Mechanický pomeranč na dánský způsob
Adler-Olsen, Jussi: Zabijáci

Mechanický pomeranč na dánský způsob

Dánský král krimi, Jussi Adler-Olsen, nás ve své druhé knize Zabijáci zavádí do společnosti mladých sadistů, kteří se po brutálních násilnostech uklidňují zhlédnutím Kubrickova filmu Mechanický pomeranč.

Film Mechanický pomeranč Stanleyho Kubricka byl v mnoha zemích po dlouhá léta zakázán. Nikoli však v Dánsku. Jussi Adler-Olsen nás ve své druhé knize o Oddělení Q zavádí do společnosti mladých sadistů, kteří se po brutálních násilnostech uklidňují zhlédnutím právě Kubrickova filmu. V thrilleru Zabijáci (Fasandræberne, 2008) jdeme spolu s kriminalistou Carlem Mørckem po stopách nenápadných deviantů, žijících jak v milionářských čtvrtích, tak na kodaňském hlavním nádraží a v přilehlé neblaze proslulé části Vesterbro, kterou jako sídlo podsvětí líčil už kultovní dánský autor detektivních románů Dan Turell.

Carlovi, kterému právě skončila zasloužená dovolená po vyřešení případu s političkou Merete Lyngaardovou, přistane na stole složka dvou zdánlivě vyřešených dvacet let starých vražd, ke kterým se po devíti letech vrah přihlásil. Je zřejmé, že někdo chce, aby Carl Mørck případ znova otevřel. Kdo to je? Je možné, že případ nebyl dořešen?

Přes zdánlivý chaos ve sklepních prostorách Carlovy kanceláře překročil úspěch oddělení Q, které se zabývá odloženými případy, už hranice Dánska. Kriminální oddělení v Oslu dokonce tvrdí, že je to „to nejzajímavější, co v historii severské kriminologie za posledních pětadvacet let zažili“. (Klepe si zde Jussi Adler-Olsen na rameno?) Carlovi, který by nejraději prospal pracovní dobu s nohama na stole nebo luštil sudoku, se opět podaří geniální zásah, a to navzdory snahám některých politiků a vlivných kruhů jeho pátrání zastavit.

Pod pokličkou dánské elity

Skupinu šesti žáků na elitním dánském internátě, rozmazlenou mládež z vysokých kruhů, spojuje film Mechanický pomeranč, na který se nejen dívají, ale který realizují. Jejich zálibou je brutální přepadávání lidí a vraždění a tohle „hobby“ jim vydrželo přes 20 let, tedy s několika výjimkami. Jeden z party záhadně zemřel při lovu, druhý sedí ve vězení a z dívky Kimmie se stala bezdomovkyně, která v sobě ale na rozdíl od ostatních časem našla trochu (mateřského) citu.

Ruku v ruce s obnovením vyšetřování se i Kimmie pouští na vlastní pěst do pomsty násilí, které na ní její bývalí přátelé a milenci napáchali. Rozjíždí se snad až příliš dobře načasovaný závod s časem. Kdo se ke komu dostane jako první? Kimmie ke zbytku party, Carl Mørck ke Kimmie, nebo jako první zasáhnou sadističtí prominenti?

Kriminální zápletky jednotlivých případů Oddělení Q propojuje příběh o Carlově osobním životě. Carl je stále ještě traumatizován tragickou událostí z dřívějšího vyšetřování, pomalu však nachází cestu ke své psycholožce Moně a je konečně schopen podat pomocnou ruku ochrnutému komplicovi Hardymu.

Krvelačná lidská fantasie

Možná se budou někomu zdát kriminální romány Jussiho Adler-Olsena brutální, ovšem autor namítá, že se vše odehrává pouze v naší představivosti. On sám při líčení do detailů nezachází. Slabší povahy budou chtít některé scény asi při čtení přeskočit, ale i tak jsou Zabijáci oddechovka, kterou přečtete jedním dechem. Román nese autorův nezaměnitelný ironický humor a vtip. Zdrojem pobavení a uvolnění jsou opět kulturní nesrovnalosti mezi Carlem a jeho nepostradatelným asistentem syrského původu Asadem a také Carlova neurvalost, se kterou komunikuje především s novou členkou týmu Rose. Jussi Adler-Olsen dává čtenářům na několika narativních rovinách nahlédnout do různých dějišť, takže čtenář může sledovat vyšetřování z mnoha úhlů pohledu a je vlastně o krok před Carlem. Složitý děj líčený z pozice několika postav začíná pomalu zapadat do sebe.

Jussi Alder-Olsen, v Dánsku přezdívaný Král krimi, píše o temných stránkách lidské psýchy, o šílencích mezi námi. I ve druhém románě o Carlovi Mørckovi, který byl pro něj byl u dánských čtenářů průlomový, uplatňuje autor své znalosti ze studií medicíny a zážitky z vlastní lékařské rodiny, protože jeho otec byl psychiatr. Za zmínku stojí i to, že se Adler-Olsen při vytváření charakterů postav inspiruje lidmi, které sám poznal, například v postavě Kimmie spojil dvě ženy z okraje společnosti, jež osobně potkal.

Zabijáci byli v Dánsku mezi pěti romány nominovanými na ocenění „Nejoblíbenější krimiromán Dánů 2000–2010“ (Danskernes Yndlingskrimi 2000–2010). Třetí případ Oddělení Q Vzkaz v láhvi (Flaskepost fra P, 2009) o patnáct let staré prosbě o pomoc vyjde česky na sklonku roku 2012. Tím ovšem série zdaleka nekončí. Jussi Adler-Olsen plánuje až deset případů Carla Mørcka, takže se v příštích letech čtenáři mohou těšit na poměrně dlouhou kriminální ságu.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Přel. Kristina Václavů, Host, Brno, 2012, 450 s.

Zařazení článku:

krimi

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

70%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse