Argumenty pro placený sex
Brown, Chester: Sex není zadarmo

Argumenty pro placený sex

Má-li někdo předsudky o prostituci, kanadský kreslíř Chester Brown jich jej rychle zbaví. Jeho autobiografický komiks vypráví o tom, jak se po čtyřítce vzdal hledání monogamní lásky a jak šťastný žil život v náručí prodejných žen. Činí tak věcně, s důrazem na racionalitu, v závěru pak přesvědčivě vyvrací mnoho argumentů odpůrců prostituce.

Ačkoliv i česká komiksová scéna už je docela pestrá, zdejší autoři se stále trochu zdráhají tematizovat vlastní životy. To zejména na severoamerickém kontinentě mají v tomto směru mnohem delší tradici, přičemž vrcholní představitelé autobiografického komiksu (zejména u nás nikdy nevydaný Harvey Pekar) se značnou měrou zasloužili o to, že komiks přestal být vnímán jako infantilní umění.

Nakladatelství Argo nedávno vydalo (trochu překvapivě, protože jinak své komiksové řady vesměs zastavilo) jeden dosti netypický příklad autobiografického komiksu. Jeho autorem je čtyřiapadesátiletý Kanaďan Chester Brown a hlavním tématem díla jsou jeho vlastní zkušenosti s prostitutkami. Od prostého líčení, proč se k placenému sexu po čtyřicítce dostal a jak setkávání s prodejnými ženami probíhalo, se dostává k docela zanícené obhajobě placeného sexu a kritice romantické představy monogamní lásky, která vydrží věky. V roli autora pak Brown v závěru komiks doplňuje rozsáhlými dodatky, v nichž obhajuje prostituci vůči kritikům (ty rozděluje do tří hlavních modelových typů: feministka, byrokrat a konzervativec) a snaží se vyvracet nejčastější argumenty těch, kteří chtějí prostituci zakazovat, kriminalizovat nebo alespoň regulovat. Mnoho Brownových argumentů a postřehů má racionální základ a čtenář jim musí dát za pravdu, zároveň se v těchto nekomiksových pasážích Brownova racionalita projevuje místy až patologickým způsobem. Jistěže občas přehání úmyslně, aby trochu provokoval, ale jeho vize společnosti, kdy už za sex budou platit všichni (tj. i ženy mužům), protože to je racionálnější než se k jedné osobě uvázat na celý život (a pak ji podvádět nebo opouštět), je absurdní až groteskně. Brown vychází z vlastní frustrace, když jako mladík nedokázal navazovat vztahy se ženami: kdyby býval věděl, že za peníze si může užít sex s dívkou mnohem krásnější, než jaká ho upoutala na baru, neváhal by tehdy a tehdejších deset let by prožil šťastněji. Proti tomu lze těžko něco namítat a i mnohé české ulice by byly v pátek v noci bezpečnější a klidnější, kdyby na to testosteronem nabití mladíci přišli. Ostatně z mnoha stran jsou Brownovy názory rozumné a logické, ale nejčastěji se tak jeví z pozice hedonika, který dává přednost užívání si před zodpovědností za rodinu s dětmi. Příznačné je, že o dětech v komiksu nepadne jediné slovo.

Odhlédneme-li však od toho, že Brown je emocionálně trochu okoralý až vyprázdněný, musíme jeho komiksu přiznat mnohé kvality. Samozřejmě především originální a pronikavé téma, odvážné v tom, jak jde autor sám s kůží na trh. A to doslova, protože je na obrázcích sám často zachycen nahý: plešatící hubený muž s brýlemi, nikterak atraktivní, i sexuálně vybavený jen průměrně (občas přizná třeba půl roku dlouhou sexuální pauzu, v jiné kapitole si prostitutka stěžuje na příliš hluboký průnik, přičemž Brownovi se tomu při konkrétně zmíněné velikosti jeho penisu nechce příliš věřit).

Sex není zadarmo je komiks maximálně civilní, což je na něm zřejmě to nejcennější. Zatímco totiž jiní komiksoví autoři se podobně jako mnozí filmaři vyžívají v expresivním zachycování sexu, který bývá vulgární, agresivní, láskyplný, vášnivý i krutý, ale nikdy nudný, Brown k zachycení sexuálních aktů přistupuje stejně věcně až chladně jako ke všemu ostatnímu. Mnohem zajímavější je to, co se děje okolo: jak vnímá prostitutky, s nimiž se setkává, jak se chovají, co jsou zač. Nikoli nedůležitou a nepochybně zamýšlenou funkcí Brownova komiksu může být i zbavit ostatní muže ostychu před placeným sexem, ukázat jej jako něco dosti všedního, jakkoliv to má stále nádech zakázaného ovoce s hrozbou nákazy či blízkosti zločinců. Brown líčí své původní obavy, jejich zdolávání, a v pozdějších fázích naopak rutinní proces vybírání prostitutky, v němž hrají roli různé prvky jako přirozenost a temperament, ochota a milá povaha a samozřejmě vizáž a cena. Když se začne rozepisovat o internetových stránkách, na nichž lze najít hodnocení místních prostitutek od zákazníků, český čtenář-muž nutně pocítí zvědavost, jestli už něco podobného dorazilo také k nám.

Kresleno jistou rukou, obrázky sice jednoduchými, bez detailů a pozadí (a prostitutky Brown kreslí zásadně zezadu nebo tak, aby jim nebylo vidět do obličeje), ale tahy dostatečně výstižnými a charakterizujícími různé typy žen: starší i mladší, unavené i temperamentní, občas s různými drobnými tělesnými vadami. A v závěru ještě čtenáře čeká jedno překvapení, když se ten tak okázale racionální muž přece jen po letech znovu zamiluje; červenou knihovnu ovšem čekat nemůžeme, závěr má rysy happyendu dosti nekonvenčního. Sex není zadarmo je dalším důkazem toho, jak daleko komiks došel, jak dospělým a suverénním médiem se stal.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Přel. Vít Penkala, Argo, Praha, 2014, 282 s.

Zařazení článku:

komiks

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

70%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse

Martin,

Docela mi to připomíná sebe. Měl jsem potřebu vyzkoušet sex s prostitutkou, placenéý sex, či jak tomu chcete říkat. Přstože jsem měl sexu víc než dost se svou partnerkou, lákalo mě to čím dál víc. Jednoho hezkého dne jsem našel náhodou na webu odkaz na --- a od té doby jsem tomu propadl. Je to jako droga. Najít si tívku na jednu hodinu a užít si to s ní. Mnohdy jsem narazil na dívky, se kteráma se dalo i hezky povídat. Je to zvláštní slyšet některé živodní příbědy dívek, jaké dětství prožili, jak začali jako společnice k klubech a nakonec zkončili na privátu. Jako zkušenost je placený sex ale celkem zajímavá kapitola v mém životě.

český čtenář-muž,

samozřejmě ví, že "něco podobného" u nás vzniklo už dávno. Z historie na webu o kurtizánách by třeba taky mohl být zajímavý komiks...