Mlékař, co fandí IRA
The Man Booker Prize 2018

Mlékař, co fandí IRA

V úterý 16. října zaznělo v londýnské Guildhall jméno dalšího vítěze Man Bookerovy ceny. Padesát tisíc liber si letos odnesla severoirská autorka Anna Burnsová s románem Milkman (Mlékař).

Tématem románu Anny Burnsové (1962) jsou takzvané „Troubles“, období konfliktu mezi povětšinou protestanskými loajalisty a převážně katolickými republikány, které se táhlo od konce 60. let až do uzavření Velkopáteční dohody 10. dubna 1998, jež nově ustanovila pozici Severního Irska ve vztahu k Irské republice i Spojenému království. Během útoků polovojenských jednotek obou stran přišlo o život více než 3600 lidí.

Burnsová vyrostla v Belfastu, v katolické dělnické čtvrti Ardoyne, ale na univerzitu odešla do Anglie a už tam zůstala. Obdobím Troubles se zaobírala už ve svém prvním románu No Bones (2001) o dívce vyrůstající v této době, zatímco v centru Little Constructions (2007) stojí zločinecká rodina Doeových, jejíž členové mají vždy jména, která jsou nějakou variací na „John Doe“ (označení pro bezejmenného padlého). V této knize autorka podle některých kritiků staví na hlavu řadu klišé spojených s Troubles a ducha knihy dobře ilustruje například přeměna obchodu se zbraněmi na obchod s podprsenkami.

Žádné postavy, ani město, kde se příběh Milkmana odehrává, nemají jména, ale označení, jako například Prostřední sestra nebo Mlékař. Autorka prý nejprve zkoušela psát se jmény, ale kniha jí připadala jako bez života. Román tak není třeba číst nutně jako příběh o severoirském konfliktu, Belfastu nebo o konkrétní dívce, ale jeho hlavním hrdinou je spíš komunita, která Prostřední sestru svými drby vmanipuluje do fiktivní (ne však v očích uzavřené komunity) aférky s Mlékařem, ženatým mužem ve středních letech, který Prostřední sestře neúspěšně nadbíhá. Kromě skvělého zachycení mechanismů společenského tlaku porota Man Bookerovy ceny i řada kritiků oceňuje autorčin bytostně originální styl a kousavý humor.

Milkman je prvním severoirským románem, který se Man Bookerovy ceny dočkal (od roku 2014 ocenění rozšířilo svůj záběr z prostoru Commonwealthu na knihy, které byly napsány v angličtině a vyšly ve Spojeném království). Mezi užšími nominacemi se objevily The Overstory od Richarda Powerse, The Long Take Robin Robertsonové, The Mars Room Rachel Kushnerové, Washington Black Esiho EdugyianaEverything Under od Daisy Johnsonové, která se ve svých osmadvaceti letech byla mohla stát nejmladší vítězkou v historii ocenění.

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse

Milan Valden,

Práva na Mlékaře koupilo Argo, román vyjde v češtině zhruba za rok.