Angličtí cestující pobaví a dají i podnět k zamyšlení
Kneale, Matthew: Angličtí pasažéři

Angličtí cestující pobaví a dají i podnět k zamyšlení

Silný příběh, na němž román stojí, má svůj původ v touhách několika lidí: kapitán Illiam Quillian Kewley z ostrova Man touží zbohatnout na pašování brandy a tabáku do Anglie, lékař Potter hledá materiály a důkazy pro své rasistické teorie a reverend Geoffrey Wilson chce dokázat "bezbožnost geologie", neopodstatněnost tvrzení o stáří Země a najít místo, kde se rozkládal původní ráj...

Nakladatelství BB Art právě v překladu Hany Volejníkové vydalo velice úspěšný román britského spisovatele Matthewa Kneala Angličtí pasažéři. Téměř neznámý Kneale, jenž v současné době žije v Itálii, svým v pořadí už čtvrtým románem zaujal kritiku loni: kniha byla nominována na Booker Prize, jež jí sice utekla, nicméně nedlouho poté získala Whitbreadovu cenu za "Nejlepší román roku". A právem. Angličtí pasažéři je kniha, jakých se za rok neobjeví zrovna hodně - má nápad, hloubku, je skvěle napsaná, nepostrádá humor, ale ani četné podněty k zamyšlení.

Hledání ráje
Silný příběh, na němž román stojí, má svůj původ v touhách několika lidí: kapitán Illiam Quillian Kewley z ostrova Man touží zbohatnout na pašování brandy a tabáku do Anglie, lékař Potter hledá materiály a důkazy pro své rasistické teorie a reverend Geoffrey Wilson chce dokázat "bezbožnost geologie", neopodstatněnost tvrzení o stáří Země a najít místo, kde se rozkládal původní ráj - po bádání v knihách se rozhoduje pro výpravu do Tasmánie. Tyto tři osoby svede osud dohromady v Londýně, kde reverend hledá lidi pro svou výpravu a kapitán je zde zrovna zadržován anglickou celní stráží - pod tlakem okolností musí reverendovu nabídku přijmout a k protinožcům se vypravit.

Tak začíná dlouhá cesta, na jejímž konci na nikoho ze zúčastněných nečeká to, co si představoval. Ani peníze, ani sláva, jen smrt, zoufalství, šílenství a zmar. Z jejich cesty profituje vlastně akorát čtenář, jemuž Kneale předkládá úchvatný příběh - živý portrét situace v někdejší britské kolonii, kritický pohled na zotročení a vyvraždění domorodého obyvatelstva, stejně jako na nesmyslný fanatismus - jak reverenda, jemuž náboženský zápal nakonec zatemní mysl, tak doktora, který je posedlý rasovými předsudky a na základě frenologie chce dokázat rasovou hierarchii.

Nedůvěra k velkým příběhům
Případ reverenda Wilsona se zakládá na skutečných teoriích poloviny devatenáctého století, kdy se obhájci doslovného znění bible snažili dokázat, že Země je stará skutečně jen pár tisíc let, a pokoušeli se někde na Zemi najít pozůstatky biblického ráje. Stejně tak zapálení rasistického doktora Pottera pracujícího na svém životním díle Osud národů má reálný předobraz, konkrétně - jak Kneale píše v epilogu - v díle Lidské rady, fragment lékaře Roberta Knoxe, v němž tento teoretický předchůdce Hitlera pojímá celé lidské dějiny jako jeden boj mezi rasami (pouhé dva roky poté, co Marx s Engelsem pojali dějiny jako konflikt mezi třídami). Kneale těmto příběhům nevěří: ani marxistickému, ani rasistickému, ale ani náboženskému, ba co víc, má za to, že jsou pro lidstvo naprosto zhoubné. Jeho román, příznačně rezignující na kontinuální vyprávění, rozsekaný na několik fragmentů a podávaný čtenáři z různých úhlů pohledu, jasně ukazuje, že každá touha ospravedlnit nějaký takový velký příběh končí katastrofou, bezprávím, násilím páchaném na nevinných a bezmocných.

Zajímavý experiment
Angličtí pasažéři je román s hlubokým lidským sdělením, kniha stejně zajímavá po formální i po obsahové stránce, navíc s osvěžujícím humorem, který dílům zabývajícím se podobnými tématy občas schází. Matthewu Knealovi se podařilo napsat mistrovský román a je moc dobře, že se s ním může takto záhy seznámit i český čtenář.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Přel. Hana Volejníková, BB Art, Praha, 2002, 380 s.

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse