Multi-kulti kuchařská show
Suter, Martin: Kuchař

Multi-kulti kuchařská show

Kuchař je jednou z posledních knih švýcarského autora Martina Sutera (1948), u nás vyšla loni. Její jednoduchý titul skrývá spletitý děj, který kolísá mezi vícero žánry. Základním kamenem knihy je samozřejmě gastronomie.

Po úspěšném thrilleru s krimi zápletkou Odvrácená strana měsíce (2006) a souboru krátkých humorných příběhů z manažerského prostředí Business class. Těžký život managementu (2008) se českým čtenářům dostává do ruky další kniha populárního švýcarského autora Martina Sutera. Kuchař, který u nás vyšel loni, skrývá spletitý děj, který kolísá mezi vícero žánry. Základním kamenem knihy je samozřejmě gastronomie.

Maravan je původem ze Šrí Lanky, kde se naučil od své pratety vařit tradiční indické pokrmy v souladu s ájurvédským učením (podle tohoto léčebného systému lze mj. ovlivňovat funkce těla jednotlivými složkami potravy). Ve Švýcarsku, kam utekl kvůli zuřící občanské válce, však ve známé restauraci pracuje coby uchazeč o trvalý azyl jen jako pomocná síla. Svůj neobyčejný kuchařský talent využívá poté, co dostane výpověď; založí s kolegyní Andreou ilegálně fungující cateringový servis Love Food, který se specializuje na indická jídla s afrodiziakálními účinky. Ty s úspěchem pomáhají párům znovu zažehnout jiskru vyhaslého milostného života. Aby firma přežila, vstupuje později i do světa mnoha nekalých praktik.

Hlavním tématem příběhu je jídlo; to by se dalo označit dokonce za hlavního hrdinu románu. Maravan je tu jen jakýmsi prostředníkem. Smyslné vaření a ještě smyslnější vychutnávání pokrmů jsou tím, na čem příběh staví, tedy tím, co hlavně probouzí ve čtenáři zájem. Autorovi nelze upřít vášeň pro gastronomii i hluboké znalosti jak orientálního, tak západního moderního kulinářského umění.

Vedle psychologické roviny, na které se Suterovi velmi dobře daří načrtnout vnitřní svět postav, se autor zabývá i sociální tematikou. V knize komentuje například neutěšenou situaci imigrantů, život v tamilské komunitě ve Švýcarsku (v protikladu k tomu sledujeme osud bohatého muže ze zákulisí vysokého byznysu a klientů Love Food z bohatých švýcarských vrstev) nebo střet kultur orientálního a západního světa (Maravan a jeho přítelkyně se vzpírají rigiditě stále přísně dodržovaného, i když oficiálně zrušeného kastovního systému nebo tradici, že partnera vybírají vždy rodiče).

Z dnešního pohledu je navíc zajímavé, že je příběh rozvíjen na pozadí počínající ekonomické krize z let 2008 a 2009 (příběh je časově rozčleněn po měsících). Najdeme i jiné aktuální odkazy na světovou západní politiku a samozřejmě nechybí útržky z občanské války na Šrí Lance.

Když ke konci knihy zápletka znenadání nabere směr krimi, je to už příliš. Závěr je sice efektní, ale chtě nechtě vyvolává dojem, že se ke zbytku knihy jaksi nehodí. Křehké kouzlo kuchařského umění se zlomí a i přes obligátní happy end už ve čtenáři radost nevyvolá.

Přesto je Kuchař kniha, která zaujme i ty čtenáře, jimž gastronomie moc neříká. Osloví a vtáhne do děje přinejmenším neotřelým příběhem plným drobných nečekaných zvratů a příjemným vypravěčským stylem. Ty, pro které je jídlo vášní, potěší navíc bonus v podobě přiložených receptů na všechny exotické pokrmy, které se v knize objevují.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Přel. Lucy Topoľská. Jota, Brno, 2011, 244 s.

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

60%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse