Klasik americké postmoderny
Pynchon, Thomas

Klasik americké postmoderny

Thomas Pynchon je jedním z nejvýznamnějších amerických spisovatelů 20. století.

Na světě snad neexistuje tajemnější spisovatel než Thomas Pynchon. Neučí na univerzitě a nesnáší publicitu: poslední fotografie, která je veřejně k dispozici, pochází z roku 1957. Za celou literární kariéru vydal pouhých šest románů a jednu sbírku povídek, i to však stačilo na to, aby vystoupal na literární Olymp.

Už vydání Pynchonovy prvotiny, lakonicky nazvané V., v roce 1963 vzbudilo zaslouženou pozornost literární kritiky. Příběh velké konspirace, která se táhne moderní historií Malty, jako by předznamenával kultovní atributy Pynchonových pozdějších děl: jen tušenou existenci skrytého světa, jenž existuje paralelně s realitou kolem nás, a s ní spojeným pocitem paranoie.

Parabola duhy
Pynchonův druhý román Dražba série 49 vypráví o nudném životě Oedipy Maasové, jež se jednoho dne dozví, že se stala vykonavatelkou poslední vůle svého bývalého partnera. Dědictví ji vtáhne do víru událostí, na jejichž konci čeká buď prozření, symbolizované tajnou poštovní organizací Tristero, která se proplétá evropskými i americkými dějinami už několik staletí, nebo jen další pátrání.
Thomas Pynchon se však do dějin zapsal především svým třetím románem Duha přitažlivosti. Více než sedmisetstránkové dílo vyvolalo obrovský skandál na literární scéně: navzdory jednomyslnému doporučení poroty prestižní Pulitzerovy ceny se výbor společnosti rozhodl cenu neudělit. Podle jejich vyjádření byla kniha „nečitelná, přebujelá a obscénní“. Jde však o monumentální román. Čtenáře zavede do chaotického prostředí konce druhé světové války, kdy se naděje nacistů upíraly k zázračné zbrani: nadzvukové balistické střele známé pod zkratkou V-2. Jenže v Londýně působí Tyrone Slothrop, americký důstojník, jenž dokáže místo budoucí zkázy záhadně předpovědět. Děj je nesmírně komplikovaný, příběh nadto oplývá značnými technickými a fyzikálními detaily (Pynchon nejdříve pracoval jako letecký inženýr u Boeingu). Symbolem románu je oblouk duhy, tedy určité naděje, která lidstvu přísluší po konci válečného šílenství; stejnou trajektorii však opisuje i smrt rozsévající V-2. Duha přitažlivosti je považována za základní dílo postmodernismu a moderní světové literatury vůbec.

I v dalších dílech Pynchon experimentoval: tak například v roce 1997 se objevil román Mason & Dixon, psaný barokní angličtinou. Svým početným fanouškům udělal autor naposledy radost tento týden, kdy v USA vyšel jeho šestý román Době navzdory.

Portrét

Spisovatel:

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse

JH,

Mozna by to chtelo vice informaci...