Dětská hvězda z Nuslí
Kars, Ota: V hlavní roli Tomáš Holý

Dětská hvězda z Nuslí

Už podruhé píše básník a spisovatel Ota Kars o svém kamarádovi z dětství a mládí, dětském herci Tomáši Holém. Po úspěšné biografii tentokrát zvolil komiksovou formu a osobnější tón.

Před čtyřmi publikoval básník Ota Kars biografickou knihu Jmenuju se Tomáš o svém kamarádovi z dětství Tomáši Holém, nejslavnějším dětském herci v dějinách české kinematografie. Jeho oslnivá kariéra přitom nebyla moc dlouhá, hraní trochu nečekaně ukončil velmi brzy, ve třinácti letech. A brzy také zemřel – při autonehodě v roce 1990, pár dní před svými dvaadvacátými narozeninami. Vzhledem k opakovanému uvádění filmů, kde hrál (zejména jde o dva televizní snímky Jak vytrhnout velrybě stoličkuJak dostat tatínka do polepšovny a „šumavský“ triptych celovečerních filmů o městském klukovi na prázdninách u dědy hajného) i jeho enormní popularitě v osmdesátých letech u vrstevníků, početné generace takzvaných „Husákových dětí“, lze očekávat, že i komiksová verze Holého životopisu si najde dost čtenářů. Zároveň je tato – řekněme komerční – naděje pro knihu tak trochu pastí. Ota Kars totiž váhá mezi standardním komiksovým životopisem a osobněji pojatým vyprávěním. Po dočtení komiksu se zdá, že měl ještě více upřednostnit druhou variantu – i s tím rizikem, že výrazněji subjektivní pojetí by možná část fanoušků Tomáše Holého odradilo.

Komiks sice začíná scenáristovou vzpomínkou na dětství v Nuslích, ale pak pokračuje (tak trochu v intencích předchozí knihy) vzpomínkami tehdejších Holého spolužáků a přátel. Je to logické pojetí, protože Kars se s Holým skamarádil až na střední škole. Do té doby sice chodili do stejné školy, ale znali se spíš zdálky. Přitom právě do školních let spadá období Holého filmové kariéry, tedy to, co jeho fanoušky nejvíc zajímá, ale co je zároveň pro ústřední příběh komiksu spíše vedlejší. Podstatnějším momentem je totiž přátelství dvou mladíků, kteří důvěrně prožívají dospívání a vše, co k němu koncem osmdesátých let, kdy se jen velmi pomalu uvolňoval komunistický režim, patřilo. Holý, ačkoliv si to nerad přiznává, tu stále trochu těží ze slávy dětského herce (i díky tomu začne chodit se začínající popovou hvězdou Lucií Bílou), ale jinak vede běžný studentský život. Bohužel předčasně ukončený nešťastnou nehodou.

Vypravěč je v komiksu nejprve vzdáleným svědkem Holého slávy, přičemž několikrát poukáže na to, jak vzdálený byl mediální obraz Tomáše Holého od jeho skutečného života; mimo jiné dostával dost nízké honoráře. V této souvislosti zaujme i příhoda jednoho Holého spolužáka, kterého na venkově vrstevníci zbili v přesvědčení, že jim o příliš obyčejném životě jejich filmového idolu lže. Komiks je ostatně obecně silnější v jednotlivých scénách a situacích než jako celek: jako by mu trochu scházel nějaký jednotící motiv, který potáhne děj. Až ve druhé části vše získává jistý rámec, když oba kamarádi debatují o své budoucnosti a Tomáš Otovi slíbí, že vydá jeho knihu. K tomu sice nikdy nedojde, nicméně Ota později napíše knihu o Tomášovi, která získá cenu čtenářů v rámci cen Magnesia Litera a pomyslně se tak uzavře kruh. Předposlední (celostránkový) obrázek komiksu, kdy Kars na pódiu připomíná Holého slib, je pak silnou tečkou za příběhem. Přesto se vnucuje myšlenka, že právě touto scénou mohl komiks začít – více by mu totiž slušelo volnější nelineární pojetí s výraznějším Karsovým osobním vkladem, zvláště když je označen nikoliv jako biografie, ale jako komiksový (nakladatelství bohužel použilo stále ještě nevymýcený czenglický paskvil „grafický“) román.

Pro kreslířku Kristýnu Plíhalovou je V hlavní roli Tomáš Holý první větší komiksové dílo, předtím publikovala několik časopiseckých povídek a ilustrovala knihy pro děti i pro dospělé. Využívá zde rozvolněnou karikaturní linku, svěží a odlehčenou, zajímavě pracuje s barvou, kterou používá převážně jen u Holého, případně u jeho filmů. Když dojde na filmové ukázky, kresba je náhle přísně realistická a formálnější. Skvěle se jí podařilo „trefit“ Tomáše v klukovském věku, když mírně zdůraznila povysunutý přední ret připomínající malý zobáček. V pozdějších letech je naopak jeho podoba tak nějak bezvýrazná, zvláště v porovnání s Otovými kudrnatými vlasy a špičatou bradou. Vychází ale z dochovaných fotografií, na nichž Holý oproti klukovské podobě skutečně vyhlíží poněkud fádně a nezajímavě.

Komiksová biografie je v českém prostředí častý a oblíbený žánr. Autoři komiksu V hlavní roli Tomáš Holý ji pojímají osobitěji a osobněji. Už to samo o sobě je cenné, jakkoliv mohli být možná ještě odvážnější a nekonformnější.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Ota Kars, Kristýna Plíhalová: V hlavní roli Tomáš Holý. Argo, Praha, 2021, 104 s.

Zařazení článku:

komiks

Jazyk:

Hodnocení knihy:

70%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse