Odhalení tajemného světa kapradin
Sundin, Anton: Kapradiny

Odhalení tajemného světa kapradin

Knih o kapradinách není mnoho. O to potěšitelnější je, když jsou nové počiny zdařilé nejen po stránce obsahové, ale i grafické a knihařské. Publikace švédského zahradníka a lektora v oblasti udržitelné péče o půdu a o rostliny vás nenechá na pochybách, že se dotýkáte něčeho mimořádného.

Je nadmíru obohacující, když se zajímavému fenoménu věnuje zevrubná pozornost, založená na hluboké profesionální znalosti. Poznáme jej tak ve všech jeho aspektech, vzájemných vlivech a v širokém kontextu. Přesně taková je i výpravná kniha Kapradiny. V osmi rozsáhlých kapitolách se zaobírá nejen tématy botanickými a zahradnickými, ale také provázaností tajuplného světa těchto rostlin jedinečné krásy s lidskou společností. Interakcí lze dohledat překvapivě hodně a zasahují řadu sfér, například léčitelství, umění, design, ekonomiku nebo demografický vývoj.

Potěšení pro oko i duši

Velkým čtenářským zážitkem jsou fotografie Elizabeth Svalin Gunnarssonové, která se dlouhodobě věnuje zahradám a kulturní historii jako spisovatelka a fotografka zároveň. V takto koncipované publikaci uplatnila znalost obou oborů a textovou část Antona Sundina dokonale doprovodila snímky na vysoké profesionální úrovni. Mají vyrovnanou kvalitu, jednotnou práci se světlem, nesou zkrátka jednoznačný autorský rukopis. Kniha díky nim získává mnohonásobně silnější dojem i sdělení. V porovnání s dnes už běžně používanými ilustračními fotografiemi zakoupenými ve fotobankách je to propastný rozdíl.

Elegantně působí pevná vazba v bílém plátně, kombinovaná se zlatým raženým písmem a subtilními zelenými listy na obálce i předsádce. Bezchybná kvalita tisku s barevnou sytostí umožňuje plně vnímat svět kapradin, které se sice nehonosí květy, ale udivují tvarem a širokou škálou zelených odstínů. Je třeba vyzdvihnout i práci grafika – díky účelnému a vkusnému členění a vhodně zvoleným fontům jsou stránky přehledné a lákavé zároveň, propracované v celku i detailu.

Do stinných zákoutí zahrad

Botanický obsah je zpracován velmi důkladně a pro laickou veřejnost zcela dostačujícím způsobem. Lze poznat, že Sundin je zkušený zahradník. S lehkostí provází čtenáře nejen učebnicovými fakty z oblasti systematiky, morfologie a fyziologie, ale důraz klade i na zahradní design a praktické rady, jak kombinovat kapradiny s ostatními rostlinami a dřevinami. Doporučuje, která z nich bude nejvhodnější do specifických podmínek konkrétní zahrady. Orientace v taxonech je užitečná, neboť čítají více než 12 000 druhů a obývají v podstatě všechna prostředí s odlišnými požadavky na světlo, teplo i závlahu. Ne vždy jsou přitom přátelské, jak se dozvíte mezi mnohými pozoruhodnostmi, jejich invazivní rozrůstání může například člověku způsobit vážné problémy.

Autor neopomíjí ani floristické vlastnosti kapradin a představuje nádherné vazby, v nichž jsou zakomponovány jako hlavní složka. Čtenáři také předává zkušenosti týkající se ne úplně snadného množení kapradin, ať už pohlavního, či vegetativního. Skvělé jsou v české verzi přidané strany s informacemi o planě rostoucích kapradinách v naší přírodě včetně druhů vyskytujících se u nás velmi vzácně. V tomto ohledu je na místě vyzdvihnout kvalitní jazykovou a odbornou redakci českého vydání. 

Horečku vyléčil čas, vášeň zůstala

I v případě, že příliš neholdujete botanickým a zahradnickým zajímavostem, s jistotou vás zaujme podrobný vhled do vztahu člověka ke kapradinám v průběhu dějin. Rozhodně není suchý, naopak, jedná se o nesmírně čtivé vyprávění se spoustou překvapujících „drbů“. Autor se dotýká magických rituálů, mytologie či využití kapradin v léčitelské praxi. Poznáte je jako potravinu v jídelníčku chudiny nebo účinné barvivo látek, ale našly využití i jako výplň slamníků, střešní krytina, palivo či podestýlka pro domácí zvířata. Nahlédnete do starých herbářů i cestopisů a budete putovat historií až do 19. století, kdy britskou společnost zachvátila tzv. kapradinová horečka. Skoro na celých sto let dokázala proměnit doslova všechny oblasti britské společnosti a napomohla jejímu hospodářskému rozmachu. Kapradiny, které až ze směšných důvodů vyhovovaly prudérnosti viktoriánské éry, se staly módní posedlostí natolik, že se jejich přítomnost musela jako známka dobrého vkusu odrážet nejen v samotných zahradách a výběru zeleně do bytů, ale i ve všech oborech výtvarného umění, užitého designu nebo architektury. Publikace se tomuto fascinujícímu období věnuje opravdu podrobně.

Recenzované knize je těžko co vytknout. Snad jen, že vzhledem ke zvolenému formátu bylo zřejmě nutné použít v encyklopedické části fotografie v poměrně malé velikosti. Ekonomické důvody jsou ale pochopitelné a snímky jsou i tak dostatečně názorné. 

Kapradiny, starobylé rostliny, jež patrně přežily hromadné vymírání po pádu meteoritu, se staly symbolem přetrvávajícího života s úžasnou schopností se přizpůsobit. Nemusíme pro ně planout zrovna horečkou, ale naše okouzlení si určitě zaslouží. Stejně jako tato po všech stránkách poctivá a krásná kniha. 

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Anton Sundin, Elizabeth Svalin Gunnarssonová: Kapradiny. Přel. Olga Bažantová, Kazda, Brno, 2022, 224 s.

Zařazení článku:

přírodní vědy

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

80%

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse