Cesta do Haliče
Kaleta, Petr: Cesta do Haliče

Cesta do Haliče

Monografie o významném českém etnografovi a badateli, který se zabýval životem ve východní Haliči na konci 19. století.

Novou knihu o významném etnografovi Františku Řehořovi (1857-1899) sepsal mladý historik Petr Kaleta (*1972), který se zabývá historií východních Slovanů v 19. století.

O Fr. Řehořovi vyšlo již několik knih a studií, ale většina z nich byla určena úzkému kruhu čtenářů z řad odborníků na danou problematiku. Tato kniha je sice koncipována jako vědecká monografie, ale zároveň je určena všem, kdo se chce blíže seznámit s geografickou charakteristikou Ukrajiny, s jejími etnografickými regiony a zvláště pak s východní Haličí, česko-slovensko-ukrajinskými vztahy do konce 19. století. Dovědí se v ní mnohé o Češích, kteří v Haliči žili, působili atd.

Hlavní část je samozřejmě věnována osobnosti Fr. Řehoře, jeho životu, práci v Haliči, návratu do Čech, jeho knihovně etc. Každá část knihy se detailně zabývá konkrétní tematikou a čtenář si udělá velice pěkný a ucelený obrázek o životě v 19. století na západní Ukrajině. Tak je např. velice čtivě podána historie haličských Židů či Huculů.

Zvláštní kapitola s názvem „Tradice a archaičnost východohaličské vesnice“ přináší detailní popisy a rozbory ekonomického a sociálního rozvoje Haliče a její celkovou charakteristiku v 19. století, kterou se zabýval právě Fr. Řehoř. Dále se dovíme mnohé o svátcích, obřadech a zvycích haličských Rusínů.

Kniha je doplněna bohatým fotografickým materiálem, přináší velké množství pramenů a literatury, resumé v angličtině a ukrajinštině a abecední rejstřík.

 

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Petr Kaleta: Cesta do Haliče. František Řehoř a poznání života východní Haliče ve 2. pol. 19. st. Nakl. Votobia, Olomouc, 2004, 272 s.

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse