Příběh plný fyziky, fantazie a napětí
Sodomka, Martin: Mimoprostor a základy moderní fyziky

Příběh plný fyziky, fantazie a napětí

Pozoruhodná směs beletrie a populárně naučně literatury určená zejména školákům z druhého stupně nabízí vedle zábavného příběhu i úvod do některých zásadních fyzikálních témat. To vše v sympatickém grafickém provedení a s řadou zdařilých ilustrací.

Pokud jde o tituly popularizující zajímavé fyzikální objevy a teorie pro starší čtenáře, na nedostatek si na tuzemském trhu stěžovat nemůžeme. Ale co děti? Jak jim vyložit často poměrně nesnadné koncepty a zároveň je nenudit suchým výčtem faktů nebo zabíháním do přílišných podrobností? Odpovědí na tyto otázky by mohla být kniha Martina Sodomky Mimoprostor a základy moderní fyziky, nejnovější přírůstek do Edice technické beletrie, jež navazuje na oblíbenou Edici technických pohádek téhož autora a nakladatele, která zaznamenala úspěch i v zahraničí a v níž se mladí čtenáři mohli seznámit například s tím, Jak si postavit motorku (2014), Jak si postavit dům (2015) nebo Jak postavit železnici (2017).

Hned při prvním prolistování si čtenář povšimne, že svazek není nijak jednotvárný, ale dělí se na stránky bílé a černé. Nejedná se o žádný rozmar, nýbrž o elegantní rozdělení textu na příběhovou a naučnou část. Na bílých stránkách, jež převažují, sledujeme příhody tří, respektive čtyř mladých přátel: Kogyho, Ureho, Lucky alias Skoby a jejich nového, trošku tajemného spolužáka Daniela. Hrdinové společně studují na Matematicko-fyzikálním lyceu a ve volném čase v zahradní chatce, která patří matce jednoho z nich, dumají nad teoretickou konstrukcí vesmírného plavidla, jež by dokázalo doletět daleko za hranice sluneční soustavy. Taková výprava by s sebou samozřejmě nesla celou řadu potíží, které se ústřední kvartet snaží rozlousknout: například jak udržet posádku fyzicky i duševně zdravou, jak vytvořit umělou gravitaci, kterak obří vesmírnou loď vlastně pohánět nebo jaká omezení by známé fyzikální zákony stavěly jejímu fungování do cesty. Tyto pozoruhodné, leč ryze teoretické úvahy jednoho dne naruší nečekaná návštěva, která zavítá do jejich klubovny a dá myšlenkám i životům mladých snílků docela nový rozměr.

Zábavný vědeckofantastický příběh je ovšem tu a tam přerušen již zmíněnými stránkami černými, které se ze světa fantazie vrací k „tvrdé“, avšak přinejmenším stejně úžasné realitě a seznamují čtenáře s některými důležitými fyzikálními myšlenkami, na něž v hlavní dějové lince přijde řeč. Postupně jsou tak ve stručnosti představeny mimo jiné speciální i obecná teorie relativity, kvantová mechanika, hypotéza paralelních vesmírů, idea čtyřrozměrného prostoru nebo veličina známá jako entropie. Autor nezabíhá do žádných velkých podrobností, nicméně jeho výklad působí srozumitelně, byť tyto černé stránky ocení spíše starší děti než čtenáři na spodní hranici věkové kategorie, pro niž je kniha určena (9 let). Samotný příběh si ovšem s chutí jistě užijí všichni, a to i díky mimořádně povedeným ilustracím, jež doprovázejí fantastickou i naučnou část textu a o něž se postaral sám autor publikace, zkušený designér a tvůrce nespočtu knižních obálek. Nejenže jsou vizuálně působivé a barvitě zachycují hlavní postavy i líčené situace, ale v případě obrázků demonstrujících různé fyzikální jevy (zakřivování prostoročasu, zákonitosti kvantového světa, vnitřní struktura atomu) příslušný popis organicky doplňují.

Celkově lze konstatovat, že kombinace beletrie a krátkých, tematicky souvisejících naučných vložek zde funguje nadmíru dobře a působí zcela přirozeně. Podstatné v tomto ohledu je, že příběhová část není jen trpěným prostředkem, jak se dostat k populárně-naučným pasážím, ale s přehledem obstojí i sama o sobě, na čemž má zásluhu zejména zajímavý a dobře vypointovaný příběh. Ten se navíc snaží hovořit jazykem, jenž bude mladým čtenářům blízký, což řada popularizátorů s rozhledem Martina Sodomka nezvládá. Sem tam se text samozřejmě neobejde bez nějakého toho lehkého vulgarismu, nicméně ty jsou do dialogů zakomponovány natolik vkusně (a přinejmenším v jednom případě i velmi vtipně), že to vskutku nelze považovat za cokoli mravně nevhodného či návodného (koneckonců, nic nového v tomto ohledu kniha děti jistě nenaučí).

Mimoprostor je rozhodně trefou do černého a mladší i starší čtenáři budou nepochybně spokojeni. S trochou štěstí dostanou i chuť některá nakousnutá fyzikální témata prozkoumat hlouběji, k čemuž jim jako možný rozcestník poslouží i závěrečný seznam literatury. Otázkou už tak zůstává jen to, kam se bude slibně zahájená edice ubírat dál.

 

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

MS studio, 2019, 72 s.

Zařazení článku:

dětská

Jazyk:

Hodnocení knihy:

80%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse