Patrick Moser
Moser, Patrick

Patrick Moser

Patrick Moser je vaudský spisovatel, který je považován za vynálezce nového povídkového žánru, tzv. nanotextů.

Patrick Moser (1969) je vaudský spisovatel, který je považován za vynálezce nového povídkového žánru, tzv. nanotextů. Jde o krátké texty, cosi mezi haiku a povídkou, jež postrádají zdlouhavé popisy a soustředí se na vizuální aspekt příběhu, na obrazy po vzoru filmových záběrů, ale i jeho tón a atmosféru. První kniha nanotextů Patricka Mosera vyšla roku 2002 ve vaudském nakladatelství Castagniééé pod názvem La Saveur des Mots (Šťavnatost slov), o rok později pak sbírka s názvem Icare (Castagniééé).

Tu ne voleras point et autres nanotextes (Nepokradeš a jiné nanotexty) je v pořadí třetí autorovou sbírkou. Na počátku každého příběhu stojí všední situace (příjezd skupiny turistů, nové koťátko v rodině, sobotní klub jezdectví, koncert v sanatoriu), která se však záhy rozvine v neobyčejné představení s rychlým spádem, plné nečekaných odchylek, precizního jazyka a pronikavé ironie. V roce 2005 získal Patrick Moser za sbírku Tu ne voleras point cenu Jeana Amauryho.

Více o nanotextech lze nalézt na internetových stránkách www.nanotexte.com

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse

Petr Kersch,

Dobrý večer!
Nechápu formulaci "vynález nanotextu", ukázka Moserova textu (v českém překladu) mi nepřipadá po formální stránce nijak vynalézavá. Takových causeries se po internetu i různých literárních časopisech toulá tisíce. Pokud nevěříte, přečtěte si na serveru Neviditelný pes podobné texty od Petra Kersche. Napsal jsem jich pro NP přes stopadesát (klasické povídky tam publikované do toho nepočítám) a nepokládám se za vynálezce této formy. Už z toho důvodu, že v opravdové literatuře se nevynalézá, ale objevuje. V tom je, prosím, velký rozdíl. Přečtěte si aspoň od uvedeného Kersche "fejetony" : "Sardinky"; "Alkohol a já"; "Každý je tak trochu zloděj". Díky.