Homo sapiens superior
Morrison, Grant: Impérium

Homo sapiens superior

Po úspěšném uvedení mutantské genocidy (G jako Genocida, Crew 2007) se čeští fanoušci dočkali pokračování asi nejdrsnějších příběhů superhrdinského týmu X-Men, který u nás stále nejvíce známe z filmového provedení. Komiksová kniha Impérium přináší vysvětlení prvnímu dílu.

Po úspěšném uvedení mutantské genocidy (G jako Genocida, Crew 2007) se čeští fanoušci dočkali pokračování asi nejdrsnějších příběhů superhrdinského týmu X-Men, který u nás stále nejvíce známe z filmového provedení. Komiksová kniha Impérium přináší vysvětlení prvnímu dílu.

Mutanti nakladatelství Marvel jsou velmi populární série, která vždy patřila k mainstreamovému popu. Komiksová produkce posledních let ale značně přitvrzuje a po desetiletích nezralosti nastává čas dospět. Potkalo to Spider-Mana pod vedením scenáristy M. Straczynského, hloubku Punisherovi dal Garth Ennis, Mark Millar se pustil do Iron Mana, Thora, Kapitána Ameriky a dalších v sérii Ultimates. X-Meni dostali zabrat od Granta Morrisona.

V první knize nechal vyhladit hned šestnáct milionů mutantů a nemazlil se ani s obyčejnými lidmi. Lidem došla s mutanty trpělivost, protože jich je pořád víc a jsou nechutní a divní. Navíc lepší než obyčejní lidé. Homo sapiens superior. Ukáže se, že obchod s mutantskými orgány, jež se dají transplantovat obyčejným lidem, je nejen bizarní, ale také velmi výnosný. Navíc profesor Xavier umírá a jeho škola pro nadané (rozuměj mutanty) je značně oslabena.

Morrison má svět X-Menů dokonale nastudovaný a pro českého fanouška, který neměl příležitost přečíst stovky předcházejících sešitů, může být poněkud obtížné orientovat se ve všech dějových liniích a postavách, i když oproti běžným X-Men příběhům je počet účinkujících mutantů obstojně omezen. Chybět nemůže tvrďák Wolverine, vůdce týmu Cyclops, chlupatý vědátor Beast a další populární postavy. Navíc zde vystupuje mimozemská Shi’arská flotila, kterou ovládlo ďábelské nenarozené dvojče profesora Xaviera Cassandra Nova. Jak je zřejmé z předchozí věty, proniknout do děje není až tak snadné a přece jen se hodí znalost vesmíru X-Menů, abyste si mohli užít fakt, že ještě nikdy nebyl blíže ke svému konci. Pokud Cassandra zvítězí, homo superior přestane existovat a lidstvo si bude možná moci oddechnout, protože evolučně konkurenční druh bude eliminován. Morrison se v takové situaci nebojí přivádět na scénu nové mutanty, kteří jsou studenty školy (případně je nachází Wolverine „na ulici“), aby se zde naučili ovládat svoje síly a nebyli nebezpeční svému okolí; což je další dějový prvek doplňující vrcholící válku mezi X-Meny a Cassandrou. Stejně důležitou válku mutanti vedou s veřejností a s médii, kterým se – jako ostatně po celou svou mnohaletou existenci – snaží vysvětlit, že nepředstavují pro svět hrozbu, ale naopak jsou přínosem. Stejně jako v minulých letech se jim na mediálním poli daří se střídavými úspěchy. Možná by mohla pomoci záchrana světa před mimozemskou invazí…

Mimozemšťani, mutanti a výlety do nejrůznějších rovin mysli tvoří z komiksu Impérium příběh, ze kterého budou všichni věrní fanoušci nadšeni, ale jehož pochopitelnost pro někoho, kdo se s X-Meny setkal pouze na plátně, je prakticky nulová. Jenže právě tento fakt je důkazem toho, že komiksová izolace našich končin je konečně za námi. Pokud se zde prodá i komiks, k němuž je potřeba znát i předchozí díla, jež nikdy nevyšla v češtině, můžeme jásat a vydavatelé se mohou plácat po ramenou. Dokázali, že čeští čtenáři se už komiksu neštítí.

Překladu X-Menů se chopil sám vydavatel Jiří Pavlovský, což je velké štěstí. Je totiž jedním z mála těch, kteří se orientují v reáliích příběhů nakladatelství Marvel natolik dobře, aby mohl X-Meny přeložit se všemi detaily. I díky němu se v českých komiksových sbírkách může objevit další střípek ze světa kreslených superhrdinských příběhů, které mají vlastní svébytnou kulturu. Ta je sice minoritní, ale přesto nadmíru zajímavá. Ba co víc – nesmírně zábavná.

 

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Grant Morrison, Ethan van Sciver, Frank Quintely: Impérium. Přeložil Jiří Pavlovský, Praha, Crew, 2010, 228 s.

Zařazení článku:

komiks

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

60%

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse