Josef bar Josef
Bar Josef, Josef

Josef bar Josef

Dramatik Josef bar Josef se narodil roku 1933 v Jeruzalémě v ortodoxní rodině významného izraelského spisovatele Jehošuy bar Josefa. České publikum se mohlo setkat nejen s dílem jeho mladšího bratra Jicchaka.

Dramatik Josef bar Josef se narodil roku 1933 v Jeruzalémě v ortodoxní rodině významného izraelského spisovatele Jehošuy bar Josefa. Studoval židovskou filosofii, kabalu a anglickou literaturu na jeruzalémské Hebrejské universitě. Nejprve pracoval v námořním obchodu a ve stavebnictví a později se stal novinářem a editorem. Během šestidenní války, Jom Kipurové války a války v Libanonu působil (v rámci vojenské služby) jako armádní dopisovatel.

České publikum se mohlo setkat nejen s dílem jeho mladšího bratra Jicchaka (román Dárek z lásky a dramatizace povídky Šimon), ale i s úspěšnou rozhlasovou dramatizací jeho hry Tvrdohlaví lidé, kterou do češtiny přeložila Jiřina Šedinová.

Josef bar Josef doposud publikoval čtrnáct divadelních her, které byly s úspěchem uvedeny na hlavních izraelských divadelních scénách a také v zahraničí, převážně v Rusku, ale též v Anglii, Polsku, České republice a například i v Indii.

Za své dílo obdržel řadu ocenění, jmenujme alespoň Izraelskou cenu za výjimečné dramatické úspěchy z roku 2003.

Po více než čtyřicetileté kariéře dramatika, na jejímž počátku ale byla prozaická díla (debutoval povídkovou sbírkou Slané rty, která vyšla v roce 1954), je kniha Ne v tomto domě jeho dalším, a podle některých dokonce prvním (autorova novela Život a smrt Jonatana Argamana je někdy označována za román), románovým počinem.

Bibliografie:
Povídkové sbírky:
Sfatajim Mluchot (Slané rty), Ktavim, Tel Aviv, 1954.
Borot haMajim (Studně), Alef, Tel Aviv, 1962.
Novely:
Dlika beEzor haEš (Vzplanutí v požárním pásmu), Tel Aviv, 1956.
Chajav veMoto šel Jonatan Argaman (Život a smrt Jonatana Argamana), Merchavia, Tel Aviv, 1959.
Romány:
Lo baBajt haZe (Ne v tomto domě), HaKibuc haMeuchad, 2007.
Hry:
Tura (Tura), Amikam, 1962.
HaKivsa (Ovce), Anili, 1970.
HaPardes (Sad), Am Oved, 1986.
Anašim Kašim (Tvrdohlaví lidé), Siman Kria, 1973.
Chagigat Choref (Zimní slavnost), P.E.N., 1992.
HaZahav šel Elka, Ze haJam haGadol (Elčino zlato, Tohle je veliké moře), Carmel, 1999.

Portrét

Spisovatel:

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse