Hravá knížka veršů pro děti
Kratochvíl, Miloš: Pes nám spadla

Hravá knížka veršů pro děti

Kniha veršů Pes nám spadla od dobře zavedeného českého autora literatury pro děti a mládež Miloše Kratochvíla není nic nového pod sluncem. Jedná se o výbor z jeho předcházejících sbírek. Dobré řešení pro každého, kdo zatím žádné jeho verše nemá nebo nečetl.

Kniha veršů Pes nám spadla od dobře zavedeného českého autora literatury pro děti a mládež Miloše Kratochvíla není nic nového pod sluncem. Jedná se o výbor z jeho přecházejících sbírek. Dobré řešení pro každého, kdo zatím žádné jeho verše nemá nebo nečetl.

Miloš Kratochvíl již skutečně za svůj život napsal tolik básniček pro děti, že si může dovolit uspořádat jejich výbor. Ten obsahuje 80 básniček a říkanek a je rozdělen na čtyři části. První a nejrozsáhlejší z nich se věnuje zvířecí říši. Vstupní báseň dala jméno celé sbírce a také napovídá, jaký charakter má celá Kratochvílova básnická tvorba. Hra se slovy, humor, aluze, dvojsmyslnost, kulišácká pointa. O totéž se pokusila i ilustrátorka Eva Sýkorová-Pekárková. Podlehla názvu knihy a zarámovala ji všemožnými psími rasami. Všichni psi na čtenáře rozchechtaně cení zuby a poulí oči. Děti tak mohou nabýt dojmu, že vstupují do hravého světa, ve kterém všednost s vážností ustupuje do pozadí. A opravdu to tak je. Vždyť šnek nosí na zádech mrakodrap, žížala škrtí špačka, hadi chodí do divadla, pavouk hraje fotbal a podobně. Některé básně se přímo zakládají na vlastnostech zvířat (Raci, S bobry jen slušně, House a housenka, Věrný škrtič aj.) a dost se jich zaobírá právě těmi psy. Druhý oddíl obsahuje básně školní. Kdo z nás by neznal známou Cestičku do školy? Teprve v podání Miloše Kratochvíla nabývá na opravdovosti a realitu odráží pravdivěji. Básničky plné křivd, pětek a mlčení před tabulí potěší čtenáře, kteří již navštěvují školní budovu a zažili obavy z vysvědčení. Soubor Ze života obsahuje dalších třicet básní na nejrůznější témata. Všechny spojuje hravost a nadhled; ožívají v nich pohádkové postavy, které obvykle tvrdě narazí na všednosti lidského světa. Tematizovány jsou lidské vlastnosti nebo obyčejné předměty. Totéž platí pro poslední čtyři básně ze závěrečného oddílu Něco navíc.

Verše Miloše Kratochvíla plynou lehce s pravidelně se střídajícími rýmy. Autor do své tvorby zapojuje nejrůznější literární útvary. Je zde poetická bajka, svérázná modlitba, citované přísloví, neobyčejný dopis Ježíškovi a závěrečná pohádka. Se všemi si originálně pohrál, žádné nejsou vážné a tradiční. Stejně je na tom i grafická úprava knížky. Barevnost, smysl pro humor a odlehčené vysmívání se sobě samému do knížky pro děti patří. Podtitul Bláznivé básničky nemá tento básnický výbor nadarmo.

 

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Mladá fronta, Praha, 2012, 96 s. 

Zařazení článku:

dětská

Jazyk:

Hodnocení knihy:

70%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse