Ze života předškoláků
Papoušková, Eva: Kosprd a Telecí

Ze života předškoláků

Jmenný název knížky Kosprd a Telecí vyvolává řadu asociací, jež nezkrotí ani žánrový podtitul Příběh ze školky. Autorka Eva Papoušková je známá jako scenáristka a s touto prací pro děti zvítězila ve 3. ročníku soutěže o nejlepší původní českou prózu, kterou vyhlásilo nakladatelství Albatros.

Jmenný název knížky Kosprd a Telecí vyvolává řadu asociací, jež nezkrotí ani žánrový podtitul Příběh ze školky. Autorka Eva Papoušková je známá jako scenáristka a s touto prací pro děti zvítězila ve 3. ročníku soutěže o nejlepší původní českou prózu, kterou vyhlásilo nakladatelství Albatros.

Útlá próza členěná do dvanácti kapitol vypráví o přátelství dvou předškoláků. Kromě neobvyklých jmen, která své dětské nositele nezřídka vystavují posměchu okolí, spojuje malého Kosprda a malou Telecí nenávist k sardinkové pomazánce a především přirozená dětská potřeba kamarádství. Přátelství Kosprda a Telecí se rodí postupně od okamžiku, kdy je Kosprd proti své vůli poprvé přiveden do mateřské školy. Telecí se ho ujímá s převahou zkušené předškolačky. Společně pak tvoří dvojici, která je nerozlučná a solidární nejen při hře, ale i v těžších chvílích, kdy po některých z jejich neuvážených nápadů, vrcholících společným útěkem ze školky, následuje trest.

Ačkoliv je příběh nesen jednotící dějovou linií, která se odvíjí od dětského plánu uniknout ze školky, a půvabně pointován atypickými jmény hrdinů, jeho působivost spočívá v něčem jiném. Úspěch vyprávění tkví v autorčině schopnosti přesně vystihnout dětskou mentalitu a úsporně ji zachytit v modelově vybudované situaci. Kosprd zoufale řvoucí po tatínkově odchodu na podlaze školky či Telecí s koketně nasazenými maminčinými krajkovými „bombarďáky“ na hlavě místo klobouku jsou výjevy, jejichž úsměvnost má zároveň charakterizační a typizační platnost.

Humorné vyznění podtrhují dynamické ilustrace Galiny Miklínové. Obě autorky se již setkaly při práci na večerníčkovém seriálu O Kanafáskovi. Galina Miklínová se v knize Kosprd a Telecí přizpůsobila vypravěčství Evy Papouškové. Stejně jako ona se soustředila hlavně na dětské protagonisty se smyslem pro vypovídající detail (klasické vroubkované punčocháče s vytahanými nohavicemi, které nosí Telecí) a jejich emoce (pestrá výrazová škála v jinak typizovaném dětském obličeji).

Vznikla tak svěží dětská knížka zasazená do reality života předškolních dětí, k nimž se obrací. Papoušková nepřetěžuje dětský svět problémy dospělých, ale naopak ukazuje dětská trápení z dětské perspektivy, a to bez infantilizace a s vtipem. Kosprd a Telecí si tak určitě najdou vděčné čtenáře i mezi rodiči.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Albatros, Praha, 2013, 56 s.

Zařazení článku:

dětská

Jazyk:

Hodnocení knihy:

70%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse

Tomáš Krejčí,

O této knize jsem se dozvěděl až prostřednictvím skřítka Hajaji na ČRo2, kde byl příběh v rámci 7. dílné četby vysílán. Bohužel jsem neměl možnost slyšet díly všechny, ale to mi nezabrání si knihu jít koupit a přečíst si ji.
Díky paní Papoušková za takový humorný příběh.

Franrišek Falstaf,

Skvělá kniha! Má jen jeden drobný nedostatek. Je krátká. :))) Tak hezké čtení by se rádo četlo dál a dál a ....

Helena,

Naprosto dokonalé čtení, které vystihuje do detailu pocity a zkušenosti našich dětí. Dlouho jsem se takhle nezasmála, rozhodně doporučuji dál....rodiče malých dětí se v tom naleznou...SKVĚLÉ!!!!!! Více takových knížek...

Jana Kašparová,

Tak aspoň, že se někomu líbí. Můj názor: vyhodila jsem peníze, dětem to dávat nebudu a ostatní, komu jsem to nabízela, po přečtení to nechtějí. Ještěže moje děti nemusí chodit do téhle školky.

Kateřina Krištůfková,

Skvělá kniha nejen pro děti. Už dlouho se mi nedostalo do ruky nic tak pěkného. S nadšením jsem si ji přečetla nejprve sama, pak jsem ji přečetla svým dětem, které se stejně jako já válely smíchy, a potom jsem ji zapůjčila učitelkám v naší mateřské škole, u nichž také vzbudila nadšení. Výborné jsou i ilustrace Galiny Miklínové. Opravdu povedená věc.

Eva Papoušková,

Děkuji za Vaši recenzi! Dodávám jen, že text byl psaný podle zadání anonymní soutěže Albatrosu "Cena přátelství", a že jsem knížku psala, protože mi bylo smutno, že už je má dcera velká slečna.... Maminky mě pochopí:) Zdravím všechny mámy šikovných, chytrých a akceschopných dětí....což jsou vlastně všechny! Hezký den.