Správná čtyřka
Horst, Jørn Lier: Záhada mloka

Správná čtyřka

Popularita severské krimi v současné době nezná mezí. Na český trh nyní přichází norská kriminální série CLUE určená mladým čtenářům ve věku 9–14 let. První díl Záhada mloka naštěstí spíše než krvavé severské detektivky připomíná dobrodružná vyprávění ve stylu Správné pětky.

Popularita severské krimi v současné době u nás nezná mezí. Ze všech stran se na nás valí reklamní upoutávky na Larssona, Nesbøho, Keplera a další. Nedávno se na českém trhu objevil další nováček – Nor Jørn Lier Horst (nar. 1970), který v Norsku patří k úspěšným autorům kriminálních románů a divadelních her. Až do září 2013 pracoval jako vyšetřovatel ve vestfoldském policejním okrsku, v současné době se živí jako spisovatel na volné noze. Vzhledem k tomu, že zúročuje zkušenosti vyšetřovatele a studia kriminologie, filozofie a psychologie, bývají jeho kriminální romány vyzdvihovány pro svou věrohodnost. Nakladatelství Jota na jaře 2014 krátce po sobě vydalo Horstův kriminální román Na zimu zavřeno a detektivku pro „mladé čtenáře ve věku 9‒14 let“ s názvem Záhada mloka.

Když se mi Záhada mloka dostala do rukou, byla jsem notně skeptická. To chtějí severskou krimimánií nakazit i děti? Když jsem ale knihu otevřela, na vnitřní straně desek mě ihned upoutal plánek penzionu Perla a mapa jeho okolí. V tu chvíli jsem se vrátila v čase zpět do dob, kdy jsme všichni s nadšením četli o dobrodružstvích Správné pětky, které už ve 40. letech 20. století vdechla život britská spisovatelka Enid Blytonová. Její knihy se tehdy obešly bez mrtvol, ale napětí, atmosféra nebezpečí či nadšení z řešení záhad jim rozhodně nechyběly.

Záhada mloka naplňuje nostalgické očekávání zejména zpočátku. Cecílie, asi dvanáctiletá dcera majitele penzionu Perla, objeví na pláži tělo neznámého muže. Povšimne si stop, které svědčí o pohybu neznámé osoby na místě činu, přivolaná policie však stopy poničí. Na moři se najde opuštěný člun, a tak se policie domnívá, že mrtvý muž s člunem ztroskotal a utopil se ve vlnách. Tím je případ uzavřen. Místo činu naštěstí ještě před tím vyfotil Leo, syn nové provozní penzionu. Společně s Cecílií, její kamarádkou Une a psem Egonem se snaží přijít záhadě na kloub. Pomocí nejmodernější techniky, díky volnému přístupu do ubytovací databáze a k pokojovým klíčům děti postupně zjišťují, kdo mrtvý muž byl, co na moři u penzionu pohledával a proč ho stihla smrt. Kvůli své nebojácnosti se dostávají do řady ošemetných až nebezpečných situací.

Knížka svůj severský původ rozhodně nezapře. Autor zdařile buduje napětí a jeho styl působí příjemně civilním dojmem. Na druhou stranu se nevyvaroval několika „severských“ klišé – hlavní hrdince Cecílii umřela maminka, v kuchyni penzionu pracuje imigrant (kupodivu Rakušan), Cecíliina nejlepší kamarádka Une je líčena jako „klučičí holka“, rázná, emancipovaná dívka, která vypadá a chová se jako chlapec (stejně jako George ze Správné pětky, obě navíc mají nerozlučného psího kamaráda). Protože se jedná o knihu pro děti a mládež, nesmí chybět ani výchovná složka, zosobněná Sókratovým výrokem „Vím, že nic nevím“ a jeho metodou kladení otázek. To je samo o sobě chvályhodná snaha, sókratovské vsuvky však působí notně uměle. Otazník visí také nad na jedné straně suverénním používáním nejnovější techniky (iPhony, drahé zrcadlové fotoaparáty, ultratenké notebooky) a na druhé straně absolutní nevinností dětí v oblasti partnerských vztahů. Nevěrohodně působí i chvíle, kdy se děti samy v noci a za bouřky vydávají ve člunu na moře pronásledovat domnělé pachatele. Vše výše uvedené možná zarazí dospělého čtenáře, na zážitek z četby cílové skupiny to ale nejspíš nebude mít sebemenší vliv. Zhruba do své poloviny je příběh napínavý a vcelku vynalézavý, založený na náznacích a důvtipu. Poté se proměňuje v klopotnou honbu za všemi možnými podezřelými a i děti by si zasloužily trochu nápaditější rozuzlení, než jaké jim autor zatím nabízí. Proč zatím? Ne všechna úmrtí jsou v knize rozřešena, a jak naznačuje první kapitola druhého dílu, umístěná v závěru Záhady mloka, mladí čtenáři se už nyní můžou těšit na další pokračování (v norštině zatím vyšlo dílů pět).

 

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Přel. Pavla Nejedlá, Brno, Jota, 2014, 150 s.

Zařazení článku:

dětská

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

60%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse