Feleségverseny
Spiró, György: Feleségverseny

Feleségverseny

V nakladatelství Magvető vyšel nový román současného maďarského spisovatele Györge Spiróa Feleségversény (Souboj manželek), který se odehrává v Maďarsku za dvacet let. Vše, co je v maďarské společnosti přítomno, třeba jen v náznacích, je zde domyšleno do extrému.

V nakladatelství Magvető vyšel nový román současného maďarského spisovatele Györge Spiróa Feleségversény (Souboj manželek), který se odehrává v Maďarsku za dvacet let. Vše, co je v maďarské společnosti přítomno, třeba jen v náznacích, je zde domyšleno do extrému. Ve společnosti nic nefunguje, všichni pracují načerno, paneláky jsou ponechány na odpis. Ve státě probíhá maďarsko-romská občanská válka, v jejímž důsledku vznikne samostatný stát Romanistán. Poté, co se demokratický systém definitivně zhroutí, zvolí si Madaři místo prezidenta krále. Román začne gradovat v momentě, kdy se rozjede velká reality show Souboj manželek, jejímž cílem je vybrat pro panovníka ideální manželku.

Spiróova rafinovná scifi karikatura maďarské společnosti je prodchnuta osobitou situační komikou, kterou podtrhuje čistě neutrální, suchý úřední styl, jímž vypravěč čtenáři předkládá absurdní události s naprostou samozřejmostí, jako kdyby popisoval zcela normální každodenní jev.

 

Anotace

Spisovatel:

Kniha:

Magvető, 2009, 340 s.

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse