The Booker Prize 2019
The Booker Prize 2019

The Booker Prize 2019

Kéž by šlo takto naložit i s výsledky referenda o Brexitu. Panel letošních porotců Bookerovy ceny se nedohodl na jednom vítězi, a tak si ocenění rozdělily Margaret Atwoodová s pokračováním světoznámého Příběhu služebnice a Bernardine Evaristo s knihou Girl, Woman, Other.

Distingovaná bílá Kanaďanka vs. provokativní černoška z jihovýchodního Londýna: oceněné autorky představují jasné protiklady, ale jen na první pohled. Margaret Atwoodová má za sebou více než padesátiletou kariéru a v klání o „Bookera“ TheTestaments – pokračování knihy, podle níž byl natočen seriálový hit. Bernardine Evaristo, původem částečně z Nigérie, je sice o dvacet let mladší, ale též žádný nováček. Píše od devadesátých let, učí tvůrčí psaní na univerzitě, a dnes je dokonce místopředsedkyní Královské literární společnosti. Obě autorky jsou pak výrazně společensky angažované – zatímco však Evaristo je přiznaně „politická“, Atwoodová například nemá příliš ráda, když se o ní hovoří jako o feministické autorce.

Girl, Woman, Other nemá velký potenciál stát se okamžitým čtenářským hitem. V románu se všelijak prolínají osudy dvanácti afro-britských žen nejrůznějšího věku, původu, sexuální či genderové identity a životní aspirace. Kniha je rovněž psaná osobitou kombinací prózy a poezie. Atwoodová se oproti tomu vrací do dystopické reality, v níž je životní prostředí tak znečištěné, že kvůli tomu dramaticky poklesla plodnost a ženy se dostaly pod absolutní kontrolu mužů. Její kniha se přitom od počátku těšila takovému zájmu fanoušků, že je Atwoodová dokonce nechala domyslet některé detaily.

Proč tedy bylo tak nutné dělit padesát tisíc liber a trvat na ocenění ze všech stran opěvovaného díla, jehož autorka už mimochodem jednu Bookerovu cenu obdržela, a to v roce 2000 za román The Blind Assassin (č. Slepý vrah, BB art, 2001)? Na jednu stranu je od porotců sympatické, že se nechtěli podřídit pravidlům, podle kterých cenu nelze dělit či neudělit – dávají tak najevo, že literatura je hodnotou, která takováto pravidla přesahuje. Na druhou stranu platí, že účelem literárních ocenění je v prvé řadě propagace literárních děl, což TheTestaments v zásadě nepotřebují, zatímco Girl, Woman, Other zůstane o část pozornosti ochuzená.

Jak uvedl předseda poroty Peter Florence: „Zkoušeli jsme hlasovat, ale k ničemu to nevedlo. Hle, metafora naší doby.“

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse