Počítejme spolu
Roskifte, Kristin: Alle sammen teller

Počítejme spolu

Velkoformátová publikace Alle sammen teller (Počítejme spolu) učí děti nejen počítat, ale prostřednictvím emocionálně laděných zamyšlení a filozofických otázek i přistupovat ke světu se zvědavostí, otevřenou myslí a bez předsudků.

Malé norské nakladatelství Magikon forlag je na českém knižním trhu dosud zastoupeno jen jedním titulem – půvabným holdem nejoblíbenějšímu severskému sportu Lyžníci z Plískanic Bjørna Runeho Liea (č. 2014, Baobab). Přesto jeho produkce zřejmě neunikla nikomu, kdo se pohybuje ve světě dětské literatury, protože tituly tohoto vydavatelství výrazně vybočují z průměru. I když se na první pohled můžou navzájem hodně lišit, všechny se vyznačují neobvyklým výtvarným zpracováním a příběhy s filozofickým přesahem. Často dětským čtenářům kladou otázky k zamyšlení, učí je reagovat na neznámé situace a nevyhýbají se ani tíživým tématům.

Taková je i velkoformátová publikace Alle sammen teller (Počítejme spolu, 2018), za niž zavedená autorka a ilustrátorka Kristin Roskifte (nar. 1975) letos obdržela Cenu Severské rady za literaturu v kategorii knih pro děti. Na první pohled se tváří především jako snadná pomůcka, jak naučit děti počítat. Začíná přírodním výjevem, na kterém nechybí srnka, ale kde není jediný člověk. Na další stránce vidíme chlapce v posteli, poté stejného chlapce a dospělého muže na výletě v lese, tři kluky na stupních vítězů, čtyřčlennou kapelu, pětičlennou rodinu, šest lidí ve výtahu… A tak přičítáme jedno číslo za druhým až do třicítky, pak se objevuje několik zástupců desítek, stovek, tisíců a vbrzku skončíme na 7,5 miliardách, protože tolik lidí dnes žije na planetě Zemi. Kniha tedy pojednává o lidstvu složeném z jednotlivců, a přesto tvořícím celek.

Počítáním to ale zdaleka nekončí. Každou stránku doprovází text. Ten jednou větou popisuje, co vidíme na obrázku, ale po ní vždy následují ještě dvě tři další o vnitřním životě postav, jejich radosti, smutku či strachu. Chlapec v posteli přemýšlí, kolik lidí se právě dívá na stejné hvězdy jako on. Dva lidi ve výtahu se cítí osaměle. Kteří to jsou? Tyto výroky podněcují představivost a vybízejí ke společnému čtení a debatám s rodiči. Někdy lze odpověď vydedukovat poměrně snadno, jindy je potřeba sledovat jednotlivé postavy v průběhu celé knihy a na některé ani žádná správná odpověď neexistuje. Publikaci ještě rozšiřuje hravá dvoustrana na konci, která kromě úkolů klade dětem filozofické až existenciální otázky: Kdo jsi? Je svět velký, nebo malý? Co mají všichni lidé společného? V čem je smysl života? Kolik toho vlastně víme o sobě navzájem?

Vážnější tón vyvažuje všudypřítomná hravost. Už název je slovní hříčka: „alle sammen teller“ znamená „všichni spolu počítají“ i „každý se počítá“. Dokonale tak zachycuje jak číselný rozměr knihy, tak poselství o rozmanitosti. Hravost podtrhují také ilustrace: na první pohled až plakátovou stylizaci a výraznou barevnost postav překvapivě doplňují modré „omalovánkové“ obrysy okolí. Ačkoli jsou všechny osoby a zvířata zobrazeny podobně, jsou od sebe dobře rozlišitelné. Většina obrázků znázorňuje poměrně všední situace a lokality, například obchodní centrum, park či svatbu, přesto takové setkání spolku růžově oděných lidí, mezi něž se vplížil i plameňák, nepochybně vyloudí nejeden úsměv na tváři.

Práva na Alle sammen teller byla už před vyhlášením Cen Severské rady prodána do více než dvaceti zemí včetně Slovenska, kde ostatně tituly nakladatelství Magikon forlag vycházejí hojně. Tato kniha s poselstvím, která děti už od malička učí přistupovat ke světu se zvědavostí, otevřenou myslí a bez předsudků, by jistě oslovila i naše malé čtenáře.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Magikon forlag, Kolbotn, 2018, 64 s.

Zařazení článku:

dětská

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

80%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse