Jak se staví silnice
Savolainen, Salla: Asfalt!

Jak se staví silnice

Hravá dětská kniha vysvětluje, jak se ze staré rozbité vozovky stává krásná nová silnice, a přibližuje, co všechno taková proměna obnáší. Na své si přijdou malí milovníci velkých strojů i zvědavci, kteří dostanou odpověď na nejedno „proč“.

Odkud se bere asfalt? Čím se liší od asfaltobetonu? Jak se staví silnice? Proč se musí vozovka před položením nového povrchu vyfrézovat? Jak se říká stroji, který to dělá? Kdo na silnicích vytváří bílé vodorovné značení? K čemu je potřeba silniční válec? A proč pořád trčíme v koloně? Jestliže od svých ratolestí často slýcháte podobné otázky nebo s nimi musíte postávat kolem stavenišť a obdivovat všechny ty úchvatné stroje, jež typický český tankodrom na čas změní v krásně hladkou vozovku, zvažte, zda vedle trojúhelníku, lékárničky nebo reflexních vest výbavu automobilu trvale nerozšířit o další užitečnou věc: Asfalt! Právě tak se jmenuje dětská kniha, za níž stojí finská výtvarnice Salla Savolainenová (nar. 1962) a která ukazuje, že i o něčem na první pohled poměrně nezáživném jako asfalt nebo stavba vozovky lze napsat dílko natolik poutavé, že si nijak nezadá s knížkami o zvířatech, vesmíru a jiných tradičnějších tématech.

Co všechno taková stavba silnice obnáší, čtenáři sledují po boku řidiče nákladního automobilu Kunce a jeho věrného psa Uhlíka. Ten sice na páníčka obvykle poslušně čeká v kabině vozu, ale tu a tam se vydá na malý průzkum, čímž Kuncovi přichystá nejednu pernou chvilku. S oběma hrdiny se setkáváme ráno jednoho obyčejného pracovního dne cestou na staveniště, kam Kunc na korbě svého vozu přepravuje jeden z pracovních strojů. Jakmile ho vyloží, nemá ani chvilku na zahálku. Bourání staré vozovky je totiž v plném proudu a je nejvyšší čas začít odvážet odstraněný materiál. Zatímco jej bagristka Kamila nakládá, seznámí se čtenář například s tím, jak je staveniště organizované nebo co na něm pohledávají geodeti. Když je hotovo, vyráží Kunc do obalovny asfaltových směsí, kde se starý asfalt recykluje a použije pro přípravu nové směsi. Nechybí popis recyklační linky stavebních odpadů, která každému malému milovníku strojů nepochybně učaruje, ani vysvětlení, že příprava správné asfaltové směsi má svá pravidla a její receptura se mění v závislosti na tom, pro jaký typ komunikace je určena. Na stavbu dálnice se totiž hodí jiná než pro cyklostezku.

V obalovně sice Kunc stihne prohodit pár slov s přáteli, ale na kávu a koblihu už mu čas nezbude, neboť musí uhánět zpátky na staveniště pro vyfrézovaný asfalt. A tak se to během jeho pracovního dne opakuje ještě mnohokrát. Jakmile je stará vozovka pryč, začínají práce na nové a Kunc musí opět vyrazit do obalovny, nyní už pro asfaltovou směs. O její pokládku se stará další fascinující stroj, který se jmenuje finišer. Po něm už na řadu přichází silniční válec, jehož úkolem je povrch silnice zhutnit a zajistit jeho náležité spojení s podkladem.

Někdy ale oprava vozovky probíhá jinak, pomocí „recyklace za horka na místě“, což „je metoda opravy asfaltových vozovek […], která spočívá v ohřátí asfaltové směsi vrstvy určené k recyklaci, jejím rozpojení, promíchání s přidávanými materiály […], zpětném položení a zhutnění.“ (Citace z dokumentu ministerstva dopravy – v knize je to s ohledem na cílové publikum podáno samozřejmě kapku méně technokraticky.) Výhodou této metody je zejména malé množství opadu a Kunc díky tomu nemusí tak často pendlovat mezi staveništěm a obalovnou. Ať už se ale použije jakákoli metoda, hotovo ještě není. Na závěr je totiž potřeba na povrch nastříkat vodorovné dopravní značení. Pak už je silnice konečně připravena začít zase plnit svůj účel a Kunc s Uhlíkem se mohou nacpat koblihami (ano, je to trochu zvláštní pes).

Salla Savolainenová odvedla mimořádný kus práce a vytvořila knihu, která názorně (textem i podařenými ilustracemi), srozumitelně a s vtipem představuje něco, s čím se mnozí z nás setkávají dnes a denně, přesto by na otázky položené v úvodu recenze jen těžko hledali uspokojivé odpovědi. Asfalt! je však poskytne milerád. Na své si v něm přijdou čtenáři všech věkových kategorií. Ti nejmenší (knížka je určena pro děti od čtyř let) si vychutnají barevné obrázky různých strojů, ti starší si leccos o těchto strojích a stavbě silnice také přečtou, a mnoho zajímavých informací zde najdou i rodiče, kteří už kolem rozestavěné vozovky nikdy nepojedou se stejnou sladkou nevědomostí jako dříve a třeba budou vůči dělníkům trochu smířlivější, uvidí-li v nich předobraz Kunce a dalších literárních postav.

Asfalt! je dokonalou ukázkou toho, že zajímavá naučná dětská kniha může být napsána skoro o všem. Skvěle zaplňuje pomyslnou díru na trhu a malým zvědavcům umožňuje nahlédnout do fungování něčeho důležitého, co je pro naše životy natolik samozřejmé, že to ve výsledku ani pořádně nedoceňujeme. Potěšující rovněž je, že se nejedná o ojedinělou autorčinu výpravu do světa techniky nebo činností tak všedních, že jim málokdy věnujeme náležitou pozornost. Asfalt! je totiž první díl série, která čtenáře příště zavede například do betonárny nebo sběrného dvora. Nepochybně je tedy na co se těšit.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Přel. Alžběta Štollová, Host, 2022, 48 s.

Zařazení článku:

dětská

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

80%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse