Je libo cizopasný oblek na míru?
Bendis, Brian M.: Ultimate Spider-Man

Je libo cizopasný oblek na míru?

Svazek sedmi sešitů na pokračování sleduje vznik a vývoj nejslavnějšího a nejnebezpečnějšího Spider-Manova protivníka, amébního Venoma. Zároveň zachraňuje přerušené vydávání časopisecké série Ultimate Spider-Man.

Vždy když zavítá do komiksové branže v USA krize, přicházejí restarty známých řad. Někdy ale zajdou krizoví manažeři tak daleko, že restartují celý vesmír a s pokerovou tváří sdělí, že všechno, co platilo ještě včera, dnes již neplatí. Dříve či později se rozbouřené vody uklidní a vše se vrátí do starých kolejí. Na některé podobné marketingové triky vzpomínají fanoušci se záští v hlase (restart nakladatelství DC New 52 se příliš nevydařil), ale jsou i takové komiksové události, kterým se podaří zachovat si tvář a nejsou nuceny přiznat, že šlo v první řadě pouze o nalákání nových čtenářů. Ultimate vesmír nakladatelství Marvel je jedním z těch, kterým se to podařilo.

Celý projekt, který odstartoval Ultimate Spider-Man, začal v roce 2000 a pokračoval celých deset let. Kromě pavoučího muže se experimentu zúčastnili také X-Meni a Fantastická čtyřka, zároveň vznikla i celá řada minisérií, z nichž nejzajímavější a nejzábavnější jsou bezpochyby Ultimates, moderní a škodolibě zábavná verze Avengers (je to právě Ultimate vesmír, kde se poprvé objevil Nick Fury jako černoch).

Na projektu se podíleli nejlepší scenáristé jako Mark Millar, Warren Ellis nebo Brian M. Bendis, který psal po celých deset let příběhy Petera Parkera. Sázka na kvalitní scenáristy vyšla, Ultimate vesmír si získal celou řadu fanoušků v Americe i v zahraničí. U nás bude největším z nich zaručeně spolumajitel vydavatelství Crew Jiří Pavlovský, který vždy věřil, že jsou to právě tyto příběhy, které mohou pomoci budovat komiksovou gramotnost českého publika. Proto začal v roce 2012 vydávat Bendisova Spider-Mana (s jasnou vidinou komiksového dvouměsíčníku, v němž nakonec vyjdou všechny příběhy, vždyť 160 sešitů nakonec není zase tak mnoho).

Bohužel vydávání komiksů na pokračování je v Česku kvůli malému trhu obtížná záležitost a navíc ještě začal ze světa Marvelu vycházet Ultimátní komiksový komplet, což srazilo na pěkných pár let vaz jakémukoli pokusu vydávat komiksy ze stejného nakladatelství. Ultimate Spider-Man a spol., jak se časopis jmenoval, skončil číslem 18 a Crewi se podařilo vydat v něm celkem 32 sešitů (čili nedočkali jsme se ani čtvrtiny). Mezitím několik příběhů z Ultimate vesmíru vyšlo také ve zmíněném komiksovém kompletu, a dokonce poměrně nedávno se v něm objevil závěr celé řady, osmidílná minisérie s příznačným názvem Smrt Spider-Mana. Ale co všechno se událo mezi tím?

Jiří Pavlovský to nevzdal. Crew totiž právě vydala komiks Venom, což je dalších sedm sešitů, které navazují přesně tam, kde skončil v prosinci 2014 Spider-Manův dvouměsíčník. Český příběh vydávání Ultimate vesmíru je místy ještě napínavější než příběhy Briana M. Bendise, které v něm vycházejí.

Můžete být noví čtenáři a nepotřebujete znát celou desítky let dlouhou Spider-Manovu historii, což je hlavní výhodou celého projektu. Navíc Bendis se sám skvěle baví vytvářením zcela nových situací, příčin i následků. Jsou sice jistá tabu, která nelze jen tak vymazat (takže i v tomto případě je Peter Parker sirotek, jenž svou pýchou zapříčinil smrt vlastního strýce), ale další veledůležité události již vypráví zcela po svém. A to je i případ vzniku Venoma, jenž je v klasickém komiksu jedním z úhlavních a vůbec nejlépe vymyšlených nepřátel pavoučího muže.

V originálu se jednalo o mimozemského symbiota, který se k Parkerovi přidal na Battle Worldu během původních Tajných válek Marvelu, což byla jedna z nejpodstatnějších komiksových událostí 80. let. Symbiot poskytoval Peterovi nové schopnosti, ale zároveň vysával jeho životní energii. Hrdina se jej na poslední chvíli zbavil, ale symbiot uprchl a uzavřel spojenectví se zločincem Eddiem Brockem, s nímž chtěl Spider-Mana zahubit.

Ve vesmíru Ultimate mladý Peter Parker do vesmíru nelétá, protože poctivě chodí na střední školu a pracovat do novin Daily Buggle, takže Bendis musel přijít s jiným nápadem. Eddie Brock je starší Petrův kamarád z dětství, který dál pracuje na biologickém projektu svého a Petrova otce. Podle všeho jde o lék na rakovinu, o podivný roztok, který po aplikaci regeneruje a posiluje tělo pacienta. Je poměrně jasné, kam se bude příběh ubírat dál.

Projekt nemá ani zdaleka vychytané všechny mouchy a je pravděpodobné, že právě kvůli němu zahynuli otcové obou chlapců. Ale to je minulost. Teď musí Brian M. Bendis vypravovat, jak se z mladého Brocka stane Venom. A jde mu to dobře. I když je komiks primárně určený mladším čtenářům, je zábavný i pro všechny starší fanoušky pavoučího muže. Navíc existuje jiskra naděje, že Ultimate Spider-Man bude v české mutaci vycházet i nadále a jednou, třeba po dvaceti letech od svého ukončení, bude v češtině k dispozici kompletní.

 

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Brian M. Bendis, Mark Bagley: Ultimate Spider-Man. Venom. Přel. Jiří Pavlovský, Crew, Praha 2016, 176 s.

Zařazení článku:

komiks

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

60%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse