Strašidla se bouří aneb Dva v jednom
Holub, Jiří: Vzpoura strašidel

Strašidla se bouří aneb Dva v jednom

Jiří Holub patří mezi autory, kteří dovedou napsat příběh pro děti tak, aby se při četbě bavili i dospělí. Dosahuje toho jemně nekorektním humorem a popkulturními odkazy v řeči svých hrdinů. Ani jedno však ve většině případů není násilné a my tak můžeme číst text víceméně pro celou rodinu.

Jiří Holub (1975) do české literatury pronikl už před poměrně dlouhou dobou a vybudoval si slušnou základnu fanoušků, kteří vždy netrpělivě čekají na jeho nový text. Říkají si možná: Bude to pro děti? Nebo napíše něco vážnějšího? Ani jeho dětské knihy však nejsou pouze bezuzdná švanda. Přestože mají hlubší přesah, při četbě ani poslechu nevzniká pocit, že jsme se ocitli na přednášce z etiky. A nejen z toho důvodu ho čtenáři a posluchači vyhledávají. 

V oblasti audioknih ale autor získal pozornost celkem nedávno. Po jedné z jeho nejoblíbenějších knih Jak se zbavit mstivý Soni (2020) vyšla audiokniha Kolik váží Matylda (2021). Předmětem recenze je donedávna poslední audiokniha Vzpoura strašidel / Kristýna se nevzdává, která vyšla loni. První dvě audioknihy vyšly péčí vydavatelství Tympanum a jejich interpretem je David Novotný. Je zajímavé, že i recenzovanou nahrávku namluvil herec Dejvického divadla, konkrétně Jaroslav Plesl, a vydalo ji vydavatelství OneHotBook. A i v tomto případě jde o šťastné setkání autora a interpreta.

Nejdříve si však něco řekněme k neobvyklému názvu. První, vyprodané vydání autorovy knihy se jmenovalo pouze Vzpoura strašidel a setkali jsme se v něm se zvláštním kastelánem ze zámku Červená Lhota, bývalým baletním mistrem panem Pivoňkou. Spolu s kastelánem zámek obývají i strašidla. Když na jedné z prohlídek provedou velkou vylomeninu, přijede Josef Kroupa z Úřadu pro potírání nadpřirozených jevů, který nejen že všem zúčastněným oznámí, že hodlá nechat pana Pivoňku vyhodit, ale ještě má ošklivé plány s místními strašidly. Vše ale dobře dopadne a zámek nakonec nemusí opustit nikdo krom strašidla Kristýny. S Josefem Kroupou v sobě totiž najdou zalíbení a společně se vrátí do Prahy. Autorovo dvorní nakladatelství JaS posléze vyslyšelo nadšené ohlasy čtenářů a pod názvem Kristýna se (ne)v(z)dává vydalo pokračování příběhů oblíbených hrdinů v kompletu i s prvním dílem. A právě toto vydání posloužilo jako předloha pro výrobu audionahrávky.

V rámci jednohlasé dramatizované četby jsou tak posluchačům v nezkrácené podobě k dispozici oba díly knihy. Jaroslav Plesl ve spolupráci s režisérkou audioknihy Jitkou Škápíkovou rozhodně nepodcenili přípravu. Plesl svým příjemným melodickým hlasem jasně a ostře ohraničeně oživuje každou z postaviček, čímž je zároveň vtipně charakterizuje. S profesionalitou a pečlivostí interpretovi vlastní drží toto pojetí až do konce nahrávky. Pomáhá si přitom nejen zvyšováním či snižováním výšky hlasu, ale kupříkladu u postavy Josefa Kroupy i zacpáním nosu. Titulní postava Kristýny zase mluví lehce snově, takže navozuje pocit éterické bytosti. A „spratek“ Božetěch může interpretačně připomínat Barta Simpsona, protože s rozjíveným klukem ze Springfieldu toho má charakterově celkem dost společného. Plesl nemá interpretační problém ani s kočkou Matyldou, která s panem Pivoňkou tvoří nerozdělitelnou dvojici. Svým civilním hlasem potom zpřítomňuje popisy okolí a vnitřní myšlenkové pochody hrdinů. Pozorné posluchače potěší, že po celé čtyři hodiny a dvě minuty trvání nahrávky nezaznamenají, že by Plesl zašumloval a nesprávně artikuloval. 

Ani po technické stránce nelze vydavatelství ani režisérce cokoli vytknout. Hudební předěly jsou hravě dětské, ale nikoli infantilní, a přitom nejsou dlouhé, takže posluchače nenudí.

V tištěné verzi můžeme z každé strany knihy začít číst jeden díl; kdyby nahrávka vyšla na vinylové desce, mohli bychom otočit strany. CD mp3 tuto vtipnou možnost nemá, ale – abychom citovali klasika: – „Na funkci to nemá vliv.“ 

Jiří Holub umí vystavět dialogy, které pobaví a nutí posluchače být ve střehu, aby mu neunikla sebemenší popkulturní narážka nebo skrytý (dvoj)smysl. Zaujme tak nejen děti, ale i dospělé a z jeho (audio)knih se stávají nepostradatelní společníci v domácnosti. Doporučuji je dávkovat dle potřeby až do rozjasnění mysli. 

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Jiří Holub: Vzpoura strašidel, Kristýna se (ne)v(z)dává. Četba Jaroslav Plesl, režie Jitka Škápíková. OneHotBook, Praha, 2021, 4 h 4 m

Zařazení článku:

dětská

Jazyk:

Hodnocení knihy:

80%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse