100 nejvýznamnějších románů?
100 nejvýznamějších románů podle The Observer

100 nejvýznamnějších románů?

Žebříček nejvýznamějších románů světové literatury, jak jej sestavil britský deník The Observer.

Britský list The Observer před několika dny představil svou verzi stovky nejvýznamnějších románů všech dob. Už při zběžném pohledu je patrné, že převážnou většinu tvoří díla anglických a amerických autorů. V první dvacítce jich najdeme patnáct (sic!), zatímco o zbývajících pět titulů první dvacítky se podělili čtyři francouzští romanopisci předminulého století a jeden Španěl. Ne že by nás to překvapilo, výběr přece sestavovali Britové. Nás může alespoň potěšit, že v této elitní stovce, jakkoli je diskutabilní, je zastoupena i česká literatura.

První příčka patří španělskému románu. Není těžké uhodnout, že se jedná o Důmyslného rytíře dona Quijota de la Mancha od Miguela Cervantese. Romanista Václav Černý (a rovněž autor jednoho z českých překladů tohoto románu) nijak nepřeháněl, když o příběhu „rytíře smutné postavy“ v roce 1966 napsal: „Je to, jak víte, časově první román naší kultury, Cervantes vůbec zahájil a razil tento žánr, určený k tak fantastickému úspěchu (...). A nejenom historicky první: je to možná dosud vůbec největší a nejhlubší román naší vzdělanosti!“

V první desítce najdeme díla prověřená časem. Jedná se o Poutníkovu cestu (2) od Johna Bunyana, Robinsona Crusoea (3) od Daniela Defoea, Gulliverovy cesty (4) od Jonathana Swifta, Toma Jonese (5) od Henryho Fieldinga, Clarissu (6) od Samuela Richardsona, Tristrama Shandyho (7) od Laurence SternaEmmu (9) od Jane Austenové. Aby se neřeklo osmou příčku přenechali britští sestavitelé výběru Nebezpečným známostem (8) od Pierra Choderlose De Laclos. Časově nejbližším románem v první desítce je poněkud překvapivě Frankenstein (10) od Mary Shelleyové.

Převážnou většinu seznamu okupují díla napsaná v 19. a v první polovině 20. století. Až po šedesáté příčce najdeme naopak takřka výhradně romány, které spatřily světlo světa před méně než padesáti lety, jak např. Kdo chytá v žitě (61) od J.D. Salingera, Pán prstenů (64) od J. R. R. Tolkiena, Šťastný Jim (65) od Kingsleye Amise, Pána much (66) od Williama Goldinga či Na cestě (68) od Jacka Kerouaca.

Zaměříme-li se na hledisko národnostní, jednoznačný prim, jak už jsme poznamenali, patří anglické či americké próze. O objektivitě tedy nemůže být řeč. Francouzští romanopisci jsou zastoupeni osmi knihami, německy psaná literatura se musí spokojit s třemi tituly, italští a ruští s dvěma (nepočítáme Lolitu, která byla napsána v angličtině), jen jedním románem je zastoupena hispanoamerická literatura a rovněž jedním literatura česká.

Nemá smysl dále výběr komentovat. Někomu může sednout více, někomu méně. Poznamenáme jen to, že kniha českého autora obsadila 93. příčku. Nepochybujeme, že uhodnete, kdo je jejím autorem, zvlášť když prozradíme, že Jaroslav Hašek to není. Ale ve výběru titulu se patrně zmýlíte. Nebo ne? Ostatně, podívejte se na seznam 100 nejlepších románů podle Observeru, který najdete na adrese http://observer.guardian.co.uk/review/story/0,6903,1061037,00.html. Můžete se zapojit i do diskuse, máte-li slabost o podobné žebříčky literární nesmrtelnosti.

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse

ppetruss,

Čtu dosti zpětně, ale české zastoupení je tam dvojté, pořád za pražsko-německou lit. vnímám i Kafku, který má uvedený Proces. Žebříček spíše vypovídá o autorových oblíbených dílech, než o 100 nejlepších děl. Naprosto mi zde chybí třeba mistrovská díla Umberta Eca... a řady dalších autorů. Vnímám tento žebříček jako preference autora textu. S některými zastoupeními ovšem souhlasím, líbí se mi, že je zastoupený i Ishiguro a další autoři.

jato,

No tak lidi, trochu nadhledu.
Ten žebříček sponzoroval "amazon" a redaktor to spíchnul za jedno odpoledne. Prázdné místo v novinách se zaplnilo a noviny mohly vyjít. O nic nejde.

major,

to snad ani nebolo myslene vazne ved tam nebolo zaradenych neskutocne mnozstvo autorov ci uz z nemeckej, talianskej, francuzskej literatury a Milan Kundera z celej stredoeuropskej literatury a z ruov az dva mena tak tento rebricek ma asi daleko od seriozneho vyberu a povazujem to skor za anglo-americky rebricek knih. Apropo asi nic ine resp. cudzojazycnu literaturu asi ani nepoznaju

Martin,

No to je teda povedenej výběr. Koukám, že neanglická literatura dostala nafrak. Ti neagličtí autoři pak tam jsou zjevně jenom proto, aby to mohl být seznam 100 "nejvýznamnějších" románů, neboť další angličany (američany) už nešlo vybrat, tak se to muselo do počtu něčím doplnit. Co třeba chudák T.Mann? A mimochodem Don Quijote je sice výborná věc, ale ruku na srdce, kdo to přečetl celý a dá dohromady víc, než boj s větrnými mlýny. Podotýkám, že jsem to dočet, ale asi v polovině jsem se v ději ztratil tak, že jsem nevěděl, co se děje.:)

Honza,

Nechapu dost dobre smysl takovych zebricku, zvlaste pak, kdyz ho sestavuji Britove nebo Americane.... Kunderuv roman Kniha smichu a zapomneni patri k tomu slabsimu, co napsal, coz bych rekl jasne svedci o "prehledu" sestavovatelu tohoto zebricku a jeho "objektivite". Mozna by slo sestavit zebricek NEJPOPULARNEJSICH romanu, ale urcite nelze vytvorit neco podobneho z hlediska KVALITY. A pojem NEJVYZNAMNEJSI? Na seznamu se octla E.Taylor nebo J.Le Carre, ale Steinbeck tam neni ani jednou, kdyz uz je rec o NEJVYZNAMNEJSICH romanech v ANGLO-AMERICKEM svete, coz by mel byt spravny nazev zebricku...

Leník,

Zajímalo by mě, podle čeho tentom seznam sestavovali. Spoustu skvělých děl tam chybí!A dá se vůbec sestavit naprosto objektivní seznam? Tomu moc nevěřím.

gianni,

kundera, proboha, ha, ha, ha :-(

taky mě dostal ten Buchan před Joycem :-)
kdo to proboha je? to si musím přečíst...

Mahavishnu,

Áno, potom som si to uvedomil.

Jan Vaněk jr.,

Ehm, pořadí knih (je zajímavé, že napřed vysvětlí, jak je seznam složen jen z románů, takže žádný Homér, Shakespeare či Bible, a pak od Hemingwaye uvedou povídky, protože jimi "získal pozornost jako první") je evidentně striktně chronologické.

knihomil,

Uz 5 minut sa snazim nieco napisat, ale nemam slov. Arogancia? Nevedomost? Neviem. Je to smutne.

Mahavishnu,

Ešte musím spresniť, že plno lepších ako mnohé z uvedených, pretože sú medzi nimi aj špičkové a veľmi dobré romány. Ale napr. Veľká pustatina od Rosu alebo O hrodinoch a hroboch od Sabata sú lepšie ako väčšina uvedených románov. A tie tam vôbec nie sú.

Mahavishnu,

To s tým zoznamom najvýznamnejšách románov nemôžu myslieť vážne. Tie romány sú OK, ale existuje plno lepších. A ani s tým poradím to nemôžu myslieť vážne (ak je to poradie). Sybil alebo Frankenstein sú lepšie ako Sto rokov samoty alebo Hľadanie strateného času? Come on.