Jak vyzrát na upper class
Urban, Miloš: Přišla z moře (in HN)

Jak vyzrát na upper class

Miloš Urban je v českém prostředí dosti výjimečným druhem spisovatele, který s úspěchem překračuje hranice takzvané vážné a oddechové literatury. Tentokrát napsal ryzí kriminální román, thriller trochu starosvětského typu, v němž nejde ani tak o odhalení pachatele jako spíše o to, co všechno dokážou zprvu bezúhonné postavy spáchat.

Miloš Urban je v českém prostředí dosti výjimečným druhem spisovatele, který s úspěchem překračuje hranice takzvané vážné a oddechové literatury. Už do svých prvních knih, kterými okouzlil čtenáře i literární kritiku, si půjčoval scény, rekvizity i celé syžety z pokleslých krváků. Zároveň dával najevo zřetelný ironický odstup a čtenář si až do konce nemohl být jistý, jak vážně je vše míněno a nakolik jde o parodii nebo mystifikaci. Mezi „seriózními“ romány si navíc čas od času odskočil k lecčemu přímočaře lehčímu, ať to byl horor, či ironický pamflet proti politice. Jeho aktuální román je právě takovým odklonem k žánru – tentokrát detektivnímu thrilleru staré školy.

Hlavní hrdina a vypravěč knihy Přišla z moře, adept žurnalistiky Karel Vrba, který se právě nachází na výměnné stáži v jihoanglickém přímořském městečku Eastbourne, občas utrousí jízlivou poznámku směrem k současné módě vypjatě drsných skandinávských detektivek a zavzpomíná na poctivější a realitě bližší krimiromány zejména od britských autorů. Urbanovi hrdinové mívají vždy nějaký autobiografický prvek a autor jejich prostřednictvím rád více či méně nápadně glosuje aktuální realitu. Zde cítíme pohoršení znalce a milovníka anglické literatury i Anglie jako takové (Urban zde vyrůstal a z angličtiny také občas překládal), byť román samotný nakonec nevychází z klasické ani modernější britské detektivní školy, ale nejvíc se blíží vynalézavým kriminálním zápletkám Američanky Particie Highsmithové, tedy příběhům, v nichž nejde ani tak o odhalení pachatele jako spíše o to, kam se děj vyvine a co všechno dokážou zprvu bezúhonné postavy spáchat. Urban přitom, podobně jako Highsmithová, neplýtvá mrtvolami ani akčními scénami, soupeření postav je spíše psychologického rázu, totiž kdo koho dříve prokoukne, případně využije.

Karel Vrba je nejdříve spíše tím, kdo je využíván: využívají jej v redakci lokálního plátku, aby se dostal co nejblíže k tajemné dívce, která se jednou beze slova objevila na pláži v Eastbourne a nemluvila ani další dny; až s Karlem. Využívá ho dívčin otec, bohatý muzikálový producent, kterého však dcera odvrhla poté, co se rozvedl kvůli mladé herečce. A úplně nejvíc ho využívá ještě někdo jiný, což se ale dozvíme až v samotném závěru. Sympatické je, že hlavní hrdina v závěru vše dokáže obrátit ve svůj prospěch, a pointa tak z Highstmithové románů nejvíce upomíná na sérii s Tomem Ripleym, případně na sarkastické povídky Roalda Dahla.

Díky módě skandinávských románů detektivní žánr ožil i v českém provedení a po mnoha hubených letech se začínají objevovat autoři, kteří se vyrovnají přinejmenším světovému průměru. Totéž lze říci i o Urbanově příspěvku: Přišla z moře je román psaný docela jistou rukou, dostatečně chytlavý a zároveň věrohodný, jakkoliv ona jediná vražda, k níž v knize dojde, je naplánována neuvěřitelně složitě.

Ale překombinovanost k detektivce tak nějak patří, jednoduché zločiny jsou málo atraktivní a hůře se z nich uplete napínavý příběh. Urban zároveň neopouští realitu a kniha mu slouží i jako prostor k tomu, aby se vypořádal se současnou Anglií, tedy zemí, kde se střídají vlny přistěhovalců, které rozšiřují tradiční dělení na vyšší a nižší třídu ještě o jednu, nejnižší úroveň. Karel tak naráží na bohorovnou nebo povýšenou neznalost středoevropských reálií, Čech je tu cosi jako Polák, kterých je teď v Británii nějak příliš na vkus starousedlíků, takže s ním většina ostatních jedná spíše přezíravě, zvláště pak členové ústřední bohaté rodiny, která má navíc modrou krev. I díky tomuto relativizování a ironizování Anglie, jaká už existuje hlavně jen v představách turistů, kniha úplně nenudí ani ve střední pasáži, kde se toho dost napovídá, ale moc nestane.

Nejpilnější český autor detektivek Eduard Fiker svého času napsal také několik, které se odehrávaly v Anglii a jen znalci by je rozeznali od románů takového Edgara Wallace. Miloš Urban nikoho napodobovat nechce, ale kdyby se podepsal jako Carl Willow (pod pseudonymem už ostatně několik knih publikoval), možná by to mnoha českým čtenářům nebylo nikterak podezřelé: natolik je Přišla z moře detektivka (nečesky) zručná.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Argo, Praha, 2014, 269 s.

Zařazení článku:

beletrie česká

Jazyk:

Hodnocení knihy:

60%

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse