inspiroval přírodními vědami, což platí i o jeho posledním díle The Overstory. Jeho nejúspěšnějším dílem před vydáním The Overstory byl Národní knižní cenou ověnčený román The Echo Maker (2006), do češtiny přeložený jako Stopy paměti (2008), v němž se Powers zabýval tzv. Capgrasovým syndromem – hlavní hrdina se po úrazu hlavy domnívá, že jeho sestra se za jeho sestru pouze vydává.

The Overstory je do široka rozmáchlý román, který obsáhne dobu více než dvou staletí; tvoří ho zdánlivě nesouvisející příběhy devíti postav, jež však propojuje jejich vztah ke stromům. Kritici oceňují, jak se Powersovi podařilo vylíčit svět těchto rostlinných velikánů, kteří toho s lidmi mají společného daleko víc, než by si laik mohl domýšlet, a jejichž časová perspektiva se z lidského hlediska blíží věčnosti. Podle některých recenzentů však Powers čtenáře příliš poučuje a všechno mu servíruje jako na stříbrném podnose.

Do finále Pulitzerovy ceny v kategorii beletrie se dále probojovali Rebecca Makkai s románem The Great Believers o epidemii AIDS a Tommy Orange s románem There There na téma identity původních obyvatel Spojených států.

 

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse