Et après...
Musso, Guillaume: Et après...

Et après...

Vedle autorů jako Marc Levy či Anna Gavalda se na francouzském knižním trhu objevil talent, který svými romány jistě zpříjemní večery s knihou nejen francouzským čtenářům, ale i dalším vyznavačům dobrého příběhu s nečekaným rozuzlením. Vloni mu nakladatelství XO vydalo v pořadí již čtvrtou knihu Seras-tu là, která dle kritik aspiruje na stejný úspěch, jenž zaznamenal román Et après..., vydaný v roce 2004.

Guillaume Musso se narodil roku 1974 v jihofrancouzském pobřežním městečku Antibes a již ve svých devatenácti letech odjíždí na zkušenou do Spojených států, aby si jako tisíce mladých před ním ukousl trochu z Velkého jablka. V New Yorku si na studium vydělává prodejem zmrzliny a v ubytovně, jež se stala jeho přechodným domovem, se setkává s dělníky různých národností, kteří stejně jako on přijeli za oceán hledat štěstí. Toto prostředí se pak stane velkou inspirací pro pozdější literární tvorbu. Po návratu do rodné vlasti se G. Musso stává profesorem ekonomie v Mezinárodním centru ve Valbonne a naplno se věnuje psaní. Za svůj román Et après... získává cenu Goya za první román, jež je každoročně udělována studenty gymnázií v Castres. Kniha je přeložena do desítky jazyků a studio Fidélité Productions připravuje její filmovou adaptaci.

Je těžké rozhodnout, komu je tento román určen, neobrací se totiž jen na učitou věkovou kategorii či pohlaví, ale spíše se snaží příjemným a nenásilným způsobem sdělit své poselství. Děj je situován do New Yorku, autor využívá své znalosti tohoto místa a poutavým popisem chladného rána v Central parku nás uvádí do příběhu. Střih. Je krásný letní den a my se stáváme svědky hrdinského činu chlapce Nathana, který zachraňuje mladou dívku před utonutím a málem při tom přichází o život. Střih. New York se probouzí do mlhavého rána, Nathan Del Amico právě ukončil svůj každodenní rituál, ranní běh v Cental parku, a ve své kanceláři zřejmě nejúspěšnější advokátní firmy ve Spojených státech přijímá neobvyklou návštěvu. Nejedná se o budoucího klienta, doktor Garrett Goodrich nehledá pomoc, naopak je tím, kdo se snaží mladému muži otevřít oči. Je Poslem, jenž má Nathanovi sdělit, že jeho čas již nadešel, a připravit jej na odchod z tohoto světa. Vše však není tak, jak by se mohlo na první pohled zdát. Právě Garrett totiž před mnoha lety zachránil život malému chlapci, který se málem utopil při záchraně dívky Mallory, dívky, jež byla po mnoho let Nathanovou velkou láskou, a ženy, s níž se před časem rozvedl. Nathan, který před dvaceti lety téměř došel ke světlu na konci tunelu, má nyní s pomocí lékaře objevit, proč byl tenkrát vyšší mocí poslán zpět...

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Editions XO, 2004, 358 s.

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse

jani,

Moc by mě zajímalo, zda se dají sehnat v čechách knihy s tituly JE REVIENS TE CHERCHER, ET APRES..., SAUVE-MOI od G. Musso. Samozřejmě v češtině. Přečetla jsem Budeš tam a Protože tě miluji a jsem jeho romány uchvácena. Děkuji

energizer,

Před chvíli jsem dočetla nejnovější dílo s názvem "Protože tě miluji" a musím to prostě všem doporučit k přečtení! Jeho knihy jsou prostě úžasné, už dlouho jsem nečetla nic tak poutavého! Musso je po dlouhé době autor, který mě opravdu velmi zaujal.. Těším se na další díla!!!!

coeur,

Tuhle knizku jsem zacala cist a nemohla jsem prestat. Musso je hodne dobry! Vrele doporucuji

Barbora,

moc pěkné knížky - kromě jeho poslední jsem četla všechny. když člověk začne, nemůže přestat:), doporučuju