Vtípky pro a o singles
Desjardins, India; Foutrier, Magalie: Nezadaná

Vtípky pro a o singles

Nezadaná je milé, neambiciózní dílko určené ženám kolem třicítky, které jsou momentálně single. To je dlouhodobý stav hlavní hrdinky, která tím samozřejmě patřičně trpí, ale zároveň z různých komicky iracionálních důvodů mnohé nápadníky sama odmítne.

Ti čeští nakladatelé, kteří mají dost peněz na to, aby si udělali průzkum trhu, obvykle zjistí, že hlavními kupci (a čtenáři) knih jsou ženy. A jakkoliv se komiksové médium zdálo být po léta převážně mužskou (klukovskou) záležitostí, ve světě je již značné množství komiksových autorek. Mnohé z nich tvoří komiksy takzvaně náročnější nebo umělečtější (tj. málo akční, spíše melancholické), ale sílí i proud těch, jejichž komiksy lze považovat za mainstream určený čtenářkám.

Taková charakteristika přesně platí o nevelkém souboru stránkových (či občas dvoustránkových) stripů Nezadaná od dvou mladých francouzských autorek Indie Desjardinsové (scénář) a Magalie Foutrierové (kresba), který u nás vydalo na první pohled trochu překvapivě nakladatelství Motto (divize gigantu Albatros Media), které se dosud komiksům vůbec nevěnovalo. Ale zato má silnou tradici vydávání beletrie pro ženy a dívky všech věkových kategorií, a protože chce kromě stárnoucích čtenářek knih od Haliny PawlovskéIreny Obermannové oslovit i čtenářky mladší, zkouší to i touto cestou.

Nezadaná je milé, neambiciózní dílko určené – jak patrno z názvu – ženám kolem třicítky, které mají společné to, že jsou momentálně single. To je dlouhodobý stav hlavní (bezejmenné) hrdinky, která tím samozřejmě patřičně trpí, ale zároveň z různých komicky iracionálních důvodů (nesprávné astrologické znamení, blesková představa o společné budoucnosti, náznak počínající pleši) mnohé nápadníky sama odmítne. Pak se ovšem marně moří v posilovně, uhání svého bývalého či se alespoň snaží budit dojem, že je v pohodě a že vůbec nezávidí své kamarádce, která má manžela a novorozeně; ta samozřejmě zase občas zatouží po nezávazném a veselém životě single ženy. Vesměs jde o situace odpozorované ze života, jen domyšlené ad absurdum jako například panický úprk z japonské restaurace, kde se hosté zouvají: při pomyšlení, že by vysoké šněrovací kozačky musela rozvazovat a zavazovat znovu. Čtenářky je budou dobře znát, a pokud se kniha nějakým nedopatřením dostane do rukou muži, možná se trochu poučí o tom, že nečekané, zdánlivě zkratovité jednání na prvním rande má důvody, které by na místě stěží pochopil. Asi nejzábavnější jsou dva stripy nazvané Nevýhody nezadanosti, v nichž se hrdinka marně snaží sama zapnout šaty se zapínáním na zádech či vypořádat se s hmyzem a jinou živou havětí, která se jí objevila v bytě.

India Desjardins svou modelovou hrdinku převážně ironizuje, ale zároveň z toho cítíme pochopení pro ten typ stále náročnějších žen, které si i z hollywoodských krasavců vybírají jen ty nejhezčí části obličeje (aby jim z toho pak po slepení ústřižků vylezla zrůda). Magalie Fourtier vše kreslí přesně tím stylem, který oslovuje dívky a mladší ženy a občas se objeví i v časopisech jako Cosmopolitan nebo Elle: všechny postavy jsou vlastně dosti hezké a šik, ale když na ně padne chandra, předchozí oslnivost z nich rychle spadne. Vše převážně v příjemně jemných odstínech modré, zelené a především červené (samozřejmě včetně růžové), jen občas je nutno náladu shodit do temnějších tónů či přímo černobílého provedení.

Vydavatelský dům Albatros Media letos zatím pozastavil vydávání většiny sérií započatých v minulých letech (ten osud opět potkal především Thorgala, ale i další klasiku evropského komiksu, jako je Rahan, Storm či Quentin Gentil) s výjimkou Šmoulů a Leonarda. Tedy převážně těch, jejichž čtenáři byli kluci či ti dospělí, kteří se občas rádi do klukovských fantazií vracejí. Bude zajímavé sledovat, zda čtenářky projeví o komiksy více zájmu. Nezadaná je v tomto směru docela dobrý start: dílo lehké a svižné, nijak pronikavé a občas vyloženě banální, ale ne hloupé nebo podbízivé.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

India Desjardins, Magalie Foutrier: Nezadaná. Přel. Miluše Krejčová, Motto, Praha, 2014, 64 s.

Zařazení článku:

komiks

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

50%

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse