Netradiční příležitost, jak si zopakovat fyziku
Arnold, Nick: Jak fungují auta

Netradiční příležitost, jak si zopakovat fyziku

Dětští čtenáři, kteří se zajímají o automobily a jejich fungování, mají v současné době na výběr hned z několika publikací. Knížka Jak fungují auta o sobě tvrdí, že je průvodcem interaktivním, a na první pohled slibuje četbu a hru dohromady.

Dětští čtenáři, kteří se zajímají o automobily a jejich fungování, mají v současné době na výběr hned z několika publikací (Jak si postavit auto, 2012, Super rychlé stroje, 2013, Jak fungují auta, č. 2013 a další). Knížka Jak fungují auta o sobě tvrdí, že je průvodcem interaktivním, a na první pohled slibuje četbu a hru dohromady. Autorem knihy je oblíbený britský popularizátor vědy Nick Arnold, ilustrace vytvořil Allan Sanders.

Jak fungují auta je objemnější publikace, pro kterou byste si v knihovně měli připravit více místa. Zhruba z třiceti procent sestává z klasické listovací části a zbytek tvoří krabice, ve které jsou šikovně uloženy plastové šroubky, matičky, kolečka, nejrůznější tyčky a další papírové součástky pro montáž. Text knihy je poskládán z deseti výkladových kapitol, z nichž každá dostala spravedlivě k dispozici dvě strany (s výjimkou brzd, ty mají stranu jednu). Na každé dvojstraně zaberou nejvíce místa barevné ilustrace, které názorně doplňují výklad a bez nichž by snad ani nemělo smysl činnost jednotlivých mechanismů stroje vysvětlovat. Výklad není nijak dlouhý a často má jen formu popisků či stručných odstavců. Mohlo by se zdát, že když je v knize málo textu, bude to jednoduché čtení. Opak je pravda. Každé slovo ve větě má velký význam a každá věta je klíčová. Styl knihy je odborný a ne pro ledaskoho (natožpak ledasjaké dítě), tudíž se může stát, že menší čtenáře i odradí.

Kniha Jak fungují auta je určena pro čtenáře od sedmi let a je namístě to dodržovat, protože jinak se lehce stane, že místo prostudované knihy bude u vás doma ležet rozbitá hračka a místo spokojeného čtenáře vzteklé dítě, kterému „to nešlo“, a tak „to celé utrhlo“. Mladší předškoláci, kteří to bez dopravních prostředků nemohou vydržet, nechť trénují zručnost a trpělivost nejprve s Merkurem či jinou stavebnicí, která je založena na stejném principu jako montážní část naší interaktivní knihy, a navíc je bytelnější a vydrží téměř všechno.

Automobil funguje na základě součinnosti několika mechanismů. Ty nejdůležitější jsou v jednotlivých kapitolách popsány. Začíná se těmi jednoduššími, a sice fungováním stěračů čelního skla. Poté přichází vysvětlení složitějších a důležitějších soustav, jako je motor, akcelerátor, převodovka, ovládání kol nebo brzdy. Nic není ve skutečnosti tak složité, jak by se mohlo zdát. Pochopíme-li jednotlivé mechanismy, pochopíme i celkové fungování auta. Polevíme-li však na moment v pozornosti, jsme ztraceni. Nutno přiznat, že kniha Jak fungují auta vysvětluje problematiku pochopitelně, přístupně a názorně. Dovoluje čtenáři pohrát si na vlastní pěst, sestavit si brzdy (mimo jiné) a pozastavit se nad jednotlivými soustavami v praxi. Jedno má však s ostatními publikacemi na knižním trhu společné: je úplně stejně obtížná. Pochopit fungování auta po všech stránkách, ve všech detailech i celcích a neztratit se je nesnadný úkol, který přesahuje chápání malých dětí. Vždyť si vzpomeňme, ve které třídě základní školy (nebo střední?) se ve fyzice probíral motor a jak nás to tehdy bavilo. A zde nejde o nic jiného. Doufejme, že zmiňované interaktivní prvky dokážou současným dětem výklad přiblížit a zjednodušit a že je to na budoucí hodiny fyziky spíš naláká, než aby je to od nich odradilo.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Mladá fronta, Praha, 2013, 22 s.

Zařazení článku:

dětská

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

70%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse