Časopis Blesok
Blesok (36)

Časopis Blesok

Časopis Blesk s číslem 36 (květen – červen 2004) vychází po krátké odmlce v podobě, v jaké jej známe už od roku 1998. Dvě jazykové verze, anglická a makedonská, obsahují ve čtyřech rubrikách (literatura, galerie, zvuk, divadlo) 14 původních příspěvků.

Nové číslo makedonského literárního časopisu Blesk je dostupné na internetové adrese www.blesok.com.mk. Časopis Blesk s číslem 36 (květen – červen 2004) vychází po krátké odmlce v podobě, v jaké jej známe už od roku 1998. Dvě jazykové verze, anglická a makedonská, obsahují ve čtyřech rubrikách (literatura, galerie, zvuk, divadlo) 14 původních příspěvků.

Šéfredaktor Blesku Igor Isakovski představuje v úvodu tři básníky - Mahmouda Darwishe, Gila Scott-HeronaBobana Bogatinovského a dva makedonské prozaiky sedmdesátých let 20. století Zorana Kovačevského a Vaseho Mančeva.

Kenneth L. Woodward v eseji Na počátku byly Svaté Knihy hovoří o Bibli a Koránu jako o kořenech sváru, ale také jako o naději na budoucí smíření národů.

V rubrice Literatura je zařazena také literární kritika Trajčeho Bjadova, který se vrací k románu makedonského spisovatele Mitka Madžunkova K jiné zemi z roku 1993. Aco Gogov v textu Homage: Andrić est arrivé, připomíná srbského spisovatele Iva Andriće, který vstoupil do literatury přesně před devadesáty lety.

V rubrice Galerie 36. čísla je představena tvorba výtvarnice Liljany Gjuzelové. Kritiku její výstavy pořídila Elizabeta Šelevová, nazvala ji příznačně Rukopis / oděvů. Literární teoretička Šelevová patří k nejvyhledávanějším makedonským teoretikům umění a její studie stojí vždycky za přečtění.

Záznam hudby Barryho Goldberga a také jeho text Příběh jsou obsahem rubriky Zvuk, vedle rozhovoru Nenada Georgievského s legendou kubánské hudby Ibrahimem Ferrerou.

Na závěr je jako vždy představena nová divadelní hra, tentokrát redakce vybrala ukázku z dramatu makedonského spisovatele Tomislava Osmanliho Cesta do Paramariba z roku 2003. Celou verzi této hry si můžete přečíst překliknutím na spřízněný server www.e-books.com.mk.

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse